Hoe kan je zelf polsklachten verminderen?

Heb je vervelende zeurpijn aan de pols? En begint het langzaamaan jouw leven te beïnvloeden? Dan is het tijd om hier wat aan te doen! Als je te lang met polsklachten blijft lopen, kunnen de klachten zelfs verder toenemen. Maar wat kan je eigenlijk zelf doen om polsklachten te verminderen? Wij vertellen je er graag meer over.

Welke polsklachten kunnen we onderscheiden?

Er zijn een aantal polsklachten en aandoeningen die we kunnen onderscheiden. Deze zetten we hieronder op een rijtje.

Tennis/ golf elleboog

De eerste klacht die we onderscheiden is een tenniselleboog. Overigens heeft deze aandoening niets te maken met de sport tennis of golf. Het zit ‘m vooral in de spieraanhechting, die ervoor zorgt dat je je hand of pols kan buigen en strekken. Een tenniselleboog ontstaat wanneer spieren een slechtere conditie krijgen, waardoor de pezen overbelast en geïrriteerd raken. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de buiten- of binnenzijde van de elleboog, pijn bij het tillen en pijn bij het maken van een draaiende beweging.

Duim basis artrose

Als je last hebt van duim basis artrose, is er sprake van slijtage in het kraakbeen van de duim. In dat geval heeft het gewricht in de duim weinig tot geen kraakbeen meer, waardoor de beweging niet meer pijnloos en soepel verloopt. De meest voorkomende klachten zijn pijn bij beweging, instabiliteit en je duim minder soepel kunnen bewegen. Pijnstillers of een spalk kunnen de pijn verlichten.

Triggerfinger

Bij een triggerfinger zit er een zwelling in de buigpezen van de vingers. Hierdoor haken de pezen in op de banden, waardoor de vingers klemzitten en vervolgens losschieten. De klachten zijn pijn aan de voorkant van de hand, je vingers niet meer kunnen strekken en een gezwollen gevoel aan de onderkant van je vingers. Deze klachten kunnen verholpen worden door strekoefeningen te doen.

  • Hoe kan je polsklachten verminderen?

S-L instabiliteit

Tussen de twee botten van de handwortelbeentjes loopt een bandje, genaamd scapholunaire ligament (SL ligament). Door een val of breuk kan het bandje gaan scheuren. Hierdoor ontstaat er te veel ruimte tussen de twee botten, waardoor ze onafhankelijk van elkaar gaan bewegen. Dit kan leiden tot pijn bij het bewegen van de pols, het voelen van een klik of pijn op de rugzijde van de pols.

Carpaletunnelsyndroom

Is er sprake van het carpaletunnelsyndroom? Dan is de carpale tunnel te nauw, waardoor pezen, die door de tunnel lopen, knellen. Deze tunnel ligt aan de binnenkant van de pols. De meest voorkomende klachten bij dit syndroom zijn tintelingen, pijn (die vooral ‘ s nachts op komt zetten), verlamd gevoel in de hand en uitstralende pijn.

Rust of een spalkje kunnen zorgen voor herstel. Mocht dit niet helpen, dan is een injectie of operatie nodig.

Wat kan je tegen de pijn doen?

Bij deze polsklachten is het van belang dat je rust houdt, strekoefeningen doet en vooral de hand niet overbelast. Bovendien kan je een consult afspraak maken voor fysiotherapie of manuele therapie, waarbij je geholpen wordt bij het herstel van jouw polsaandoening. Daarnaast kan je overwegen om pijnstillers in te nemen, om de pijn wat te verzachten. Heb je last van acute pijn, wat veroorzaakt is door een val of trauma? Ga in dat geval direct naar de huisarts.

Daarnaast zijn er een aantal maatregelen waar je rekening mee kunt houden om blessures of aandoeningen te voorkomen;

  • Pauze nemen en rust houden
  • Polsen niet overstrekken
  • Van positie wisselen, waardoor stijfheid voorkomen wordt
  • Meer water drinken
  • Spieren sterker maken

Hulp nodig?

Bij Fysiopark helpen onze fysiotherapeuten jou graag. Wil jij je polsklachten verminderen? Dan ben je bij Fysiopark aan het juiste adres! Naast fysiotherapie, bieden wij verschillende diensten aan, gericht op diverse specialismen. Bovendien blijven wij voortdurend op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot het menselijk lichaam. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om jou te begeleiden tijdens het sporten. Met behulp van zowel een behandelschema, als persoonlijke begeleiding tijdens het sporten.

Wil je meer informatie of een afspraak maken voor een consult bij één van onze fysiotherapeuten? Neem dan gerust contact met ons op.

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach