Wat te doen bij hooikoorts?

Als de lente begint, wordt het warmer en zonniger. Natuurlijke groeiprocessen komen op gang: steeds meer bomen en planten verspreiden hun pollen. Dit proces gaat vaak door tot het einde van de zomer. Naarmate het aantal pollen in de lucht toeneemt, stijgt het aantal mensen met hooikoortsklachten. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om hooikoortsklachten te verminderen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor pollen. De allergie wordt veroorzaakt doordat stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, planten en bomen in de lucht komt en wordt ingeademd.
Bij mensen met een allergie voor (bepaalde) pollen vindt een allergische reactie plaats nadat de pollen worden ingeademd. Het lichaam keert zich dan min of meer tegen de op zich ‘onschuldige’ pollen. Hierdoor worden bepaalde stofjes in het lichaam (vooral histamine) vrijgemaakt. Deze reactie van het lichaam kan resulteren in allerlei klachten, waaronder:

 • Neusklachten, zoals jeuk, niesbuien of een loopneus
 • Hoofdpijn (al dan niet veroorzaakt door de neusklachten)
 • Oogklachten, zoals jeukende en branderige ogen
 • Hoestklachten
 • Moeheid
 • Grieperig gevoel
 • Irritatie van de huid (zeldzaam)

Behandeling hooikoorts klachten

Medicatie
In veel gevallen zal de huisarts een geneesmiddel voorschrijven zonder dat er precies bekend is voor welke pollen je allergisch bent. Dit zijn middelen die de aanmaak of werking van histamine tegengaan.

Ook online zijn er diverse middeltjes tegen hooikoorts verkrijgbaar, zoals neussprays, oogdruppels, tabletten en drank. Voorbeelden zijn cetirizine of loratadine.

Immunotherapie
Indien de medicatie, die je voorgeschreven hebt gekregen, onvoldoende of niet werkt, kan de huisarts je naar een medisch specialist (allergoloog of KNO-arts) verwijzen voor een aanvullende behandeling. Deze behandeling wordt immunotherapie (of desensibilisatie) genoemd.

Met immunotherapie wordt de onderliggende oorzaak van de allergie behandeld. Door regelmatige blootstelling aan de stof waar je allergisch voor bent, treedt er langzaam maar zeker gewenning op. Hierdoor zal het immuunsysteem minder of zelfs niet meer reageren op de pollen en nemen de klachten af. Dit kan door middel van injecties of tabletten. Dit proces duurt echter enkele jaren.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij hooikoorts?

Naast behandeling van hooikoorts middels medicatie, wordt sinds een aantal jaren ook hooikoorts behandeld middels Medical Taping ofwel CureTape. Medical Taping bevat geen medicinale toevoegingen en toch blijkt uit pilotstudies dat 84% van de cliënten aanzienlijke verlichting heeft van hooikoortsklachten na 2 tot 3 keer tapen!

Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken?

Het uitgangspunt van de elastische tape methode is dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed kan worden uitgeoefend op de ruggenmergsegmenten. Deze behoren tot het innervatiegebied van de weefselstructuren. De tape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen. Met als doel een kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme en minder vrijkomen van histamine.

Hoe vaak tapen?

Na een eerste keer tapen blijkt al direct een positief effect merkbaar. Door een tweede tape na een week nogmaals toe te passen, is gebleken dat de klachten nog verder afnemen. Afhankelijk van het resultaat na twee behandelingen kan besloten worden eventueel een derde keer te tapen om een nog beter effect te bereiken. De daling bij een derde tape is echter minder. Geadviseerd wordt de tape minimaal 5 dagen te laten zitten en na een week de volgende tape aan te brengen.

Medical Taping kan zowel bij volwassenen als kinderen met hooikoorts toegepast worden.

Wat kun je zelf nog doen bij hooikoorts?

Er zijn nog een aantal andere dingen die je zelf kunt ondernemen om hooikoortsklachten te verminderen. Wij geven je 7 praktische tips.

 • Draag een zonnebril: dit beschermt je ogen tegen pollen die anders in de ogen komen en kunnen gaan irriteren.
 • Niet aan de ogen komen: aangezien hooikoorts vaak resulteert in jeukende ogen, gaan veel mensen in hun ogen wrijven. Dit zal de klachten alleen maar verergeren.
 • Douchen voor het slapen: dit zorgt ervoor dat pollen van het haar en lichaam worden afgespoeld.
 • Ramen en deuren (zoveel mogelijk) dicht: de pollen kunnen daardoor minder gemakkelijk binnendringen. Zorg natuurlijk wel voor een toevoer van frisse lucht.
 • Droog de was binnen: dit voorkomt dat er pollen op de kleren gaan zitten.
 • Koop de juiste planten/bomen: koop geen planten en bomen voor in de tuin die pollen afgeven waar je allergisch voor bent.
 • Ga wandelen of sporten na een regenbui of ’s ochtends vroeg, dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.

Vragen over hooikoorts?

Heb je vragen over dit blog ‘wat te doen bij hooikoorts?’ of wil je een afspraak maken om middels Medical Taping hooikoortsklachten te verminderen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

 

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist