Tips voor een gezonde leefstijl

Gezond eten, goed slapen en genoeg ontspanning. De drie belangrijkste elementen voor een gezonde leefstijl. Dat weten we allemaal. Maar door onze drukke levens merken we allemaal dat dit niet altijd lukt. Helemaal in de huidige tijd, waarin sportscholen of andere sportfaciliteiten van tijd tot tijd maar gedeeltelijk of helemaal niet open zijn, brengt dit extra uitdagingen met zich mee. Wij geven je een aantal tips om jouw levensstijl, ook in tijden van corona, gezond en vitaal te houden.

150 minuten sporten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; sporten is van cruciaal belang om je gezond en fit te voelen. Waar de ene in sport ook ontspanning en plezier vindt, is het voor de ander verschrikkelijk moeilijk om aan voldoende sport-uren te komen. Toch zijn we ervan overtuigd dat er voor iedereen een passende vorm van sport te vinden is. We raden aan om minimaal 150 minuten per week te sporten. Nog liever raden we je aan om elke dag minstens een halfuur te sporten. Dit kan van alles zijn: fietsen, (hard)lopen, bij een sportvereniging, in de sportschool of bijvoorbeeld bootcampen. Verdiep je in alle mogelijkheden en probeer wat verschillende sporten eens uit. We weten zeker dat je dan iets vindt wat bij jou en jouw leven past!

Minder zitten

Om dagelijks gemakkelijk meer beweeguren te maken, raden we je aan om voldoende te staan of lopen op een dag. Nederlanders zitten, in vergelijking met veel andere landen, onnodig veel. Probeer nooit langer dan twee uur te zitten en sta elk half uur even op om de benen te strekken. Veel bureaus hebben tegenwoordig een zit-sta functie. Staand werken en voldoende beweging zorgt voor een fitter gevoel en verlaagt de kans op het ontstaan van chronische aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten en pijn aan spieren en gewrichten, bijvoorbeeld nekklachten of rugklachten.

Tip:  Zet elk halfuur, of eventueel elk uur, een wekker op je telefoon waarna je even opstaat om wat drinken te halen, naar de wc te gaan of gewoon een rondje te lopen. Als je druk bezig bent, kun je de tijd nog wel eens vergeten. Zo wordt je er op tijd aan herinnert om even de benen te strekken.

Gevarieerd en niet te veel eten

Er zijn tegenwoordig talloze diëten, voeding coaches en best-practices rondom voeding te vinden. Wat voor jou werkt, is erg persoonlijk. Het belangrijkste is om gevarieerd en niet te veel te eten. Neem drie goede hoofdmaaltijden als basis, zodat je niet onnodig tussendoor gaat snacken. Verdiep je in gezonde tussendoortjes voor als dit toch gebeurt. En eet dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit.

Tip: ook water is onmisbaar in een goed voedingspatroon. Drink dagelijks minimaal 1,5 liter. Koop een grote drinkfles en bereken hoe vaak je deze leeg moet drinken om dit minimum te halen. Zo heb je een duidelijk doel voor je dag.

Alcohol is erg ongezond, bevat veel calorieën en werkt bovendien slecht voor je slaappatroon. Natuurlijk begrijpen we dat een drankje op z’n tijd ook enorm lekker is. Probeer alcoholgebruik dan te beperken tot bijvoorbeeld 1 of 2 dagen in de week en drink dan een beperkt aantal glazen. Je zult merken dat je je meteen een stuk beter voelt!

Voldoende slapen

Een volwassen persoon heeft gemiddeld 6 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Ga, in ieder geval doordeweeks, op vaste tijden slapen. Zo weet jouw lichaam wanneer het tijd is om te slapen en weer op te staan, waardoor het in slaap vallen gemakkelijker zal gaan. Gebruik een halfuur voor bedtijd geen gebruik meer van je smartphone of andere apparaten om blauw licht inname te beperken. Dit zorgt er namelijk voor dat je slechter in slaap komt. Wil je toch graag nog even TV kijken of door je Facebook scrollen voor het slapen gaan? Tegenwoordig hebben veel apparaten een blauwlichtfilter en zijn er brillen te koop die hiervoor zorgen.

Merk jij dat dit nog niet voldoende voor jou is? Dan kan er meer aan de hand zijn. Neem contact op met je huisarts.

Ontspanning, vrije tijd en hobby’s

Vaak vergeten maar zeker niet minder belangrijk: er moet ook tijd zijn voor ontspanning, vrije tijd en hobby’s. De balans tussen inspanning (werken, sporten, etc.) en ontspanning moet in orde zijn. Waar krijg jij energie van? Misschien heb je wel een onontdekte hobby. Praat hierover met vrienden en familie. Wat doen zij in hun vrije tijd? Dat kan misschien ook wel iets voor jou zijn. En natuurlijk: een biertje of wijntje in de kroeg met vrienden van tijd tot tijd, een nacht doorhalen in de discotheek of de hele dag op de bank Netflixen, hoort ook bij ontspanning. Het gaat ten slotte over de juiste balans over langere periode!

Kom in contact met een leefstijlcoach

Heb je moeite de juiste balans te vinden? Of heb jij een doel in het leven wat maar niet lukt om te bereiken? Bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen, beter slapen of minder stress ervaren? Dan kan een leefstijlcoach je helpen! Met leefstijlcoaching gaan we, in kleine stapjes en met kleine veranderingen, ervoor zorgen dat je weer lekker in je vel komt. Samen bepalen we jouw doel, dat kan van alles zijn. Meer energie, betere mentale gezondheid of minder vaak last van kwaaltjes of ziekte. Leefstijlcoaching is er voor iedereen!

Herken je bovenstaande situatie en wil je graag hulp hierbij? Wij helpen je graag! Neem contact op met de leefstijlcoaches van Fysiopark Uden voor het maken van een eerste kennismakingsafspraak of als je wat vragen hebt die je wilt stellen!

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach