Wat is dry needling?

Dry needling is een effectieve behandelmethode bij spierknopen ook wel triggerpoints genoemd. Een droge, steriele acupunctuurnaald prikt de spier aan, waardoor de spier snel en langdurig ontspant. Hierdoor voelt u na de eerste behandeling een directe vermindering van pijn.

Hoe ontstaat een triggerpoint?
De spierknopen, dus ook wel triggerpoints, kunnen ontstaan door overbelasting zoals stress, direct trauma, blessures, constant herhaalde bewegingen of houdingsproblematiek. Hierdoor kunnen spiervezels van de desbetreffende spier verkrampt raken en een triggerpoint vormen.

De spierknopen kunnen een myofasciale pijnsyndroom veroorzaken. Dit betekent dat er houdings- en bewegingsklachten zijn door middel van deze triggerpoints. De spierknoop kan niet meer ontspannen, omdat deze stikt in zijn eigen circulatie blokkade. Er ontstaat een verzuurt gebied, het lichaam ziet dit als schade waardoor er een zeurende pijn ontstaat. Het lichaam kan oppervlakkige sensatie beter plaatsen dan diepe sensatie, waardoor er een karakteristieke zeurende of brandende pijnuitstraling ontstaat naar een ander deel van het lichaam.

  • Dry Needling

Symptomen van triggerpoint

Een triggerpoint kan verschillende symptomen veroorzaken rondom het bewegingsapparaat, het gevoelssysteem en het zenuwstelsel. Hierbij moet je denken aan:

– Zeurende en vermoeide spier(en)

– Verlies van kracht of coördinatie

– Gewrichtspijn of bewegingsbeperkingen

– Spierlengte afnamen of spierstijfheid

– Tintelingen in de handen of voeten

– Duizeligheid of hoofdpijn

– Chronische pijnklachten

Hoe werk dry needling?

Een triggerpoint houdt zichzelf instant door zijn eigen circulatie blokkade. Om de blokkade te doorbreken bestaat de behandelmethode uit het stimuleren van de bloedcirculatie. Door met de acupunctuurnaald de spierknoop aan te prikken ontstaat er een snelle toevoer van energie en zuurstof. De spierstofwisseling hersteld, waardoor de spier zich ontspant en de klacht verdwijnt. Om deze doorbloedingsverbetering en spierstofwisseling te onderhouden, geeft de fysiotherapeut als ondersteuning zelfmassage, oefentherapie en rekoefeningen mee.

Doet dry needling pijn?

De acupunctuurnaald voel je niet of nauwelijks de huid ingaan. Tijdens het aanprikken van de spierknoop ontstaat er een verkramping van de spier die ook direct weer ontspant. De verkramping kan als gevoelig ervaren worden, maar ook juist prettig omdat er wat gebeurt. De reactie die men kan ervaren na de behandeling is een zwaar gevoel, spierstijfheid of vermoeidheid.

Wanneer een afspraak maken?

Dry needing wordt vaak ingezet bij chronische of aspecifieke pijnklachten rondom het gehele lichaam. Denk bijvoorbeeld aan hielspoor, tennisarm of chronische lage rugklachten, nekklachten of schouderklachten. Samen met de fysiotherapeut wordt bekeken of dry needling van toepassing is. Zit de klacht in de spier dan is dry needling een aanrader.

FysioPARK heeft specialisten in dienst met kennis over dry needling! Heb je vragen over deze behandelmethode? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!