Waar komt de pijn in de bovenarm vandaan?

De zomer komt er aan, dus zijn we met zijn allen weer massaal aan het sporten. Heel goed natuurlijk, maar let op dat je niet te hard van stapel loopt. Pijn in de bovenarm is een veel voorkomende klacht bij fitness of te zwaar werk. Maar waar komt deze pijn in de bovenarm vandaan? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat zijn de klachten?

Pijn in de bovenarm kent verschillende klachten. Pijn in de bovenarm kan langzaam of acuut ontstaan. Bij pijn die langzaam ontstaat kan je warmte, zwakte of verlamming in de bovenarm voelen. Ook tintelingen of prikkelingen, een strak gevoel en krachtverlies zijn veel voorkomende klachten.

Vaak hebben mensen met tintelingen en krachtverlies in de bovenarm last van een vaat- of zenuwprobleem. Acute pijn is vaak te verklaren na een val of trauma. Het kan zijn dat er een spierscheuring of botbreuk in de bovenarm is ontstaan. Kortom, pijn in de bovenarm is geen pretje!

Wat doen bij klachten?

Als je beginnende pijn in de bovenarm heb, is het handig om bij de huisarts een afspraak te maken. Daarnaast kan je bij de fysiotherapeut een eerste consult aanvragen. Een fysiotherapeut bekijkt de klacht en helpt je daarnaast om van deze klachten af te komen met behulp van oefeningen. Bij beginnende pijn in de bovenarm wordt geadviseerd om niet te lang te wachten met een bezoek aan de huisarts. Dit om erger te voorkomen. Dus wanneer er acute pijn in de bovenarm optreedt, bijvoorbeeld na een val, wordt aangeraden om direct een huisarts op te zoeken.

Wat is een frozen shoulder?

De naam zegt het al, bij een frozen shoulder is de pijn in je bovenarm en schouder zo hevig aanwezig dat het verstijft, oftewel “frozen”. Een frozen shoulder is een ontsteking aan de binnenkant van het gewrichtskapsel (het bindweefsel dat om het gewricht zit). Als je te lang met een frozen shoulder blijft lopen, kan de ontsteking ook naar de buitenkant van het gewrichtskapsel trekken. De pijn zit vooral in je schouder, met uitstraling naar de bovenarm. Door de pijn te verminderen en herstel sneller te laten verlopen, is het handig om fysiotherapie te volgen.

Omdat je bij een frozen shoulder binnen je eigen pijngrens moet blijven om deze niet over te belasten, kan een fysiotherapeut jou hier goed bij helpen. Bij een fysiotherapie behandeling leer je hoe je moet bewegen en hoe je jouw schouder kunt ontlasten. Vaak ga je sporten onder begeleiding en krijg je oefeningen mee naar huis. Een frozen shoulder kan gemiddeld tussen de 10 maanden en 3 jaar duren, maar uiteindelijk gaat het vanzelf over.

Heb je vragen of wil je hulp?

Wil je jouw klachten in de bovenarm laten onderzoeken door een fysiotherapeut? Bij Fysiopark staan wij met onze professionele fysiotherapeuten voor jou klaar! Fysiopark biedt persoonlijke behandelingen die goed aansluiten op jouw klachten en wensen. Naast fysiotherapie kun je bij ons ook sporten.

Onze professionals helpen jou graag bij het uitoefenen van een fitness training. Heb je vragen of wil je meer weten over onze praktijk? Neem gerust contact met ons op!

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach