Stress voorkomen,  hoe doe je dat?

Tegenwoordig komt stress steeds vaker voor. Denk aan een drukke werkdag, het halen van deadlines en daarbovenop nog het huishouden doen. Niet heel gek dat je het je soms even te veel wordt.

Merk je dat je door de dagelijkse beslommeringen last hebt van opbouwende stress? Pas hiermee op, want dit kan uiteindelijk resulteren in fysieke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en rugklachten. Om stress te voorkomen, geven wij hieronder een aantal behulpzame tips.

Wat is stress?

Stress komt vaak opzetten als je voelt dat er te veel op je bordje ligt. Of dit nu wordt veroorzaakt op de werkvloer of privé omstandigheden, stress leidt tot een gespannen en onprettig gevoel. Als gevolg ga je minder functioneren dan normaal. Je weet wat zeggen: blijf niet te lang rondlopen met overmatige stress. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal als je een veeleisende baan hebt en/of huishouden runt. Toch is het belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Overmatige stress kan namelijk een burn-out of overspannenheid tot gevolg hebben. Luister dus goed naar je lichaam en neem niet teveel hooi op je vork.

Welke fysieke klachten komen op door stress?

Stressklachten zijn direct merkbaar in je lichaam, zowel lichamelijk als psychisch. Lichamelijke klachten uiten zich als volgt;

 • Gespannen rug
 • Vermoeidheid en slaapproblemen
 • Hoofdpijnklachten
 • Paniekaanvallen
 • Misselijkheid
 • Ademhalingsproblemen
 • Buikpijn en diarree

Welke psychische klachten kan je krijgen door stress?

Blijf je te lang doorlopen met stress? Dan kan je zelfs last krijgen van psychische klachten. Hieronder zetten we de psychische klachten op een rij;

 • Concentratieproblemen
 • Prikkelbaar
 • Negatieve gedachten
 • Onzekerheid en angstgevoel
 • Minder zelfverzekerd
 • Moeite hebben met het maken van keuzes

Pas op dat je niet te lang blijft rondlopen met stressklachten, je kan er namelijk depressief van worden. Ontken je stressklachten dus niet langer en pak ze aan voordat je nóg verder van huis bent.

Hoe kan je stress voorkomen?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kan je er nou voor zorgen dat je weinig tot geen stressklachten ervaart? De volgende tips kunnen je daarbij helpen;

Blijf in beweging

Bewegen stimuleert de hersenen en zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kan maken. Probeer beweging dus zoveel mogelijk in je dagelijkse routine te verwerken; loop tijdens je pauze een rondje of ga sporten aan het eind van je werkdag.

Zorg voor ontspanning en afleiding

Door regelmatig te ontspannen, geef jij jouw lichaam de rust die het nodig heeft. Je lichaam kan korte stress momenten goed aan, maar door voldoende rust en ontspanning blijft je stress niveau in balans.

Goede nachtrust is een must

Voldoende slaap geeft je overdag meer energie, waardoor je veel productiever bent op je werk. Zo wordt een minimale nachtrust van 8 uur geadviseerd om je lichaam voldoende rust te geven. De volgende ochtend ben je volledig opgeladen en klaar voor een nieuwe dag!

Let op je voeding

Probeer je eetpatroon zo gezond mogelijk te houden. Eet dus genoeg fruit, groente en vitamines die je lichaam versterken. Vermijd met name ongezonde snacks, suiker, alcohol en frisdrank. Leefstijlcoaching kan jou helpen om een geschikt voedingsschema op te stellen.

Kom voor jezelf op

Neem je op de werkvloer teveel hooi op je vork? Dan is er niets mis mee om een keer ‘nee’ te zeggen. Kom voor jezelf op en voorkom dat je in benauwde situaties terecht komt. Bovendien heeft je werkgever er niks aan als jij vervolgens overspannen thuis komt te zitten. Je mag dus best je mannetje staan!

Psychosomatische fysiotherapie

Tot slot kan je ervoor kiezen om psychosomatische fysiotherapie te volgen. Samen met een therapeut ga je aan de slag om van jouw klachten af te komen. Zo doe je ademhalingsoefeningen, bewegingstherapie en leer je om te gaan met bepaalde emoties, spanning en stressvolle situaties.

Kunnen wij je helpen?

Heb jij veel last van stressgerelateerde klachten en houd je er lichamelijke of psychische symptomen aan over? Bij Fysiopark bieden wij psychosomatische fysiotherapie aan, waarmee onze therapeuten jou helpen om stress te verminderen. Samen stellen we een behandelplan op om van de stressklachten af te komen. Ben je benieuwd naar onze andere diensten en specialisaties? Neem gerust contact met ons op.

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach