Pijn in de rug bij lang staan

Rugklachten zijn een van de meest gehoorde klachten bij fysiotherapeuten in Nederland. Vaak ook met uitstralingspijn naar bijvoorbeeld de benen. Dat is ook niet gek, onze rug wordt in onze dagelijkse activiteiten veel belast en de rug is een complex onderdeel met veel wervels, schijven, pezen, spieren en banden. Specifiek horen we vaak terug dat men vooral klachten ervaart bij langdurig staan. Staand werk of lange wachtrijen bij een winkel of pretpark zijn daarom een uitdaging. Herken je dit? In dit blog leggen we uit hoe rugpijn bij lang staan ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Rugklachten zijn (gelukkig) bijna altijd onschuldig

Natuurlijk bestaan er een aantal aandoeningen die deze rugklachten zouden kunnen veroorzaken, denk aan een hernia. Gelukkig zien we in de praktijk dit maar zelden de oorzaak zijn van de rugklachten. Vaak gaat het dus over redelijk onschuldige klachten die goed te verhelpen zijn met bijvoorbeeld oefeningen of een aanpassing van je houding.

Rugpijn bij lang staan wordt veroorzaakt door een slechte houding

In bijna alle gevallen wordt deze vorm van rugpijn veroorzaakt door een slechte houding. Bij kort staan of veel in beweging staan, merk je hier vaak niet veel van. Moet je echter ineens langer staan, kan een slechte houding al snel vervelende klachten veroorzaken. Probeer eens na te gaan wat jouw houding precies is. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Zijn je knieën gestrekt of licht gebogen?
  • Staan je voeten recht of zakken ze door naar binnen of buiten?
  • Sta je met je bekken naar voren of naar achteren gekanteld?
  • Sta je op twee benen of leun je vooral op één been?
  • Heb je je schouders ontspannen hangen, of trek je ze (onbewust) op?

Hiermee kom je erachter waar bij jou de eventuele spanningen of blokkades in houding kunnen zitten. Probeer dus ook wat te experimenteren met een andere houding. Merk je dan verbetering? Het is natuurlijk moeilijk om een houding aan te passen die je al jaren hebt. Gelukkig kun je daarvoor hulp inschakelen. Fysiotherapie kan je oefeningen geven om je spieren te versterken, waardoor je houding rechter wordt. Een podotherapeut kan bijvoorbeeld steunzolen aanmeten waardoor de stand van je voeten, en daarmee ook je knieën en benen, verbeterd wordt.

Wat kan ik zelf doen?

Naast het experimenteren met verschillende houdingen, is het vooral belangrijk dat je in beweging blijft. Omdat de oorzaak van je klachten dus meestal onschuldig is, kan bewegen helemaal geen kwaad. Ook al doet dit misschien even wat meer pijn. Wissel zitten, staan en bewegen af gedurende dag en zorg voor voldoende beweging en ontspanning. Als u juist niet gaat bewegen met deze klachten, zal de spierkracht snel afnemen. Dit heeft tot gevolg dat een volgende keer de klachten alleen nog maar erger zullen zijn. Als je goed beweegt, blijven je spieren sterk en kunnen de spieren meer aan. Zij nemen dan ook de druk weg bij bijvoorbeeld de wervels, waardoor de klachten zullen afnemen.

Wat kan de fysiotherapeut betekenen?

Een fysiotherapeut kijkt samen met jou naar je klachten en de oorzaak daarvan. De behandeling bestaat uit adviezen en oefentherapie. We geven je informatie over hoe je om kunt gaan met deze rugpijn, wat je zelf kunt doen en laten en wat de behandelopties zijn. Afhankelijk van je klachten doe je verschillende oefeningen om je spieren sterker te maken, onder begeleiding van onze therapeuten en ook zelfstandig. In sommige gevallen zetten we ook manuele therapie in om de wervelkolom los te maken.

Fysiopark in Uden helpt bij lage rugklachten

Onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan graag voor je klaar bij rugklachten of vragen over je houding. Loop jij al een tijdje rond met deze klachten en lukt het je niet om je houding te verbeteren? Neem contact met ons op voor het maken van een eerste afspraak.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist