Lichamelijke en mentale klachten door slaapgebrek

Slaap is essentieel voor het menselijk leven. Het menselijk lichaam heeft slaap nodig om te herstellen van de fysieke spanningen van de dag, maar slaap speelt ook een belangrijke rol in het helpen van onze geest om te herstellen van de mentale spanningen van de dag. Tijdens de slaap zijn onze hersenen in staat om herinneringen die we overdag hebben gecreëerd te verwerken en op te slaan. Iedereen slaapt wel eens een nacht niet goed. Dat is normaal en geeft geen enkele reden tot paniek. Heb je veelvuldig slapeloze nachten? Dan raden we je sterk aan hier serieus naar te kijken. Zowel de lichamelijke als de mentale gevolgen kunnen fors zijn.

Hoeveel slaap is genoeg slaap?

De meeste volwassenen hebben 7 tot 8 uur slaap nodig. Niemand kan je vertellen hoeveel slaap jij nodig hebt: dat verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen, de zogenaamde kortslapers, voelen zich na 5 uur slaap verfrist, terwijl anderen, de langslapers, 10 uur nodig hebben.

Als je een verstoring van het slaap-waakritme hebt (bijvoorbeeld door ploegendienst of jetlag), kan dit leiden tot drie symptomen: (1) moeite met wakker worden ’s ochtends, (2) moeite om wakker te blijven overdag, en (3) moeite om ’s avonds in slaap te vallen of de hele nacht door te slapen. Hebt je meerdere slechte nachten? Dan bouwt het slaaptekort zich als het ware op. En helaas is dit dan niet met een goede nachtrust in te halen.

Onvoldoende slaap versus een onrustige slaap.

Onvoldoende uren slapen is echter niet de enige boosdoener. Je kunt ook te licht en daardoor onrustig slapen. Dit gaat vaak gepaard met mentale problemen. Wellicht ondervind je stress en lig je ’s nachts te piekeren. Of je hebt te kampen met een te hoge werkdruk en vertoon je klachten van een burn-out. Neem deze klachten serieus. Mentale klachten uiten zich vaak ook in lichamelijke klachten, met alle gevolgen van dien. Dit gaat van relatief milde klachten zoals stresshoofdpijn tot zeer serieuze klachten zoals een hoger risico op hart- en vaatziektes. Wij kunnen je indien gewenst helpen met leefstijl coaching om zodoende klachten te voorkomen of te verhelpen zodat deze niet erger worden.

Het is cruciaal dat je lichaam en hersenen genoeg rust krijgen. Zeker voor ouderen is het belangrijk om een goede nachtrust te hebben, omdat hun hersenen kwetsbaarder zijn voor korte-termijn geheugenverlies en lange-termijn stoornissen. Slaaptekort kan zelfs bijdragen tot de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Maar ook voor jongere mensen is een diepe slaap nodig om de hersenen als het ware te “resetten”.
Zonder voldoende rust zal je merken dat je de volgende dag prikkelbaar bent en minder alert. Een slecht humeur is vervelend voor de mensen om je heen, maar een verlaagde alertheid kan zelfs ongelukken tot gevolg hebben. Zeker wanneer je tijdens je werk met zware machines werkt.

In verkeerde houding slapen

Veel mensen worden s’ochtends wakker met nekklachten of een zere schouder. Je voelt je helemaal stijf en komt je bed uit gerold alsof je 20 jaar ouder bent dan je wezenlijke leeftijd. Klinkt bekent? Je bent niet alleen. Waar het door komt? Voor een hoop mensen geldt dat ze op een verkeerde matras slapen of in een verkeerde houding. Bijvoorbeeld door half op de zij en half op de buik te slapen. Of zelfs helemaal op de buik liggend. Hierdoor komen je rugwervels verkeerd te liggen. Je spieren kunnen zodoende niet ontspannen. Het gevolg; je staat op met een verrekte spier. Doordat je last hebt van je spieren ga je je houding veranderen. Je zit bijvoorbeeld meer voorover of ineengedoken achter je laptop. En zo worden je schouderklachten of de pijn in je nek alleen maar erger. Een vicieuze cirkel is gestart.
In onze blog over schouderklachten en nekklachten na slapen kun je hier meer over lezen.

Zoals gezegd kun je op deze manier in een vicieuze cirkel komen waardoor je klachten steeds groter worden. Uiteraard is het belangrijk het probleem bij de bron op te lossen. Maar om de cirkel te doorbreken kan fysiotherapie nodig zijn om van je schouderklachten of nekklachten af te komen. We zijn allemaal in de basis hetzelfde en toch kunnen jouw lichamelijke klachten door verkeerd slapen weer net anders zijn dan die van je buurman. We werken daarom altijd op basis van een behandelplan op maat. In een persoonlijk consult bespreken we je klachten en mogelijke oorzaken. Hierbij verrichten we een lichamelijke assessment waarna we samen met jou een praktisch herstelplan opstellen.

Neem contact met ons op als je een afspraak wilt inplannen en kijk eventueel hier vast wat je in tussentijds zelf kunt doen om je klachten op te lossen.

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach