Mijn knie zit op slot, wat nu?

Heb je last van een knie die op slot zit? Dat is natuurlijk erg vervelend! Maar hoe komt het dat een knie op slot schiet? En wat zijn de achterliggende oorzaken? In dit artikel gaan we verder in op de oorzaken en wat je eraan kunt doen.

Wat gebeurt er als je knie op slot schiet?

Bij een knie die op slot schiet, kan het kniegewricht niet meer gestrekt of gebogen worden. In het kniegewricht zitten botten, spieren, kraakbeen, gewrichtsbanden en pezen. De binnen- en buiten meniscus fungeren als schokdemper tussen het boven- en onderbeen. Een meniscus bestaat vooral uit stevig bindweefsel en kan dus wel tegen een stootje. Als je onverhoopt toch een verkeerde beweging maakt, dan kan de meniscus loskomen of scheuren. Door de beweging komt de meniscus tussen het gewricht terecht, waardoor het onder- en bovenbeen niet meer goed op elkaar aansluiten. Hierdoor kan je je been niet goed meer strekken of buigen.

Wat zijn de oorzaken?

Heb je last van stijfheid in de knie, dan kan je al snel last krijgen van een slotknie. Een slotknie kan veroorzaakt worden door sporten zoals voetbal, hockey of atletiek. Hierbij kan de meniscus scheuren, waardoor het gedeelte dat scheurt tussen het kniegewricht terecht komt. Hierdoor wordt de knie als het ware geblokkeerd voor beweging. Het is mogelijk dat het stukje meniscus door bepaalde bewegingen tussen het gewricht verdwijnt, waardoor de knie weer los schiet.

Bovendien kan een verdraaiing van de knie ook de oorzaak zijn dat een knie op slot schiet. Hierdoor kan de kruisband in de knie scheuren, waardoor er een gedeelte tussen het gewricht schiet. Ook hierbij gaat de knie op slot.

Wat zijn de klachten van een knie op slot zit?

De meest voorkomende klacht van een knie die op slot zit, is stijfheid. Doordat er stukjes meniscus of kruisband tussen de gewrichten komt, kan je de knie niet meer buigen en strekken. Daarnaast kan de knie ietwat dik en beurs aanvoelen.

Wat kan je eraan doen?

Als het acute pijn is, bijvoorbeeld door een trauma of ongeval, dan is een kijkoperatie in het ziekenhuis mogelijk. Daarnaast kan je voor knieklachten terecht bij een fysiotherapeut. Tijdens fysiotherapie leer je de juiste beweging maken voor een sneller herstel. Bovendien begeleiden de fysiotherapeuten je bij dit proces. Ook krijg je vaak oefeningen mee om thuis uit te voeren, zodat het herstel sneller verloopt.

Wil je meer informatie?

Heb je meer vragen over pijn in de knie? Of wil je meer weten over fysiotherapie? Onze fysiotherapeuten bij Fysiopark staan voor jou klaar! Door onze jarenlange kennis en expertise kunnen jou helpen met de beste behandeling. Wil je advies over welke behandeling jij nodig hebt? Of wil je een afspraak maken voor een consult bij één van onze fysiotherapeuten? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen jou graag verder.

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach