Last van schouder impingement? Fysio helpt het herstel!

Stel; je probeert je jas aan te trekken, maar bij het maken van de draaibeweging ervaar je een vervelende pijn aan je schouder. En tijdens het slapen kun je ook al bijna niet op de schouder liggen zonder een ongemakkelijk gevoel te ervaren. In dat geval zou het zomaar kunnen dat je te maken hebt met schouder impingement. Impingement is een van de meest voorkomende schouderklachten. Fysiotherapie kan bijdragen aan het herstel van impingement, maar laten we eerst eens wat verder duiken in deze veel voorkomende schouderklacht zoals oorzaken, klachten en behandelingen.

Pijn aan je schouder? Goede kans dat het schouder impingement is

Wellicht heb je nog nooit van een impingement gehoord en valt de term pas voor het eerst wanneer je de fysiotherapeut bezoekt. De veelvoorkomende pijn aan de schouder heeft veel verschillende benamingen, de een nog moeilijker dan de ander. Impingement, Sub Acromiale Pijn Syndroom en Supsprapinatus syndroom. De afkorting die voor vrijwel al deze termen wordt gebruikt is SAPS.

Met SAPS of impingement wordt een inklemming bedoeld. Hierbij raakt weefsel zoals een pees, spier, slijmbeurs of kapsel in je schouder bekneld. De ruimte tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm bedraagt ongeveer 1 cm. Hier bevinden zich weefsels die ervoor zorgen dat de schouder kan bewegen en stabiel blijft. Verscheidene spieren omringen het schoudergewricht en hechten zich via pezen aan de schouderkop, waardoor de schouder zowel kan bewegen als stabiel blijft in de kom. Deze spieren omvatten de supraspinatus, infraspinatus, teres minor en subscapularis, die gezamenlijk de rotator cuff vormen. Als deze ruimte kleiner wordt, kunnen weefsels minder goed onder het schouderdak door bewegen en kunnen ze dus bekneld raken. Deze beknelling kan voor flink wat pijn en ongemak in de schouder zorgen tijdens dagelijkse bezigheden.

Primair en secundair schouder impingement

Om de aandoening nog wat ingewikkelder te maken, kan hij verdeeld worden in primair en secundair. Wanneer je kampt met een primair impingement is er sprake van een structurele vernauwing van de ruimte tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm. Pezen en spieren die zich in deze ruimte bevinden kunnen bijvoorbeeld opzwellen en daardoor voor problemen en pijn zorgen.

Bij een secundair impingement gaat de oorzaak van het probleem verder dan alleen in de ruimte tussen het schouderdak en bovenarm. Een secundair impingement kan namelijk veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een instabiele schouder, verminderde beweeglijkheid of een verkeerde houding.

Een primair impingement en secundair impingement komen vaak tegelijk voor en zijn daardoor moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Oorzaken van een schouder impingement

Er kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan impingement. Impingement wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door overbelasting en een verstoord bewegingspatroon aan de schouder. Hierdoor raken de rotator cuff en slijmbeurs bekneld wanneer je je arm optilt en raken ze vervolgens geïrriteerd. Bij een langdurige irritatie kunnen calciumzouten zich ophopen in een pees. Dit kan leiden tot een harde, kalkachtige structuur in de pees, wat we kalkhaard noemen. Kalkhaard zorgt ervoor dat de inklemming nog verder toeneemt. Daarnaast kan ook een directe val op de schouder of een plotseling trauma aan de spieren van de rotator cuff ervoor zorgen dat er een impingement ontstaat.

Klachten bij een schouder impingement

Je kunt je vast wel voorstellen dat een impingement een vervelende aandoening kan zijn die je beperkt bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Maar welke klachten ervaar je bij zo’n impingement en welke bewegingen zijn op zulke momenten extra pijnlijk?

  • Er is een stekende of zeurende pijn aan de buitenzijde van de schouder
  • Het zijwaarts heffen van de schouder is pijnlijk, met name op schouderhoogte en daarboven
  • Het liggen op de aangedane schouder geeft een pijnlijk of ongemakkelijk gevoel
  • Het maken van draaibewegingen met de schouder zoals het aantrekken van je jas veroorzaken een pijnlijk of onaangenaam gevoel
  • Je merkt dat je je schouder minder goed kunt bewegen dan normaal

Fysiotherapie bij schouder impingement

Over het algemeen hebben patiënten met schouder impingement veel baat bij fysiotherapie en zijn zij snel weer van hun klachten af en kunnen de normale bewegingen weer volledig pijnloos uitgevoerd worden. Hierbij ligt het er echter wel aan of de klachten al langdurig aanwezig zijn of dat er een andere oorzaak aan ten grondslag ligt zoals een verkeerde houding. In dat geval kan de weg naar herstel wat langer duren.

Combinatie van verschillende behandelingen

Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening worden er vaak verschillende behandelingen gecombineerd om de patiënt zo snel en goed mogelijk te laten herstellen van impingement.

  • Weke delen massage
  • Stretchen
  • Dry-needling
  • Manipulatie
  • Gewricht mobilisatie
  • Oefen therapie voor kracht, flexibiliteit en houding

Oefenen, maar niet provoceren!

Belangrijk bij de behandeling van deze schouderaandoening is het uitvoeren van verschillende oefeningen zonder de schouder hierbij te provoceren. Zo is het niet de bedoeling dat je boven het hoofd gaat werken, gaat gooien, zwaar tillen, duwen, trekken of slapen op de aangedane zijde. Moet je je arm dan helemaal stil houden? Nee, juist niet. Het is de bedoeling dat je, onder begeleiding van een fysiotherapeut, met oefeningen meer stabiliteit, kracht en flexibiliteit krijgt in de schouder. Wanneer je klachtenvrij bent en geen pijn meer ervaart aan de schouder, mogen alle dagelijkse bezigheden weer zonder beperking worden opgepakt.

Schouder impingement? Kom eGym sporten bij de fysiotherapeut

Met de juiste behandeling kunnen wij je helpen bij het verhelpen van een impingement. Dit doen we door advies te geven over het bewegen van de aangedane schouder en het geven van oefeningen, zodat jij jouw schouder zo snel mogelijk weer optimaal kunt gebruiken.

Juist omdat op de correcte wijze bewegen zo belangrijk is, hebben wij bij Fysiopark in Uden onze eigen state-of-the art eGym en eFlexx ruimte ingericht. Met apparatuur die al je bewegingen meet en instellingen perfect afstelt op jouw lichaam. We kijken met een deskundige blik naar jouw lichaam, zodat de trainingen perfect op je aansluiten. De Egym zorgt ervoor dat je altijd de juiste vorm en techniek aanhoudt tijdens de oefeningen. Zo train je veilig zonder het lichaam te overbelasten. Natuurlijk is er ook altijd een fysiotherapeut om je te begeleiden en je vragen te beantwoorden, want een goede coaching staat bij ons voorop. Alles om je vooruit te helpen en je klachten te verminderen.

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over onze behandelingen voor schouder impingement? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Wordt weer de baas over je eigen lijf en neem vandaag nog  contact met ons op.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist