Verhelpen klachten wintermoeheid

Wanneer de wintertijd weer ingaat en de dagen korter worden, gaan we richting de donkere dagen. We staan in het donker op en komen in het donker van het werk thuis. Niet heel gek dat je snel last krijgt van wintermoeheid. Voel jij je in de herfst en winter vermoeider dan in de lente of zomer? Of heb je meer rust of slaap nodig. Dan heb je mogelijk last van een wintermoeheid.

Waarschijnlijk komt dit doordat je lichaam meer melatonine (slaaphormoon) aanmaakt. Doordat je minder wordt blootgesteld aan daglicht, maak je sneller melatonine aan. Dit komt doordat de dagen steeds korter worden. Daarnaast zitten we liever binnen bij koud en slecht weer, en komen we minder buiten.  Let op: wintermoeheid kan ook al in de herfst optreden.

Symptomen wintermoeheid

Wintermoeheid klachten verschillen ten opzicht van een niet-seizoensgebonden depressie. Bij een niet-seizoensgebonden depressie voelt iemand zich voortdurend moe, maar kan hij of zij juist geen slaap vatten. Bij wintermoeheid ben je altijd moe, ondanks de vele uren slaap die je hebt gehad. De symptomen van wintermoeheid zetten we hieronder op een rijtje.

wintermoeheid

  • Je voelt je moe en lusteloos
  • Prikkelbaarheid en je voelt je angstig
  • Je hebt moeite om je te concentreren
  • Je eet en en slaapt teveel
  • Gewichtstoename
  • Veel trek in zoetigheden
  • Je hebt vaak last van spierverkrampingen

Wat kan je zelf doen?

Wanneer je last hebt van wintermoeheid zijn er een aantal dingen die jij zelf kan doen om van het vermoeide gevoel af te komen.

Zoek het licht op: Probeer gedurende de dag zoveel mogelijk zonlicht op te zoeken. Blijf je normaal gesproken in de pauzes binnen? Probeer in dat geval vaker een wandeling te maken in je pauze. Zonlicht en meer beweging kunnen voor extra energie zorgen.

Genoeg vitamine D: Wanneer ons lichaam wordt blootgesteld aan zonlicht, wordt er vitamine D aangemaakt. In de winter maakt je lichaam minder vitamine D aan, het is dus belangrijk om een eventueel vitamine D tekort voor te blijven. Zorg er dus voor dat je genoeg voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitamine D. Denk daarbij aan vette vis, rundvlees, paddenstoelen en eieren.

Eet niet te veel suikers: Teveel suiker zorgt ervoor dat je lichaam te maken krijgt met een snelle schommeling in je bloedsuiker. Nadat je suiker hebt gegeten, voel je je daardoor even wat energieker, maar na de niet al te lang durende piek voel je je juist weer vermoeider.

Voldoende slaap: Met een wintermoeheid voelt naar bed gaan niet als een straf. Door een goede nachtrust kun je je daadwerkelijk beter gaan voelen. Veel mensen gaan stiekem te laat naar bed en krijgen niet de aanbevolen 7 tot 9 uur slaap per nacht. Probeer daarom een week lang 8 uur per nacht te slapen. Grote kans dat je hiervan opknapt!

Wie kan helpen?

Huisarts/dokter: Wanneer jouw symptomen overeenkomen heb je mogelijk last van wintermoeheid. Hiervoor kan je contact zoeken met jouw huisarts. Deze kan ervoor kiezen om lichttherapie toe te passen.

Fysiotherapeut: Ook een fysiotherapeut kan je helpen bij eventuele klachten. Heb je door slaapgebrek last van nek en of rugklachten?Ga dan naar een fysiotherapeut. Deze kan met behulp van massage de kramp verhelpen en de spieren soepeler maken. Verder kan jouw fysiotherapeut een schema opstellen, zodat je meer blijft bewegen tijdens de winterdagen. Hierdoor blijven je spieren soepeler en krijg je tegelijkertijd meer energie. Tot slot kan een fysiotherapeut door middel van Psychosomatische fysiotherapie zorgen dat de relatie tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting weer op pijl komt.

Komen jouw symptomen overeen met de symptomen die hierboven beschreven zijn? En wil je weten wat Fysiopark voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach