Nekpijn of schouderpijn na het slapen: oorzaken en oplossingen

In onze praktijk horen we het vaak: last van nekklachten of schouderklachten na het slapen. Bij het opstaan merk je het meteen. Geen fijne manier om de dag te beginnen! Je kan hier de hele dag last van houden en je flink belemmeren. Door pijn aan je schouder kun je bijvoorbeeld lastig je kind optillen. Pijn aan je nek kan, zeker gecombineerd met een kantoorbaan, een slechte (werk)houding in de hand werken. Voor je het weet zit je met knallende hoofdpijn achter de laptop. Als je regelmatig last hebt van klachten na het slapen is het verstandig om de oorzaak te achterhalen. Nekpijn of schouderpijn na het slapen is vaak het gevolg van een verkeerde slaaphouding. In deze blog lichten we de oorzaken en oplossingen van nekpijn of schouderpijn specifiek direct na het slapen verder toe.

Oorzaken nek- en schouderpijn

Pijn in uw nek of schouder kan verschillende oorzaken hebben. Een verrekte spier of spanningen kunnen voor veel hinder zorgen en bovendien een domino effect creëren. Een zeurende pijn in schouder of nek zorgt ervoor dat uw lichaamshouding vaak verslechterd en u belangrijke nachtrust mist. Zodoende worden de klachten alleen maar erger. Nek- of schouderklachten na het slapen kunnen verschillende oorzaken hebben.

  • Verkeerde houding

De meest voorkomende oorzaak is een verkeerde slaaphouding. Als de nek en rug niet in een ontspannen houding liggen, kunnen klachten ontstaan of verergeren. Vooral mensen die op hun buik slapen hebben vaak last van nekklachten of schouderklachten na het slapen door een verkeerde slaaphouding. De rugwervels liggen dan namelijk niet goed tegen elkaar aan, waardoor een goede doorbloeding wordt belemmerd en zenuwen bekneld kunnen komen te zitten. Langdurig een verkeerde slaaphouding aanhouden kan zelfs de wervelkolom beschadigen en hevigere klachten geven.

  • Verkeerd hoofdkussen

Een hoofdkussen dat niet is afgestemd op je slaaphouding kan ook leiden tot nekpijn of schouderpijn. Door een verkeerd hoofdkussen kan er spanning in de nekspieren optreden waardoor er klachten ontstaan.

  • Verkeerd matras

Ook het matras heeft invloed op de houding van de rug- en nekwervels. Bijvoorbeeld wanneer een matras te zacht of te slap is, zakken de wervels te diep weg in het matras waardoor deze in een ongemakkelijke houding komen te liggen. Als dit te lang aanhoudt, kan dat de nekpijn en schouderpijn na het slapen veroorzaken.

 

Goede slaaphouding voorkomt klachten

Een verkeerde slaaphouding is dus vaak de oorzaak van nekpijn of schouderpijn. Het beste is om op de zij of op de rug te slapen. Probeer dus eens in de gaten te houden wat je slaaphouding is en of dat een fijne houding is voor de rug en nek. Probeer te voorkomen dat je op je buik of in een ¾ houding in slaap valt (half op de zij en half op de buik). In deze houding liggen de rugwervels namelijk op een verkeerde manier tegen elkaar aan. Verder is het belangrijk om de armen naast het lichaam te houden in plaats van naar boven. Dit belemmert namelijk ook de doorbloeding. Lig je al op uw zij en heb je toch nog vaak last van pijn (laag) in uw rug? Plaats dan een kussen tussen je benen zodat je heupen in een rechte lijn van elkaar liggen.

Zorg voor het juiste kussen en matras

Een kussen en matras, afgestemd op jouw slaaphouding, lengte en gewicht, is cruciaal om klachten te voorkomen. pas met name op voor een te zacht matras. Bij een te zachte matras zal je lichaam diep in het matras wegzakken waardoor de wervelkolom geen ondersteuning meer krijgt en de spieren niet voldoende kunnen ontspannen. Staat tegenover dat een matras ook niet te zwaar moet zijn. Je schouders en heupen moeten voldoende in de matras zakken om te zorgen dat je rugwervel op de juiste manier wordt ondersteunt. Tot slot willen we je er graag op attenderen dat een versleten matras doordruk plekken kan hebben waardoor hij niet meer de ondersteuning biedt die hij u oorspronkelijk wel gaf. Laat je goed informeren over het juiste kussen en matras voor je lichaam. Ook moeten het kussen en het matras op elkaar afgestemd zijn. Harde matrassen hebben een hoger kussen nodig en zachtere matrassen een zachter kussen. Draai je matras eens in de zoveel tijd om, zodat het niet op één plek te ver inzakt. Je zou na het lezen van dit stuk haast denken dat we bedden en matrassen verkopen, maar niets is minder waar. Wel maken we er ons graag hard voor om klachten voorkomen. Mocht dit helaas niet mogelijk zijn, dan helpen wij u graag om uw van de klachten te genezen.

Tips voor klachten na het slapen

Naast zorgen voor de juiste slaaphouding, hoofdkussen en matras geven we nog een aantal andere tips die ervoor kunnen zorgen dat de nekklachten of schouderklachten na slapen verminderen.

  • Leg je telefoon op tijd weg
    Lig je vaak ’s avonds nog even met je telefoon in bed? Doe dit liever niet! Je buigt dan vaak het hoofd naar voren om naar de telefoon te kijken. Dit geeft spanning op de nekspieren en hierdoor zijn ze niet helemaal ontspannen voordat je gaat slapen.
  • Strek de nek voordat je naar bed gaat
    Door je nek te strekken voor het slapengaan, worden de strakke spieren losgemaakt en zorg je ervoor dat je met een ontspannen nek de nacht in gaat.
  • Massage
    Stress kan (lichte) spanning in de nek veroorzaken. Deze spanning kan ’s nachts toenemen. Door een (zelf)massage in de nek kunnen deze spanningsklachten verlicht worden. Heb je vaak last van nekklachten door stress? Neem dan contact op met een fysiotherapeut.
  • Rustige bewegingsoefeningen
    Met rustige oefeningen kun je de nekspieren losmaken. Probeer voor het slapen je nek te bewegen door links en rechts te kijken en zijwaarts te buigen. Tip: lees het blog over oefeningen bij schouderklachten.
  • Warmte
    Warmte is een uitstekende oplossing voor verkrampte spieren. Ook verbetert warmte de doorbloeding. Een warme douche kan veel verlichting geven of maak gebruik van een kruik.
  • Overdag meer bewegen
    Te weinig bewegen is een oorzaak voor nekklachten en schouderklachten. Probeer daarom ook overdag zoveel mogelijk te bewegen. Heb je een zittend beroep? Probeer dan tussendoor wat vaker te lopen of doe de bewegingsoefeningen (zoals hierboven toegelicht) een aantal keer per dag.

Behandeling bij nekpijn of schouderpijn

Heb je last van nekpijn of schouderpijn na het slapen en werken bovenstaande tips en oplossingen niet? Of kom je er zelf niet uit? Een fysiotherapeut kan je helpen met de klachten. Samen achterhalen we de oorzaak en kijken we naar een passende behandeling. Vaak zijn dit oefeningen om de klachten te verlichten en voorkomen. Ook passen we soms Medical Taping of Dry Needling toe bij mensen met nekklachten of schouderklachten.

Heb je vragen over dit blog of wil je een afspraak maken voor nekpijn of schouderpijn na het slapen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

 

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist