6 Tips om ouderen meer te laten bewegen

Ouderen krijgen vaak het advies om minimaal 20 minuutjes per dag matig intensief te bewegen. Als ouderen voldoende bewegen, kunnen ze langer zelfstandig mobiel blijven en krijgen ze daarnaast meer energie. Door beweging maak je endorfine aan, wat ervoor zorgt dat je gelukkiger wordt. Een goede reden dus om meer te gaan bewegen. Maar dat is op oudere leeftijd makkelijker gezegd dan gedaan. Met behulp van onderstaande aantal tips gaat bewegen je vast beter af!

Tip 1: Muziek van vroeger

Heb je een favoriete artiest waar je vroeger graag naar luisterde? Speur deze artiest op via Spotify en leef je lekker uit. Dat kan natuurlijk heel makkelijk alleen, maar het is net zo gezellig om dit samen te doen. Wist je dat dansen niet alleen goed is voor je fysieke gesteldheid, maar ook voor je mentale gesteldheid? Dansen stimuleert je hersenen om herinneringen op te halen en na te denken over je pasjes. Bovendien verkleint het de kans op veelvoorkomende ouderdomsziektes door de mentale inspanning die je hersenen moeten doen.

Tip 2: Ga lekker naar buiten

De meest voor de hand liggende tip die we je kunnen geven is: trek er gezellig op uit. Ga dagelijks of wekelijks een rondje fietsen. Is er in de buurt iets te doen? Grijp deze kans met beide handen aan en ga gezellige marktjes of koffietentjes in de buurt verkennen. Sommige mensen vinden het heerlijk om dit alleen te doen, maar het is net zo gezellig om deze activiteit samen met je partner of vriend(in) te doen.

Zorg overigens wel dat je op een stabiele ondergrond fietst of loopt. Je wilt voorkomen dat je valt en hierdoor nog meer problemen krijgt. Denk daarom aan valpreventie en trek stevige schoenen aan als je aan de wandel gaat.

Tip 3: Activiteiten in de buurt

Speur het internet en lokale krantjes af voor activiteiten in de buurt. Misschien is er wel net een sportschool geopend die groepslessen aanbiedt voor ouderen, zoals Senior Fit, of is er net een fiets of wandelclubje opgericht. Ontzettend leuk om je hierbij aan te sluiten! Niet alleen om nieuwe mensen te leren kennen, maar ook om extra beweging te krijgen.

4. Beweeg structureel

Het is belangrijk dat je op oudere leeftijd structureel blijft bewegen en niet teveel aan eenmalige activiteiten deelneemt. Dit is niet alleen beter voor je conditie, maar je komt ook in een bepaalde structuur waardoor bewegen steeds makkelijker wordt.

5. Houd je bezig met tuinieren

Heb je een mooie tuin en hou je ervan om buiten bezig te zijn? Dan is één plus één twee: ga lekker tuinieren. Creëer een moestuin of houd je bezig met het snoeien van planten en bomen. Zie je tuin als een plek om lekker bezig te zijn waarna je uiteindelijk van het eindresultaat kan genieten. Een win-win situatie, toch?

6. Zoek een actieve hobby

Ga op zoek naar hobby’s die je met vrienden en familie kan doen. Trek er samen op uit en maak er een structurele hobby van.  Ook zo vang je twee vliegen in één klap: je bent actief bezig en je onderhoudt je sociale contacten.

Belangrijk is om een activiteit te vinden waar jij plezier uit haalt; zo houd je het langer vol en zal het fysiek én mentaal je conditie verbeteren.

Mocht het voor jou toch lastig zijn om te bewegen vanwege gezondheids- of mobiliteitsproblemen, dan kan een geriatrie fysiotherapeut uitkomst bieden. Een dergelijke therapeut kan jou helpen en ondersteunen met je dagelijkse activiteiten. Dit wordt gedaan met behulp van een oefentherapie, waarbij de focus ligt op dat je zo lang mogelijk zelfstandig kan leven.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist