Bewegen tijdens of na een chemotherapie behandeling

Ben jij momenteel onder behandeling voor kanker met chemotherapie? Of heb je net een traject afgerond? Misschien heeft de arts al aangegeven dat sporten en bewegen tijdens of na de behandeling goede effecten kan hebben. Maar wat als je je vermoeid of misselijk voelt? Is bewegen dan wel verstandig? En welke oefeningen kun je doen? In deze blog leggen we meer uit over oncologische fysiotherapie en de voordelen hiervan.

Welke bijwerkingen en klachten kunnen voorkomen bij chemotherapie?

Chemotherapie kan verschillende, vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Dit is afhankelijk van de soort chemotherapie, combinatie met andere behandelingen, je algehele lichamelijke conditie en nog veel meer. De bijwerkingen verschillen dan ook per persoon. Over het algemeen horen we vaak de volgende klachten:

  • Vermoeidheid
  • Verlies van kracht en conditie
  • Gewichtsverlies of toename
  • Misselijkheid
  • Slecht slapen

Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Sport en beweging kan ervoor zorgen dat de klachten, zoals hierboven benoemd, kunnen worden verlicht. De chemotherapie vraagt de nodige energie van je lichaam, daarom moet je misschien helemaal niet denken aan sport of beweging. Toch blijkt dit uiterst effectief om je lichaam sterk te houden. Hierdoor worden de klachten verminderd en kan bovendien het herstel na de behandeling versneld worden. Bewegen en sport helpt tijdens een chemotherapie behandeling omdat:

  • Bijwerkingen en de ernst hiervan worden verminderd
  • Een sneller herstel na de behandeling
  • Toename van zelfvertrouwen en concentratie
  • Vermindering van depressieve klachten
  • Beter slapen

Bewegen tijdens de verschillende stadia

Vaak krijgen wij de vraag tijdens welke stadia van de behandeling je wel of niet kunt sporten. Het simpele antwoord daarop is dat eigenlijk tijdens elk stadium beweging positieve gevolgen heeft. Wel is het belangrijk om met je oncologisch fysiotherapeut te bespreken welke oefeningen je doet tijdens welk stadium en wat hiervan het doel is. Zo kunnen de oefeningen worden afgestemd op jouw wensen en situatie.

Let op: ga niet over je grenzen

Hoewel mensen soms denken dat het niet veilig is om te sporten als je in een zware chemobehandeling zit, is het dus juist aan te raden. Maar let op: ga vooral niet over je eigen grenzen. Ben niet te streng voor jezelf. Merk je bijvoorbeeld dat je last hebt een onregelmatige hartslag, kortademigheid of misselijkheid? Dan is het verstandiger om even niet te sporten. Ernstige vermoeidheid na langere tijd (dus niet direct na een chemobehandeling) is echter geen reden om niet te sporten. Door rustige duur- of krachttraining kun je de vermoeidheid juist verhelpen.

Wat kun je zelf doen?

Wil je zelf aan de slag met bewegen na een chemobehandeling? Let dan goed op onderstaande aandachtspunten. Zo beweeg je het effectiefst en zal dit goede gevolgen voor je fitheid hebben.

  • Probeer minimaal 30 minuten te bewegen
  • Maak dit onderdeel van je dagelijkse routine
  • Probeer het bewegen geleidelijk op te bouwen
  • Vraag iemand om met je mee te gaan bewegen
  • Neem vooral ook rust als het toch even te inspannend wordt
  • Bij twijfel raadpleeg je altijd je behandeld arts, huisarts of oncologisch fysiotherapeut

Sporten onder begeleiding van een oncologisch fysiotherapeut

Ben jij momenteel bezig met chemotherapie? Of zit jouw behandeling er net op? En wil je je graag weer wat fitter voelen en starten met bewegen en sporten, maar vind je het nog eng of weet je niet goed waar te beginnen? Dan staat een oncologisch fysiotherapeut voor je klaar. Hij of zij heeft gedegen kennis van de ziekte, behandeling en gevolgen. Hierdoor word je op de juiste manier begeleid en kijken we samen naar jouw mogelijkheden. Een individueel behandelplan afgestemd op jouw doelen. Bij Fysiopark in Uden zijn we gespecialiseerd in oncologische fysiotherapie. Een eerste afspraak maken? Neem contact met ons op!

Suzanne van Dijk

Suzanne van Dijk

Fysiotherapeut
Oncologisch fysiotherapeut
Oedeemtherapeut