Wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

Binnen Fysiopark Uden bieden we zowel algemene fysiotherapie als manuele therapie aan. We merken dat er soms onduidelijkheid bestaat over de verschillen tussen deze therapievormen. Bij welke klachten kan een fysiotherapeut je helpen? En bij welke klachten heb je meer kans op succes met manuele therapie? Dat leggen we uit in dit blog!

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een bekende behandelmethode die wordt toegepast bij klachten of problemen die je dagelijkse werkzaamheden belemmeren. Fysiotherapie is een veel toegepaste behandeling in Nederland. Bijna iedereen zal wel eens naar de fysiotherapeut zijn geweest. Bijvoorbeeld na een sportblessure, botbreuk of als revalidatie na een operatie. De fysiotherapeut verlicht de pijn, maakt beweging makkelijker en helpt je om kracht en conditie te verbeteren.

Bij welke klachten fysiotherapie?

Over het algemeen richt fysiotherapie zich op klachten aan de ‘zachtere’ delen van het lichaam. Denk hierbij aan spieren, pezen en banden. Het doel is vooral om deze klachten dragelijker te maken in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het lopen, traplopen, sporten of werken.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een extra specialisatie van een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut dient een extra opleiding af te ronden om ook manuele therapie te mogen uitvoeren. Manuele therapie is dan ook een aanvulling op reguliere fysiotherapie. Bij manuele therapie worden je gewrichten gemanipuleerd. Dit wordt ook wel ‘kraken’ genoemd. Belangrijk bij manuele therapie zijn zogenoemde ‘ketens’. We kijken naar hoe diverse lichaamsdelen met elkaar in verbinding staan en hoe klachten in een bepaald deel van het lichaam ook kunnen leiden tot klachten op andere plekken. Denk bijvoorbeeld aan nekklachten als er een probleem in de wervelkolom is. Meer informatie lees je in ons blog ‘wat is manuele therapie?

Bij welke klachten manuele therapie?

Waar fysiotherapie zich richt op de zachtere delen van het lichaam, richt manuele therapie zich op de hardere delen: de gewrichten en de wervelkolom. Typische klachten we vaak terughoren, en die te maken hebben met een probleem aan de wervelkolom, zijn nekklachten, hoofdpijn of duizeligheid bij het bewegen van de nek of rug. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde houding of beknelling in de wervelkolom. Door manipulaties kan de manueel therapeut de pijn verlichten en bewegelijkheid bevorderen.

Fysiotherapie en manuele therapie bij Fysiopark

Bij Fysiopark Uden zijn verschillende van onze therapeuten ook bevoegd om manuele therapie te mogen uitvoeren. Weet je niet precies waar je klachten door veroorzaakt worden en welke vorm voor jou geschikt is? Geen probleem. Tijdens een intake bespreken we altijd eerst jouw situatie en klachten. Dan kijken we samen naar wat de beste methode zal zijn. Het kan ook gebeuren dat we aan de slag gaan met reguliere fysiotherapie, maar we gedurende het traject ook een keer de manuele therapeut inschakelen. Ons uitgangspunt is het beste resultaat, ongeacht de behandelmethode, en daarvoor schakelen we alle benodigde specialisaties in. Loop niet langer rond met je klachten en neem contact met ons op voor het maken van een eerste afspraak.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist