Terugkerende klachten door thuiswerken

Als gevolg van corona hebben veel werkgevers ervoor gekozen om hun personeel thuis te laten werken. Omdat je thuis op een andere manier werkzaam bent dan op kantoor achter een bureau kan dit lichamelijke klachten als gevolg hebben. Veel werknemers die langdurig thuis hebben gezeten herkennen zich hierin. Ondanks de aanschaf van een nieuw bureau en een goede stoel. Heb je klachten?

Wij zetten de meest voorkomende klachten op een rij en vertellen wat je hieraan kunt doen.

De meest voorkomende klachten bij thuiswerken?

Door het vele thuiswerken ervaren mensen steeds vaker lichamelijke klachten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat we langere tijd in een zelfde houding doorwerken. We nemen ongemerkt een verkeerde houding aan. We nemen geen tijd om even weg te lopen van onze werkplek. Terwijl we dit op kantoor wel zouden doen. Al was het om een praatje te maken met een collega.

Daarnaast speelt stress ook een grote rol, dit kan zorgen voor een verhoogde spierspanning waardoor je pijn krijgt aan je spieren en gewrichten.

Er zijn veel verschillende klachten die het gevolg kunnen zijn van thuiswerken. De meest voorkomende klachten zijn;

 • rugklachten
 • nek- en schouderklachten
 • armklachten
 • polsklachten
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • tintelende vingers
 • kramp in de benen

Hoe kun je deze klachten voorkomen?

Als je klachten ervaart door het thuiswerken wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Hieronder geven we je een aantal tips die je kunnen helpen om je klachten te verminderen dan wel te voorkomen.

 • Een goede bureaustoel is een must! Door te zorgen voor een goede bureaustoel voorkom je rugpijn
 • Zorg voor genoeg beweging. Op kantoor ben je regelmatig in beweging door bijvoorbeeld naar een collega te lopen voor een praatje of een vraag. Het is belangrijk dat je thuis ook zorgt dat je genoeg in beweging komt. Op deze manier voorkom je stijfheid. Zet bijvoorbeeld om een bepaalde tijd een wekker, zodat je weet wanneer je in beweging moet komen.
 • Neem een goede werkhouding aan. Hierbij moet het beeldscherm op ooghoogte staan en moeten de onderarmen ondersteunt worden zodat de schouders genoeg ruimte hebben om te relaxen. Als je een verkeerde houding aanneemt kan dit hoofdpijn, nekpijn of schouderpijn als gevolg hebben.

Een bezoek aan de fysiotherapeut

Heb je zelf klachten door het vele thuiswerken en wil je hier zo snel mogelijk vanaf? Let er dan op dat je bovenstaande punten goed toepast. Op deze manier voorkom je dat je klachten erger zullen worden. Daarnaast is het slim om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan je klachten vaststellen en met je bekijken wat de oorzaak is. Om vervolgens te kijken hoe je klachten verholpen kunnen worden. Een fysiotherapeut zal een behandelplan met verschillende oefeningen opstellen die zijn afgesteld op je lichaam. Dit alles zal ervoor zorgen dat je sneller herstelt van je klachten.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ervaar je pijnklachten door het thuiswerken? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van herstellen. Onze fysiotherapeuten binnen Fysiopark staan voor je klaar. Om te beginnen gaan we met je in gesprek. In dit gesprek bespreken we jouw klachten. Vervolgens gaan wij aan de slag met een persoonlijk behandelplan en starten we zo snel mogelijk met oefeningen die je herstel in gang zetten. Bij Fysiopark kun je ook terecht voor andere pijn- of stressklachten. Wil je meer weten over onze serviceverlening? Neem gerust contact met ons op, dan helpen wij je verder!

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist