Pijn in de heup na het hardlopen

Na de vakantieperiode gaan veel mensen actief aan de slag om van de vakantiekilo’s af te komen. Hardlopen is daarbij een makkelijke keuze om mee te starten. Al kan dit niet altijd even goed uitpakken. Hardlopen kan namelijk veel verschillende blessures opleveren. Een van de meest voorkomende blessures tijdens of na het hardlopen is pijn in de heup. In dit artikel lees je hoe de pijn in de heup ontstaat en wat je er tegen kunt doen.

Oorzaken van de pijn

Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de heup is een slijmbeursontsteking van de heup. Tijdens het bewegen ontstaat er wrijving tussen je pezen en botten. Normaal gesproken zorgen slijmbeurzen ervoor dat deze wrijving zo soepel mogelijk verloopt. Wanneer je dit overbelast kan het zijn dat de slijmbeurs beschadigd, geïrriteerd of ontstoken raakt. Daardoor kunnen spieren en pezen hun werk niet meer soepel uitvoeren en ontstaat er een pijnlijk gevoel.

Naast een slijmbeursontsteking zijn er nog een aantal andere oorzaken die pijn in de heup als gevolg kunnen hebben. Veel mensen beginnen in een keer fanatiek met hardlopen zonder het rustig op de bouwen. Als je dit niet gewend bent dan is de kans groot dat je spieren en gewrichten overbelast worden. Door vaak te trainen en te weinig rust nemen komt de pijn de heup veel voor.

Verder vergeten veel mensen om voor en na het sporten een warming-up en cooling-down te doen. Je maakt voor het sporten je spieren warm, en zorg je ervoor dat je spieren na het sporten tot rust kunnen komen. Hierdoor is je lichaam beter in staat om te herstellen en is de kans op blessures zoals pijn in de heup een stuk kleiner.

De pijn in de heup kan ook veroorzaakt worden door verkeerde sportschoenen. Veel mensen realiseren zich niet dat goede schoenen van belang zijn om blessures te voorkomen. Je benen hebben het namelijk zwaar te verduren tijdens een rondje hardlopen. Met je voeten vang je bij elke stap je totale lichaamsgewicht op. Door goede hardloopschoenen aan te schaffen wordt de impact van de klap verkleind en wordt de kans op blessures verminderd.

Hoe deze heupklachten te behandelen?

Als je pijn in je heup hebt gekregen na het hardlopen is het van groot belang om voldoende rust te houden en te koelen. Verder kan het helpen om ontstekingsremmende medicatie in te nemen.

Merk je dat rust houden niet helpt met het herstel dan is het verstandig om eens langs te gaan bij de fysiotherapeut of huisarts. Met fysiotherapie of manuele therapie kunnen de klachten door middel van speciale massagetechnieken en trainingen verholpen worden. De fysiotherapeut is namelijk specialist in het onderzoeken en behandelen van lichamelijke klachten.

Heb je vragen of wil je hulp?

Wil je jouw klachten aan je heup laten onderzoeken door een fysiotherapeut? Bij Fysiopark staan wij met onze professionele fysiotherapeuten voor jou klaar! Fysiopark biedt persoonlijke behandelingen die goed aansluiten op jouw klachten en wensen. Naast fysiotherapie kun je bij ons ook onder begeleiding sporten.

Onze professionals helpen jou graag bij het uitoefenen van een fitness training. Heb je vragen of wil je meer weten over onze praktijk? Neem gerust contact met ons op!

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach