Wat is discusbulging?

Lage rugklachten zijn klachten waarmee iedereen in zijn of haar leven wel eens mee te maken krijgt. Voor sommigen heel tijdelijk, bijvoorbeeld als gevolg van overbelasting bij een dag hard werken of verkeerde houding. Bij anderen veroorzaakt een chronische aandoening de klachten. Denk bijvoorbeeld aan een breuk, hernia of reuma. Een andere oorzaak is discusbulging. Buiten de medische wereld voor veel mensen een onbekende term. Toch komt het geregeld voor. Daarom leggen we in dit blogartikel uit wat het is, wat de symptomen zijn en wat de oorzaak is. En natuurlijk nog belangrijker: hoe je er weer vanaf kunt komen.

Wat is discusbulging?

Discusbulging is de medische term voor een uitpuiling (=bulging) van de tussenwervelschijf (=discus). Deze kan naar één of beide kanten uitpuilen. In sommige gevallen puilt deze naar achteren uit. Discusbulging wordt ook wel bulging disc of simpel bulging genoemd.

Als gevolg van de uitpuiling van de tussenwervelschijf wordt de rug wankel. Er ontstaat spanningsdruk waarbij de tussenwervelschijf tegen een zenuw kan drukken.

Hoe ontstaat het?

Vaak is bulging disc het gevolg van herhaaldelijke foutieve belasting van de rug. Dus niet eenmalig een overbelasting, maar jarenlange verkeerde houdingen of bewegingen die uiteindelijk tot de uitpuiling kunnen leiden. Denk aan een verkeerde zithouding of verkeerd zware spullen tillen (met gebogen in plaats van gesterkte rug).

Door de verkeerde bewegingen ontstaan kleine scheurtjes in het bindweefsel. Daardoor heeft de tussenwervelschijf de neiging om naar de buitenkant te verplaatsen. De uitpuiling kan in alle tussenwervelschijven, en ook in de nekwervels, voorkomen.

Wat voel ik als ik last heb van bulging disc?

In alle gevallen zal je last hebben van erg plaatselijke rugpijn. Andere symptomen:

  • De rugpijn kan uitstralen naar bilstreek of de onderbenen uitstralen
  • Sommigen ervaren een slepend / slapend linkerbeen of tintelingen in de linkervoet
  • Je ervaart bewegingsbeperkingen en een zwaar gevoel
  • Pijn kan doorzetten naar de nek
  • Spastische samentrekkingen van de spieren

Verschil tussen discusbulging en hernia

Veel mensen zullen nu denken: dat klinkt toch als een hernia? Klopt, de oorzaak en symptomen tussen een hernia en discusbulging komen heel erg overeen. Toch zijn er verschillen. Bij discusbulging stulpt de tussenwervelschijf uit, maar is nog niet doorgescheurd. Bij een hernia is de buitenste bindweefselring van de tussenwervelschijf al helemaal doorgescheurd.

Een bulging disc kan dus ook gezien worden als een eventueel beginstadium van een hernia. Als deze namelijk niet goed behandeld wordt, kan bulging disc leiden tot een hernia. Dit is niet in alle gevallen zo, dit verschilt heel erg per persoon en per situatie.

Hoe wordt discusbulging behandeld?

Discusbulging dient dus zo snel mogelijk behandeld te worden, zodat erger kan worden voorkomen. De behandeling is vaak een combinatie van medicatie en therapie.

Medicatie

Er kunnen ontstekingsremmers worden voorgeschreven om de ontstekingen rondom de wervels te verminderen. Daarnaast hebben de ontstekingsremmers een pijnstillend effect. Mocht dit niet genoeg verlichting geven, overleg dan met de huisarts of er eventueel aanvullende pijnstillers mogen worden geslikt.

Fysiotherapie bij discusbulging

Daarnaast zal de huisarts je doorverwijzen naar een fysiotherapie voor een behandeling. In eerste instantie zal deze behandeling zich richten op het verminderen van de pijn. Bijvoorbeeld door mobilisaties van de wervelkolom en oefentherapie om de gewrichten te verbeteren en de rug sterker te maken.

Daarnaast zal de fysiotherapeut samen met jou in kaart brengen wat mogelijkheden zijn om meer te gaan bewegen. Denk aan dagelijks voldoende beweging in de vorm van wandelen of fietsen, aangevuld met minimaal wekelijks rug specifieke oefeningen om de buik- en rugspieren te versterken. Dit is belangrijk omdat dit vooral preventief werkt. De druk en kracht op de verzwakte tussenwervelschijf wordt zo beter verdeeld waardoor klachten in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Operatie

Een operatie bij bulging disc komt zelden voor. Medicatie in combinatie met de juiste oefentherapie werkt namelijk in bijna alle gevallen voldoende. Bovendien zitten er veel risico’s vast aan zo’n operatie. Mocht fysiotherapie over langere tijd echt niets helpen, kan een operatie overwogen worden.

Andere tips om klachten te verminderen zijn een goede slaaphouding en warmte. Kijk eens goed naar je slaaphouding en de kwaliteit van je matras en kussen. Te lang op bed liggen is ook niet goed. De tussenwervelschijf heeft namelijk wisselende belasting nodig. Daarom is vaker wisselen van werkhouding ook een tip die we vaak meegeven. Plotselinge, hevige pijn kun je proberen te verzachten met een warm bad of kruik. Dit verhoogt de doorbloeding waardoor de spieren makkelijker kunnen ontspannen.

Behandeling bij Fysiopark Uden

Onze fysiotherapeuten hebben ervaring met vele vormen van rugklachten, zo ook met bulging disc. Heb jij hier last van en ben je op zoek naar een therapeut? Of heb je een andere vorm van rugklachten waar je mee geholpen wilt worden? Wij staan graag voor je klaar. Neem contact met ons op voor het maken van een eerste afspraak.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist