Hielspoor verhelpen met Shockwave therapie

Ervaart u soms last van uw hiel na het langdurig inspannen? Dan kan het zijn dat u last heeft van hielspoor. Hielspoor is een veelvoorkomende sportblessure die pijn in de hiel veroorzaakt bij het bewegen. U kunt hielspoor herkennen aan een felle pijn onder uw hiel die steeds erger wordt. Gelukkig is dit een blessure die niet heel ernstig is maar het kan soms wel erg lang duren. In dit artikel vertellen we u wat de oorzaken zijn van hielspoor en hoe u dit kunt behandelen.

Oorzaken van hielspoor

Er is nog altijd geen duidelijke oorzaak gevonden voor hielspoor maar artsen denken dat de voornaamste oorzaak is dat er lang of veel inspanning is geweest op de pees. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere oorzaken waardoor hielspoor kan ontstaan:

  • Voetafwijking: Mensen met een voetafwijking hebben vaak een grotere kans op hielspoor. Hierbij kunt u denken aan platvoeten of holle voeten.
  • Slechte schoenen: Slechte schoenen kunnen ook een oorzaak zijn. Wanneer er geen demping in uw schoen zit krijgt uw voet een hardere klap bij het opvangen van uw lichaam wat niet bevordelijk is voor uw hiel.
  • Overbelasting: Door veel bewegen, springen of langere tijd staan kan uw hiel overbelast raken wat leidt tot hielspoor.
  • Trauma: Soms is een verkeerde beweging of een scherp steentje al voldoende om hielspoor te veroorzaken.

Hielspoor komt voornamelijk voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud. Hielspoor kan ook bij kinderen voorkomen maar dan wordt het vaak veroorzaakt door de ziekte van Sever. De meest genoemde symptomen van hielspoor zijn pijn onder de voet. Dit komt vaak voor in de ochtend of na een lange tijd zitten. Ook kan men deze symptomen ervaren bij lange tijd stilstaan. De pijn is vaak niet heel strak te lokaliseren; de hele onderkant van de hiel voelt wat beurs. De hevigheid van de pijn en de plek waar de pijn wordt gevoeld is vaak ook erg verschillend.

 

Behandeling met Shockwave therapie

Een fysiotherapeut kan u vaak helpen bij het behandelen van hielspoor. Een zeer effectieve methode tegen hielspoor is Shockwave therapie. Shockwave therapie is een behandelvorm voor peesblessures. Hierbij wordt er met een shockwave apparaat op hoge snelheid, door middel van luchtdruk een kogel tegen een metalen plaatje aan geschoten. Dit plaatje wordt op de aangedane locatie geplaatst. Door drukgolven worden de pijnlijke pezen en spieren hiermee behandeld.

Shockwave therapie past in een compleet fysiotherapeutisch behandelplan waarbij advies, oefeningen en eventueel hulpmiddelen noodzakelijk zijn.

Wat kunt u doen tegen hielspoor

Hielspoor kan erg vervelend zijn en u kan er dan ook lange tijd last van hebben. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Vermijd situaties waarbij u een hele lange tijd achter elkaar staat of moet lopen. Probeer bijvoorbeeld de boodschappen op een rustig moment in te plannen. Een tijdje in de rij moeten staan kan al snel een pijnlijke ervaring worden als u last heeft van hielspoor.

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tussendoor. Blijf wel bewegen want te lang stilzitten is ook niet goed voor uw gezondheid en maakt uw hielspoor ook niet beter. Wissel rust en beweging dus voldoende met elkaar af. Daarnaast heeft het dragen van goede schoenen een grote invloed op de hoeveelheid pijn die u ervaart. Draag schoenen met een goede demping, deze helpen de pijn te verminderen. Laat u hierin eventueel adviseren door een podoloog. Het is het overwegen waard om te investeren in schoenen van een speciaalzaak voor ergonomische schoenen. Daarnaast kan raden we aan uw hiel warm te wrijven voordat u gaat wandelen of sporten. Wanneer u uw hiel goed opwarmt zal u een stuk minder pijn ervaren. Dit opwarmen doet u simpelweg door uw hiel met uw handen een paar minuten goed warm te wrijven.

Fysiopark helpt u bij hielspoor!

Heeft u last van hielspoor? Een fysiotherapeut kan u helpen met de klachten. Samen achterhalen we de oorzaak en kijken we naar een passende behandeling. Vaak zijn dit oefeningen om de klachten te verlichten en voorkomen. Ook passen we vaak Shockwave therapie toe om de pijnlijke pezen en spieren te behandelen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

 

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist