Wat is de beste slaaphouding?

Slaap is nodig om je lichaam rust te geven, waardoor je weer energie opdoet. Daarom is het erg vervelend als je ’s ochtends wakker wordt met rugklachten. De juiste slaaphouding is belangrijk voor een optimale nachtrust. Maar hoe krijg je rugklachten tijdens je nachtrust en wat is de beste slaaphouding? Wij vertellen je er alles over.

Welke slaaphoudingen zijn er?

Zijslaper

Er bestaan drie verschillende soorten slaaphoudingen die je in bed kan aannemen. Zo kan je bijvoorbeeld een zijslaper zijn. Hierbij wordt de rug via de zijkant van het lichaam ondersteund. Op je zij slapen is zeker niet de beste positie om te slapen, maar ook niet de slechtste. Het kan zelfs voordelig zijn om op je zij te slapen! Slapen op je zij kan namelijk ook goed helpen tegen stress, apneu en lage rugpijn.

Leuk weetje: de meeste mensen zijn zijslapers.

Rugslaper

Een andere slaaphouding die vaak wordt aangenomen is slapen op je rug. Als je goed recht in bed ligt, worden de drukpunten over je rug verdeeld. Hierdoor is sprake van weinig belasting op de ruggenwervels; je kan dus wel stellen dat deze slaaphouding het best is voor je rug, nek en hoofd.

Buikslaper

Tot slot kan je een buikslaper zijn. Doordat deze houding een verkeerde druk op de nekwervels geeft, is deze slaaphouding niet aan te raden. Op je buik slapen zorgt namelijk voor een flinke rugbelasting, wat weer kan leiden tot rugklachten.

Hoe worden rugklachten tijdens het slapen veroorzaakt?

Rugklachten tijdens het slapen kan meerdere oorzaken hebben. Allereerst kan een slechte ondersteuning leiden tot pijn in je rug. Tijdens je nachtrust is het belangrijk dat elk punt in het lichaam voldoende ontlast wordt om te kunnen ontspannen. Bovendien moet je lichaam genoeg ruimte hebben om tegendruk te minimaliseren, zodat je ruggengraat recht blijft lopen. Is dit niet het geval? Dan kunnen er al snel rugklachten ontstaan. Een slecht matras heeft ook invloed op je rugklachten. Daarnaast kan onvoldoende ondersteuning voor je nek en hoofd, zoals een verkeerd kussen, ook zorgen voor rug- en nekklachten. En als je op een slecht matras of kussen slaapt, neem je automatisch een slechte slaaphouding aan.

Hoe bepaal jij jouw beste slaaphouding?

De beste slaaphouding bepaal je natuurlijk zelf en is volledig afhankelijk van wat je zelf het prettigste vindt liggen. Echter is het wel belangrijk dat de drukpunten goed verdeeld worden en dat je ruggenwervel genoeg rust en ontspanning krijgt. Wij zetten voor elke slaaphouding de volgende tips op een rijtje;

Tips voor rugslapers

Slaap je op je rug? Dan is het belangrijk om je rug recht te houden. Bovendien is het goed om een matras aan te schaffen dat een beetje meebeweegt. Hierdoor krijgt je rug voldoende ondersteuning. Zorg daarnaast je een goed kussen aanschaft, aangezien de nek niet in een knik mag liggen.

Tips voor zijslapers

Vaak draaien zijslapers een beetje, waardoor ze scheef gaan liggen. Als je een zijslaper bent is het juist belangrijk dat je van je nek tot aan het eind van je ruggenwervel in een rechte lijn blijft liggen. Zorg daarnaast dat je op een medium tot zacht matras ligt, waarbij de schouder en de heupen goed hun drukpunten kwijt kunnen in het matras.

Tips voor buikslapers

Op je buik slapen is niet aan te raden, aangezien zowel de ruggenwervel als de nek belast wordt. Hierdoor kan je hevige rugklachten krijgen als je ’s ochtends wakker wordt. Een tip voor de buikslapers: probeer een andere slaappositie!

Wat doet een goed bed met de nachtrust?

De juiste ondersteuning zorgt ervoor dat je hoofd, nek en wervelkolom op één horizontale lijn komen te liggen. Hierdoor wordt ook de nachtrust gestimuleerd. Als je namelijk slecht slaapt, helpt dit niet bij het herstel van rugklachten. Kies dus altijd voor een goed matras en kussen. Bij veel speciaalzaken kan je proefslapen, om zo erachter te komen of het de juiste ondersteuning is voor jouw nachtrust.

Wat kan je doen tegen rugklachten die voortkomen uit slechte slaaphouding?

Om de pijn in de rug te verzachten kan je dagelijks oefeningen doen. Hierdoor probeer je jouw rug gezond en flexibel te houden. Denk bijvoorbeeld aan stabiliteitsoefeningen en spierversterkende oefeningen. Ook kan je een afspraak maken bij een fysiotherapeut die jou van je rugklachten af kan helpen. Samen met jou stelt de fysiotherapeut een behandelplan op. Bovendien kan deze jou adviseren omtrent de beste slaaphouding.

Kunnen we jou helpen?

Heb jij last van rugklachten na het slapen? Bij Fysiopark kunnen wij jou helpen van jouw klachten af te komen. Onze specialisten stellen samen met jou een behandelplan op en geven jou oefeningen mee die je thuis kan uitvoeren. Wil je meer informatie over onze diensten, of wil je een afspraak maken voor een consult? Neem dan gerust contact met ons op!

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach