Wanneer heb je last van psychosomatische klachten?

Loop je al een tijdje met onverklaarbare, lichamelijke klachten? Stop dan met deze klachten te ontwijken. Vaak voel je pijn in je lichaam, maar kan je niet verklaren waar deze pijnklachten vandaan komen. Je bent niet gevallen en je hebt geen ongeluk gehad. Spannings- of stress gerelateerde klachten kunnen de oorzaak zijn. Maar wat kan je daaraan doen? Graag vertellen we je in dit artikel hier meer over.

Wat houden psychosomatische klachten in?

Deze klachten worden ook wel psychosomatiek genoemd. Bij psychosomatiek is er een verband tussen lichaam en geest. Zo kan psychosomatiek resulteren in pijnlijke spieren en vermoeidheid. Psychosomatische klachten kunnen verklaard worden door emotionele en geestelijke onderliggende oorzaken. Echter kunnen deze pijnklachten niet medisch verklaard worden. Maar omdat ze zo reëel aanwezig zijn, kan je deze pijnklachten niet ontwijken.

Wat voor soort psychosomatische klachten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten psychosomatische klachten, welke we hieronder op een rijtje zetten.

  • Bij Conversion disorder heb je last van neurologische symptomen waarbij zintuigen en bewegingen aangetast worden. Er is lichamelijk niks aan de hand, maar toch zijn er mensen die door deze klachten niet meer kunnen lopen.
  • Hypochondriasis: iemand is bang om een ernstige ziekte te hebben. Zo kan diegene al in paniek raken bij het eerste bobbeltje dat ze op hun lichaam vinden. Deze mensen hebben vaak een compleet verkeerd beeld over hun eigen lichaam.
  • Mensen met somitization disorder hebben last van lichamelijke klachten, zonder te weten wat de oorzaak is. Vaak hebben deze mensen last van hoofdpijn of diarree. Stress kan één van de oorzaken zijn.
  • Body dysmorphic disorder;  iemand is geobsedeerd door een gedeelte van zijn/haar lichaam, zoals kleine borsten of rimpels. Deze klachten gaan vaak gepaard met een angst en schaamte.

Wat voor klachten kun je ervaren?

Je kunt zowel lichamelijke als psychische klachten ervaren bij psychosomatiek.
Onder lichamelijke klachten vallen duizeligheid, maag- en darmklachten, benauwdheid, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, vermoeidheid, stress, verlaagde weerstand en duizeligheid.

Onder psychische klachten vallen onzekerheid, gevoel van angst, somber gevoel, onrustig, niet meer blij kunnen zijn en een verslaving opbouwen zoals roken, eten, alcohol en medicijnen.

Wat kun je eraan doen?

Als je last hebt van deze psychosomatische klachten, dan is het belangrijk om deze klachten serieus te nemen. Bij een fysiotherapie praktijk kan je terecht voor psychosomatische fysiotherapie. Hier wordt jouw geest en lichaam weer samen gebracht. Er wordt als het ware een balans gevonden tussen ontspanning, spanning en belasting van je lichaam. Samen met de fysiotherapeut bekijk je waar de druk en spanning vandaan komt. Ervaar je op het werk te veel stress? Of is je thuissituatie de oorzaak van een onrustig gevoel? Met psychosomatische fysiotherapie leer je stressbestendig worden bij benauwde en stressvolle situaties. Ze zorgen dat je weer baas wordt over je hoofd en lichaam om zo de juiste balans te houden.

Wil je meer informatie?

Heb jij ook onverklaarbare klachten? En wil je dit oplossen met behulp van psychosomatische fysiotherapie? De fysiotherapeuten bij Fysiopark helpen jou graag van je klachten af. Onze fysiotherapeuten zijn hoog opgeleid en blijven constant op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach