Fysiotherapie voor Parkinsonpatiënten

Ongeveer 63.500 mensen in Nederland ondervinden dagelijks de gevolgen van de ziekte Parkinson. Helaas is er geen geneesmiddel voor de ziekte. Wel kan fysiotherapie helpen om de symptomen te onderdrukken zodat u als patient minder hinder ondervindt. Wanneer een neuroloog de ziekte bij u heeft vastgesteld kunt u daarom een doorverwijzing krijgen naar een fysiotherapeut. Deze therapie is geen vervanging van medicijnen of een operatie. Wel kan het helpen bij het uitvoeren van dagelijkse bewegingen zoals omdraaien in bed, fietsen of opstaan uit een stoel. Ook kan de therapie helpen om pijn aan uw nek of schouders te verminderen.

Wat is Parkinson precies

Parkinson is een ingewikkelde ziekte in de hersenen. Waardoor de ziekte wordt veroorzaakt is nog altijd niet bekend. Wanneer u Parkinson heeft, maakt uw lichaam te weinig dopamine aan. Deze stof in uw hersenen is zeer belangrijk om goed te kunnen bewegen en denken. De hersencellen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van dopamine, sterven bij Parkinson patiënten langzaam af. Zodoende worden de klachten steeds erger.

Parkinsonisme is een verzamelnaam voor mensen die symptomen van de ziekte van Parkinson vertonen. De symptomen worden steeds veroorzaakt door een beschadiging aan hetzelfde gebied in de hersenenen. De meest belangrijke van deze symptomen zijn;

  • trillen
  • traag of niet meer kunnen bewegen (bradykinesie)
  • extreme stijfheid (rigiditeit) waardoor u bijvoorbeeld krom gaat lopen
  • gemakkelijk vallen (instabiliteit)

Het ontstaat meestal op wat latere leeftijd, vanaf 50 jaar. Ongeveer 10% van de patiënten is echter jonger dan veertig jaar wanneer de eerste verschijnselen zich voordoen. Omdat de ziekte zich op vele verschillende manieren kan uiten vraagt behandeling, begeleiding, bij Parkinson om veel specialisme. Er is geen standaard plan van aanpak voor deze ziekte. Onze geriatrie fysiotherapeut kijkt dan ook altijd in samenspraak met u én de mensen om u heen, naar wat voor u persoonlijk de beste behandelwijze gaat zijn.

Oefeningen die u kan doen om klachten te verminderen

Ga allereerst altijd het gesprek aan met een specialist. Parkinson is een zeer serieuze ziekte. Ga daarom altijd naar een neuroloog om u te laten onderzoeken wanneer u op basis van symptomen vermoed dat u deze ziekte heeft en sluit zelfdiagnoses uit.

Naast het behandelplan dat u met uw neuroloog en indien gewenst met ons als fysiotherapeut afstemt, zijn er een aantal dingen die u thuis kan oppakken. Zo is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Probeer drie dagen in de week, meer dan 30 minuten, actief te bewegen. Het klinkt wellicht vreemd, maar juist als u veel last hebt van vermoeidheid is het belangrijk te blijven bewegen. Als u dit systematisch blijft doen zal u merken dat uw vermoeidheid juist door te blijven sporten, minder wordt.

Sommige oefeningen kunnen nuttig zijn voor motorische symptomen van Parkinson:

  • Tai Chi en yoga zijn goed voor de verbeteren van uw balans.
  • Dansen en boksen zijn goed om uw coördinatievermogen en wendbaarheid op peil te houden.
  • Zittende bewegen met uw armen kan een alternatief bieden wanneer staand bewegen niet meer gaat
  • Er zijn speciale oefeningen die u ook thuis kan doen om minder hinder te ondervinden van bradykinesie en rigiditeit. Hiervoor nodigen we u graag uit op een consult.
  • Voor dystonie (spierkrampen die vaak de kuiten, voeten of tenen aantasten) is wateraerobics goed passend. Het rekken en strekken van overactieve spieren en het versterken van de tegenovergesteld liggende spieren kan ook helpen. Voor deze oefeningen kunnen wij u beter helpen in een persoonlijk gesprek.

Meer symptomen als gevolg van sporten

Voor iedereen geldt dat te fanatiek sporten of sporten in een verkeerde houding voor klachten kan zorgen. Voor Parkinson patiënten komt dit zeker nauw. Het is mogelijk dat u meer last van trillingen ervaart tijdens lichamelijke inspanningen. Dit betekent echter niet dat uw ziektebeeld achteruit gaat. Wel is het erg belangrijk dat u hierbij goed begeleid wordt door een specialist. Met ons programma Senior fit begeleiden we u met deze trainingen om te zorgen dat u verantwoord blijft sporten.

Wanneer kunt u het beste beginnen met fysiotherapie

Wanneer u uw diagnose heeft ontvangen zal een specialist u waarschijnlijk ook direct doorverwijzen naar een fysiotherapeut die de bijbehorende expertise in huis heeft. Door er zo snel mogelijk bij te zijn kunnen we u helpen uw zelfstandigheid en goede conditie zo lang mogelijk te behouden. Ook kan fysiotherapie uw veiligheid verhogen door u te helpen met het behouden van uw evenwicht. Wacht dus na uw diagnose niet en neem zo snel mogelijk contact op met een fysiotherapeut in uw omgeving.

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach