Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen na een shockwave behandeling?

Shockwave therapie is een veel toegepaste therapievorm. De technieken zijn flink verbeterd en daardoor zien we dat dit bij veel mensen een hele effectieve behandeling is. Shockwave therapie wordt uitgevoerd met een speciaal apparaat die, middels een metalen kogel en plaatje, schokken met luchtdruk tegen pijnlijke plekken ‘schiet’. Hiermee wordt een seintje gegeven aan het weefsel om nieuw, gezond weefsel aan te maken. Het lichaam wordt dus gestimuleerd om zelf de pijn te verhelpen. Shockwave helpt bij problemen aan pezen en spieren. Deze techniek klinkt misschien wat spannend of pijnlijk. We krijgen dan ook regelmatig de vraag wat de bijwerkingen van zo’n behandeling zijn. Dat vertellen we graag in dit blog!

De bijwerkingen van shockwave

Niet iedereen krijgt last van bijwerkingen. De meeste mensen merken amper iets na de behandeling. Mocht je toch last krijgen van bijwerkingen, zijn deze vaak mild en erg tijdelijk. Binnen een paar uur zijn de meeste klachten weggetrokken en na een paar dagen zul je niets meer merken van de behandeling.

  • Rode plek, zwelling of irritatie
  • Blauwe plekken of kleine bloeduitstortingen
  • Tintelingen of een dof gevoel
  • Korte periode extra pijn in het aangedane gebied. Dit is niet erg, dit is namelijk juist een teken dat de behandeling tot herstel aan het aansturen is.

Bij welke klachten helpt een shockwave behandeling?

Shockwave helpt bij (chronische) pees- of spierblessures. Shockwave therapie wordt in onze fysiotherapiepraktijk in Uden vooral ingezet bij hielspoor. Daarnaast kun je denken aan schouderklachten (zoals kalk in de schouder), een tennisarm of -elleboog of achillespeesklachten.

Na gemiddeld 4 tot 6 behandelingen zien we vaak goede resultaten en zijn de klachten soms zelfs compleet verdwenen. Shockwave therapie kan bij iedereen worden ingezet. Alleen bij mensen met problemen met bloedstolling wordt het niet aangeraden.  

Is een shockwave behandeling pijnlijk?

Je zult tijdens de behandeling wel voelen dat er iets gebeurt. Gelukkig ervaren de meeste mensen dit niet als pijnlijk, maar meer als een vreemd of ongemakkelijk gevoel. Dit verschilt natuurlijk wel heel erg per persoon. Onze therapeut zal dan ook altijd tijdens de behandeling naar je pijnbeleving blijven vragen en de intensiteit van de behandeling hierop aanpassen.

De bijwerkingen van alternatieve behandelingen zijn groter

Andere vormen om pees- of spierklachten te behandelen is met een operatie of injectie. De bijwerkingen hiervan zijn vele malen erger en pijnlijker. Bovendien zijn deze ingrepen vaak veel risicovoller en is er langere tijd voor herstel nodig.

Afspraak maken voor shockwave behandeling in Uden

Onze shockwavetherapeut bespreekt graag tijdens een kennismakingsgesprek jouw klachten en of shockwave therapie helpend kan zijn. Loop dus niet langer rond met hielspoor of andere pees- of spierklachten en maak een afspraak! Fysiopark is gevestigd in Uden. Neem contact met ons op.

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach