Wat is manuele therapie?

Een therapievorm die bijna niet meer weg te denken is uit Nederland: manuele therapie. Toch krijgen we nog heel vaak de vraag wat dit precies is. Of bij welke klachten manuele therapie kan helpen. In dit blog proberen we uit te leggen wat een manuele therapeut doet. Zo kun je zelf bepalen of manuele therapie iets kan zijn voor jouw klachten of situatie.

Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij klachten aan de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Bij de meeste behandelingen maakt de therapeut gebruik van zijn of haar handen. Daar komt ook de naam vandaan. Manus is Latijn voor handen.

Een manueel therapeut heeft, naast een fysiotherapie opleiding, een extra specialisatie afgerond. Daardoor heeft hij of zij veel kennis van de beweeglijkheid van gewrichten. Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten en je houding en bewegingen verbeteren. Door de behandeling zal je direct een verbetering in beweeglijkheid merken.

Bij welke klachten wordt manuele therapie ingezet?

Een manueel therapeut richt zich op klachten aan de wervelkolom en gewrichten. Het wordt daarom niet ingezet wanneer de klachten worden veroorzaakt door spieren of pezen. Dan zal reguliere fysiotherapie eerder effectief zijn. Meer hierover kun je lezen in ons blog over de verschillen tussen fysiotherapie en manuele therapie.

Een typische klacht waar manuele therapie bij kan worden ingezet is wanneer het voelt alsof ‘iets vast zit’.

  • Hoofdpijn of nekpijn en het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- of schouderklachten, eventueel met uitstraling naar de armen
  • Hoge of lage rugklachten, eventueel met uitstraling naar de benen
  • Duizeligheid
  • Kaakklachten
  • Pijn aan de heup
  • Tenniselleboog

Hoeveel behandelingen bij de manuele therapeut heb ik nodig?

Per klacht en per situatie verschilt het heel erg hoeveel behandelingen nodig zullen zijn om je van je klachten af te helpen. Gemiddeld zien we ongeveer dat een traject van 6 behandelingen succesvol is. Per keer bekijken we de situatie en de verbeteringen en kijken we wat er nog nodig is.

Ben ik verzekerd voor manuele therapie?

Manuele therapie valt onder dezelfde verzekeringsvoorwaarden als fysiotherapie. Dit komt omdat manuele therapie is een specialisatie is binnen de fysiotherapie. Kinderen hebben vanuit het basispakket dus maximaal 9 behandelingen per kalenderjaar die vergoed worden. Bij volwassenen ligt dit iets moeilijker. Hier wordt manuele of fysiotherapie enkel vergoed vanuit de basisverzekering als het ingezet wordt tegen een chronische aandoening die op een bepaalde lijst staat.

Wil je er dus zeker van zijn dat je voor manuele therapie verzekerd bent, kun je beter een aanvullende zorgverzekering kiezen. Ook hier valt manuele therapie onder fysiotherapie. Let wel goed op de voorwaarden. Bij sommige verzekeraars staat bijvoorbeeld opgenomen dat men recht heeft op 18 fysiotherapie behandelingen, terwijl er maar maximaal 9 naar manuele therapie mogen gaan. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig in het geval van een aanvullende verzekering.

Manuele therapie bij Fysiopark Uden

Onze therapeuten Jan Bout en Vincent Vos zijn manuele therapeuten bij Fysiopark Uden. Daarnaast is Nicky Smits voor manuele therapie in opleiding. Heb jij klachten aan je wervelkolom of gewrichten en denk je dat manuele therapie hierbij kan helpen? Maak dan een afspraak bij Fysiopark Uden. Neem nu contact op, we helpen je graag!

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist