Waar is medische fitness goed voor?

Wil je graag sporten? Maar kan je dat niet zelfstandig door gezondheidsproblemen, herstel of omdat je door ouderdom niet goed weet wat je wel of niet kan doen? Dan is medisch sporten een goede oplossing. In dit artikel vertellen wij wat medische sporten inhoudt en waar het goed voor is.

Wat is medische fitness?

Bij medische fitness sport je onder begeleiding van fysiotherapeuten om je fysieke gezondheid en conditie te verhogen. Ook kan je medische fitness inzetten als je niet zelfstandig kunt sporten vanwege gezondheid of herstel. Bij deze vorm van fitness stelt de fysiotherapeut een plan of schema op wat jij kan volgen. Vervolgens ga je samen de sportschool in en begeleidt de fysiotherapeut jou bij oefeningen die je volgens het behandelschema moet uitvoeren. Door deze begeleiding zorg je ervoor dat de oefening goed wordt uitgevoerd en je niet onnodig spieren overbelast.

Voor wie is medische fitness aan te raden?

Medische fitness is zeer geschikt voor mensen die aan het herstellen zijn van een ongeluk of operatie. Heb je bijvoorbeeld net een knieoperatie gehad? Dan is het belangrijk om de spieren in je been te trainen, maar tegelijkertijd wil je jouw knie niet overbelasten. In dat geval wordt fysiotherapie sterk aanbevolen.

Daarnaast kunnen mensen met lichaams- en gezondheidsproblemen, zoals rugklachten, longaandoeningen en hart- en vaatziekten baat hebben bij medisch sporten. Door gezondheidsproblemen kunnen zij minder intensief sporten. Door de juiste begeleiding en oefeningen zijn deze mensen in staat om te blijven sporten, zodat hun conditie op peil blijft.

Ook is medisch sporten geschikt voor oudere mensen. Op oudere leeftijd wordt je lichaam brozer en je spiermassa zwakker, waardoor je onzeker wordt en bepaalde oefeningen niet durft uit te voeren. Maar dat betekent niet dat je niet meer kan sporten. Integendeel zelfs! Sporten houd je soepel en zorgt er juist voor dat je overal zo lang mogelijk actief blijft.

Wat is het doel van medische fitness?

Het doel van medische fitness is om mensen te begeleiden bij het sporten. Tijdens de begeleiding leer je wat jouw lichaam aankan en hoe je blessures kunt voorkomen. Oftewel, je leert om gecontroleerd te sporten, zodat je lichaam niet overbelast raakt. Door een van tevoren opgesteld plan of schema, weet je precies welke oefeningen je moet uitvoeren.

Hoe vaak moet je medisch sporten?

Sporten is natuurlijk altijd erg belangrijk. Het houdt je fit, soepel en zorgt voor de nodige afleiding. Het aantal keer sporten per week hangt af van je doel. Wil je afvallen? Dan wordt er aangeraden om minimaal twee keer in de week te sporten. Wil je veel spiermassa creëren? Houd dan minimaal twee keer per week aan om spiermassa te trainen. Als je fit en in beweging wilt blijven wordt er geadviseerd om minimaal één keer per week te sporten. Afhankelijk van je plan of behandelschema, krijg je een duidelijk beeld van de frequentie.

Heb je hulp of advies nodig?

Bij Fysiopark staan wij met onze professionele fysiotherapeuten voor jou klaar. Wij helpen en begeleiden jou graag bij het sporten. We beschikken over een eigen sportschool met goede, professionele en veilige apparaten. Door onze brede kennis stellen wij graag een schema op dat past bij jouw lichaam.

Wil je een intakegesprek? Of meer informatie? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij jou graag verder.

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach