Leefstijlcoach Jan Bout wenst je fijne feestdagen!

Fijne feestdagen!

Als je Leefstijlcoach je fijne feestdagen wenst, dan wil hij eigenlijk zeggen: ik wens je zo min mogelijk cortisol in je bloed en regelmatig wat adrenaline. Dat klinkt misschien een beetje gek, ……. tot dat je er wat dieper over nadenkt.

Een tijdelijke kick maakt adrenaline vrij in je bloed; een hormoon dat je scherp en alert maakt. Je neemt alles scherper waar, je voelt dat je leeft! Een gevoel waar velen verslaafd aan zijn. Je wordt er wel moe van, maar als de kick voorbij is dan treedt een heerlijke ontspanning op waardoor je weer goed uitrust.

Langdurige stress daarentegen maakt geen adrenaline, maar cortisol vrij. Cortisol zorgt ervoor dat je constant waakzaam bent. Het gaat vaak over stress die veroorzaakt wordt door dingen waar je denkt weinig controle over te hebben.

Je voelt hem al aankomen: cortisol lijkt op adrenaline, maar dan zonder de ontspanning die er op volgt. Je mist daardoor de rust die je nodig hebt om te herstellen. Na verloop van tijd leidt dat tot uitputting.

Terwijl ik dit zo schrijf moet ik onwillekeurig denken aan het Coronavirus. Het vormt een constant gevaar en we kunnen alleen maar gissen wanneer het weer voorbij is. We zitten dus langdurig in de spanning. De dreiging is ook abstract. Met andere woorden: je kunt het virus niet zien en je moet offers brengen zonder direct zichtbaar resultaat. Ik denk dat je rustig kunt zeggen dat het cortisolgehalte in ons bloed duidelijk verhoogd is.

Langdurige stress aanpakken is niet eenvoudig. Je voelt je al moe en vervelend en dan mis je de energie om eens flink je moeilijke problemen aan te pakken.

Toch kun je bewust werken aan het verlagen van je cortisol. Juist omdat je nu weet hoe het werkt. Begin met de eenvoudige dingen. Ga lekker naar buiten, ga dagelijks fietsen en wandelen. Eet niet alleen troost-eten als chocola, frisdrank, alcohol en chips, maar ga je te buiten aan eten waar je anders niet zo vaak aan toe komt. Denk hierbij aan fruit, groente, nootjes en bonen.

Je kunt ook een stapje verder gaan om de stress te verlagen. Bijvoorbeeld: volg netjes de coronamaatregelen. Dan is de dreiging zo klein mogelijk. En lees je goed in de materie. Hierdoor weet je beter hoe het precies zit en maak je je niet onnodig zorgen.

Houd de moed erin door regelmatig tijd vrij te maken voor een kleine adrenaline kick. Misschien op iets bescheidener wijze dan normaal, maar toch gewoon doen! Al ga je maar dagelijks wandelen of fietsen. Of misschien moet je een yogamat kopen of een boxzak en wat handschoenen. Doe wat bij jou past en jou dagelijks dat gevoel van voldoening geeft.

Zo …. stof tot nadenken tijdens de feestdagen. Iedereen heel veel ontspanning gewenst en veel succes bij het maken van nieuwe voornemens. En laten we hopen dat we snel van het Coronavirus af zijn.

Jan Bout, Leefstijlcoach

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *