Fysiotherapie na een bypassoperatie voor beter herstelproces

Dat een bypassoperatie onderdeel is van ‘iets met het hart’ is voor veel mensen een bekend gegeven, maar wat is het precies en wat is de relatie tussen een bypassoperatie en fysiotherapie? Een bypassoperatie wordt uitgevoerd wanneer er sprake is van een blokkade of vernauwing in de kransslagaders. Om deze te omzeilen wordt er een omleiding gelegd; de bekende bypassoperatie. De chirurg legt nieuwe routes – bypasses – aan voor het bloed, waardoor het langs vernauwingen kan stromen en de bloedtoevoer naar het hart hersteld wordt. Bypassoperaties verlichten ongemakkelijke, pijnlijke klachten in het lichaam en kunnen zelfs levensreddend zijn.

Het belang van fysiotherapie na een bypassoperatie

Een bypassoperatie is een ingrijpende operatie rondom de vitale functies in ons lichaam. Logisch dus dat een goed herstelproces belangrijk is, waarbij gekeken moet worden naar jouw specifieke behoeften. Er zijn een aantal manieren waarop fysiotherapie een bijdrage kan leveren in het herstelproces na een bypassoperatie.

Ademhalingstherapie

Na een operatie is het normaal dat de ademhaling wat oppervlakkiger is, doordat de operatiewond voor pijn en ongemak zorgt. Voor een korte periode is dit niet erg. Je moet echter voorkomen dat je hier blijvend last van houdt. Een chronisch oppervlakkige ademhaling kan namelijk vervelende gevolgen hebben zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Het kort en oppervlakkig ademen kost namelijk veel meer energie en je lichaam moet veel harder werken om een goede balans te vinden tussen de zuurstof die je in- en uitademt.

Een fysiotherapeut kan je helpen om door middel van ademhalingsoefeningen op de juiste manier adem te halen. Door de oefeningen wordt de longfunctie verbeterd en bijvoorbeeld de kans op een longontsteking na een bypassoperatie verkleind. Ook kun je door de oefeningen op de juiste manier in te zetten effectiever ademhalen en kun je je energie optimaal benutten om te herstellen en je dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Conditie opbouwen onder begeleiding van een fysiotherapeut

Na de bypassoperatie is het belangrijk dat je zo snel mogelijk weer start met ‘gewoon’ bewegen en je conditie terug op peil brengt. In overleg met de fysiotherapeut wordt er samen met jou een plan opgesteld waarin staat hoeveel je mag lopen, fietsen, traplopen en andere bewegingen die je tegenkomt in het dagelijks leven. Allereerst zal er gestart worden met korte afstanden lopen, bijvoorbeeld van het bed naar de badkamer of van de bank naar de keuken, afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Daarnaast heb je na een operatie vaak spierpijn in je nek, rug, tussen de ribben en rondom de schouders. Dit is volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken. Allereerst worden tijdens de operatie de spieren opgerekt om de borstkas te openen, wat kan resulteren in beurse en zere spieren. Daarnaast moet je na ingrijpende operatie vaak een periode rust houden en plat liggen. Dit kan ook voor ongemak in spieren van bijvoorbeeld de nek, rug en ribben zorgen. Na zes tot acht weken neemt deze spierpijn geleidelijk af, vooral als je regelmatig oefent en beweegt met de armen en schouders.

Fysiotherapie combineren met FysioFitness

Kort na de ingreep start je met fysiotherapie om je conditie terug op peil te brengen en je lichaam weer te trainen om dagelijkse bezigheden op te pakken. Na de revalidatie van de bypassoperatie is het belangrijk dat je de actieve en gezonde leefstijl vast blijft houden. Dit is niet alleen belangrijk voor een beter gevoel van fitheid, maar verkleint ook de kans op nieuwe vernauwingen in de bloedvaten. Vind je het lastig om na de revalidatie deze leefstijl vast te houden en voldoende lichaamsbeweging te krijgen op een dag? Dan biedt FysioFitnees de ideale oplossing.

Trainingsschema’s op maat

FysioFitness is een vorm van fitness zoals je die kent uit de sportschool, maar dan onder begeleiding van een fysiotherapeut. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de algehele gezondheid en fitheid, aangepast op jouw situatie en capaciteiten. Met de benodigde expertise in huis maakt de fysiotherapeut op basis van jouw situatie een trainingsschema op maat. Hierin worden de specifieke behoeften, doelen en gezondheidsstatus van de persoon in kwestie altijd centraal gesteld. Tijdens deze trainingssessies zul je ervaren dat het sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut echt het verschil maakt ten opzichte van het trainen met een personal trainer in de sportschool.

FysioFitness is ideaal voor mensen die herstellen van chirurgische ingrepen, zoals een bypassoperatie. Het helpt bij het herstelproces én verkleint daarnaast de kans op blessures of nieuwe gezondheidsproblemen, door de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de patiënt te verbeteren. Met FysioFitness kun je, onder begeleiding van een deskundige fysiotherapeut, jouw doelen bereiken en een gezonden levensstijl creëren én behouden, wat je situatie ook is.

FysioFitness met eGym en eFlexx

Hoewel eGym en eFlexx voor iedereen beschikbaar zijn, worden deze vormen van fitness met name aanbevolen bij mensen met specifieke gezondheidsproblemen, waaronder ook hartproblemen. eGym zijn apparaten die gericht zijn op het uitvoeren van kracht- en cardiotrainingen, terwijl eFlexx juist wordt ingezet voor rekoefeningen, coördinatietrainingen en het herstel van beschadigde pezen en spieren. De geavanceerde apparaten zorgen voor een veilige omgeving en effectieve manier om te sporten. Je hoeft het niet alleen te doen, met het risico dat je de apparaten verkeerd gebruikt en oefeningen niet op de juiste manier uitvoert. Je kunt ervoor kiezen om enkel bij ons te sporten tijdens jouw revalidatie, veel mensen kiezen er echter voor om ook na de herstelperiode bij ons te blijven sporten.

Herstellen met fysiotherapie na een operatie

In sommige gevallen is een ingrijpende operatie niet te voorkomen. Hoe snel je de draad weer oppakt kun je wel deels zelf beïnvloeden door de revalidatie op de juiste manier aan te pakken. Met de juiste behandeling zorgen we ervoor dat jij zo snel mogelijk jouw dagelijkse bezigheden weer volledig kunt uitvoeren. Dit bereiken we door ons te concentreren op het herstellen van de conditie en het versterken van de spieren.

In onze eigen eGym kijken we met een deskundige blik naar jouw lichaam, zodat de trainingen en oefeningen perfect op jouw situatie aansluiten. De eGym zorgt ervoor dat je altijd de juiste vorm en techniek aanhoudt tijdens de oefeningen. Zo train je veilig zonder het lichaam te overbelasten. Natuurlijk is er ook altijd een fysiotherapeut om je te begeleiden en je vragen te beantwoorden, want een goede coaching staat bij ons voorop. Alles om je vooruit te helpen en je klachten te verminderen.

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over onze behandelingen na een bypassoperatie? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Wordt weer de baas over je eigen lijf!

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach