Waar is Medical Taping goed voor?

Medical Taping gaat terug sinds de jaren zeventig. De grondleggers van Medical Taping (uit Japan en Korea) waren zich er toen al van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare elementen zijn voor het genezen en voorkomen van lichamelijke klachten. Medical Taping wordt ook wel kinesiotape, curetape, sporttape of medische tape genoemd. Het is een rekbare elastische tape die dankzij de Aziatische grondleggers veel kan betekenen voor het menselijk lichaam.

Wat is Medical Taping?

Medical Taping wordt gebruikt om spieren te ondersteunen met behulp van elastische tape. Maak je geen zorgen; je bewegingen worden niet beperkt met deze tape. Deze vorm van tapen wordt alleen gebruikt bij het verminderen van blessures, het nabehandelen van blessures, klachten door overbelasting, verminderen van ontstekingen of vochtophopingen en om de houding te corrigeren. Een veelzijdige methode dus!

Waarom Medical Taping

Wel laat Medical Taping je spieren nog bewegen, wat uiterst belangrijk is voor een goed herstel. Je spieren zijn namelijk niet alleen belangrijk om te bewegen, ook hebben jouw spieren een belangrijke rol in de bloed- en lymfrecirculatie. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in het regelen van je lichaamstemperatuur. Als je spieren dus niet goed werken, kan dit tot andere lichamelijke klachten leiden.

Maar wanneer slecht functionerende spieren worden behandeld en ondersteund met elastische tape, kan dit herstellend werken voor het lichaam. Ook kan deze tape helpen om slappe spieren te ondersteunen en overspannen spieren de nodige rust te geven. De duur van deze behandelmethode is afhankelijk van het soort klachten. De ene blessure is namelijk de andere niet.

Hooikoorts

Medical Taping is niet alleen gunstig voor de spieren, maar het kan ook helpen bij hooikoortsklachten. Deze tape heeft een kalmerende werking op klachten die ontstaan bij hooikoorts. Met behulp van de Taping wordt er een uitwendige huidprikkel toegepast, dat werkt op de weefselstructuren van de ruggenmergsegmenten.

Wat zijn de voordelen?

Medical Taping geeft direct een vermindering van de druk en afname van de pijn. De tape is zo elastisch dat het de beweging van de spieren behoudt. Ook helpt deze vorm van Taping bij spierblessures en het verbeteren van de spierfunctie. Afhankelijk van de gebruikte techniek en het type huid, blijft de tape gemiddeld vier tot tien dagen zitten. Gedurende deze periode kan je met de tape sporten, douchen en zwemmen. Ook is de tape anti-allergisch.

De tape verwijderen

Zoals hierboven beschreven, is het een sterke tape die enkele dagen kan blijven zitten. Wel is het aan te raden om de plek waar de tape aangebracht gaat worden, vooraf te scheren. Anders kan het zijn dat de haartjes blijven plakken tijdens het verwijderen van de tape. Breng van tevoren geen lotion of zalf aan; dat kan ervoor zorgen dat de tape minder lang op zijn plek blijft zitten. Ook is het aan te raden om de tape nat te maken met warm water, dan gaat het verwijderen van de tape nét wat makkelijker.

Professioneel tapen

Een professional weet hoe hij/zij Medical Taping moet gebruiken. Dat houdt in: hoe de spieren het beste ondersteund kunnen worden en waar de elastische tape het best aangebracht kan worden. Uiteraard is het mogelijk om de tape zelf aan te brengen, maar een foutje is snel gemaakt, waardoor de tape verkeerd wordt aangebracht. Het is daarom goed om te weten dat er verschillende technieken bestaan, toegespitst op diverse klachten. Wij raden het dus ook af om Medical Tape zonder enig advies zelf aan te brengen. Laat dit vooral aan een kundige fysiotherapeut over.

Meer weten?

Vaak wordt Medical Taping toegepast bij een uitgebreider behandelplan. Maar denk je baat te hebben bij Medical Taping? Neem in dat geval contact met ons op, zodat de fysiotherapeuten bij Fysiopark je van betrouwbaar advies kunnen voorzien.

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach