Hielspoor verhelpen met Shockwave therapie

Ervaar je soms last van je hiel na het langdurig inspannen? Dan kan het zijn dat je last hebt van hielspoor. Hielspoor is een veelvoorkomende sportblessure die pijn in de hiel veroorzaakt bij het bewegen. Je kunt hielspoor herkennen aan een felle pijn onder je hiel die steeds erger wordt. Gelukkig is dit een blessure die niet heel ernstig is maar het kan soms wel erg lang duren. In dit artikel vertellen we je wat de oorzaken zijn van hielspoor en hoe je dit kunt behandelen.

Oorzaken van hielspoor

Er is nog altijd geen duidelijke oorzaak gevonden voor hielspoor maar artsen denken dat de voornaamste oorzaak is dat er lang of veel inspanning is geweest op de pees. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere oorzaken waardoor hielspoor kan ontstaan:

  • Voetafwijking: Mensen met een voetafwijking hebben vaak een grotere kans op hielspoor. Hierbij kun je denken aan platvoeten of holle voeten.
  • Slechte schoenen: Slechte schoenen kunnen ook een oorzaak zijn. Wanneer er geen demping in je schoen zit krijgt je voet een hardere klap bij het opvangen van je lichaam wat niet bevordelijk is voor je hiel.
  • Overbelasting: Door veel bewegen, springen of langere tijd staan kan je hiel overbelast raken wat leidt tot hielspoor.
  • Trauma: Soms is een verkeerde beweging of een scherp steentje al voldoende om hielspoor te veroorzaken.

Hielspoor komt voornamelijk voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud. Hielspoor kan ook bij kinderen voorkomen maar dan wordt het vaak veroorzaakt door de ziekte van Sever. De meest genoemde symptomen van hielspoor zijn pijn onder de voet. Dit komt vaak voor in de ochtend of na een lange tijd zitten. Ook kan men deze symptomen ervaren bij lange tijd stilstaan. De pijn is vaak niet heel strak te lokaliseren; de hele onderkant van de hiel voelt wat beurs. De hevigheid van de pijn en de plek waar de pijn wordt gevoeld is vaak ook erg verschillend.

 

Behandeling met Shockwave therapie

Een fysiotherapeut kan je vaak helpen bij het behandelen van hielspoor. Een zeer effectieve methode tegen hielspoor is Shockwave therapie. Shockwave therapie is een behandelvorm voor peesblessures. Hierbij wordt er met een shockwave apparaat op hoge snelheid, door middel van luchtdruk een kogel tegen een metalen plaatje aan geschoten. Dit plaatje wordt op de aangedane locatie geplaatst. Door drukgolven worden de pijnlijke pezen en spieren hiermee behandeld.

Shockwave therapie past in een compleet fysiotherapeutisch behandelplan waarbij advies, oefeningen en eventueel hulpmiddelen noodzakelijk zijn.

Wat kun je doen tegen hielspoor

Hielspoor kan erg vervelend zijn en je kan er dan ook lange tijd last van hebben. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om de klachten te verminderen. Vermijd situaties waarbij je een hele lange tijd moet staan of moet lopen. Probeer bijvoorbeeld de boodschappen op een rustig moment in te plannen. Een tijdje in de rij moeten staan kan al snel een pijnlijke ervaring worden als je last hebt van hielspoor.

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tussendoor. Blijf wel bewegen want te lang stilzitten is ook niet goed voor je gezondheid en maakt je hielspoor ook niet beter. Wissel rust en beweging dus voldoende met elkaar af. Daarnaast heeft het dragen van goede schoenen een grote invloed op de hoeveelheid pijn die je ervaart. Draag schoenen met een goede demping, deze helpen de pijn te verminderen. Laat je hierin eventueel adviseren door een podoloog. Het is het overwegen waard om te investeren in schoenen van een speciaalzaak voor ergonomische schoenen. Daarnaast kan raden we aan je hiel warm te wrijven voordat je gaat wandelen of sporten. Wanneer je je hiel goed opwarmt zal je een stuk minder pijn ervaren. Dit opwarmen doe je simpelweg door je hiel met je handen een paar minuten goed warm te wrijven.

Fysiopark helpt je bij hielspoor!

Heb je last van hielspoor? Een fysiotherapeut kan je helpen met de klachten. Samen achterhalen we de oorzaak en kijken we naar een passende behandeling. Vaak zijn dit oefeningen om de klachten te verlichten en voorkomen. Ook passen we vaak Shockwave therapie toe om de pijnlijke pezen en spieren te behandelen.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

 

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist