Nekklachten verhelpen met dry needling

Wanneer je last hebt van strakke spieren dan kan dit makkelijk verholpen worden met dry needling. Deze methode is effectief voor pijnlijke/stijve spieren, aandoeningen in zowel de wervelkolom als aan de arm en hoofdpijnklachten. Maar hoe werkt deze behandeling en is het pijnlijk? In dit artikel vertellen wij precies hoe dry needling werkt en waar het allemaal tegen helpt!

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode die relatief nieuw is voor de Nederlandse fysiotherapie. De methode is overgekomen vanuit Canada waar deze al langer wordt toegepast in de reguliere fysiotherapie. De behandeling bestaat uit het zorgvuldig inbrengen van slechts één naald in pijnlijke spieren. Dat is meteen een belangrijk verschil met acupunctuur, waar deze methode vaak mee wordt verward. Bij acupunctuur worden meerdere naalden op bepaalde plekken geplaatst met als doel de energiebanen en bloeddoorstroming weer goed op gang te krijgen. Dry Neelding richt zich op een specifiek knelpunt in de spier; het triggerpoint. Door middel van speciale techniek worden spieren aangeprikt op de triggerpoints en daardoor raken deze langdurig ontspannen. Een triggerpoint is een pijnlijk punt in een strakke spier dat voor klachten zorgt. Klachten kunnen zijn;

  • Pijn en stijfheid
  • Bewegingsbeperking
  • Verminderde kracht
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn en duizeligheid.

Dry needling is een methode die veelvuldig met veel succes wordt ingezet bij hardnekkige nekklachten.

Hoe ziet een behandeling eruit

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. De fysiotherapeut gaat in de spieren opzoek naar de bewuste triggerpoints. Daarna zorgt hij dat deze spieren ontspannen. Door het naaldje in het triggerpoint te prikken ontstaat er iets wat we “Local Twitch Response” noemen. Dit is een onwillekeurige samentrekking van spiervezels waardoor de spier meteen ontspant. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat de triggerpoint veroorzaakte. De behandeling focust zich op het uitschakelen van die triggerpoints. Dit doet de fysio door het gericht aanprikken van de triggerpoints met een naaldje. Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Het voelt even onprettig wanneer een triggerpoint geraakt wordt. De spier spant zich dan kort aan, dit kan een soort kramp gevoel geven. Als resultaat van de behandeling voelt de behandelde spier vaak vermoeid of stijf aan maar dit is maar van korte duur. Na de behandeling krijg je altijd oefeningen en advies mee om de terugkeer van triggerpoints te voorkomen.

Dry needling bij het verhelpen van nekpijn

Er zijn een hoop verschillende soorten nekklachten. De meeste van deze zijn te verhelpen met een trigger point behandeling. Verschillende vormen van nekpijn zijn:

  • Nekklachten met uitstralende pijn. Nekklachten geven vaak pijnuitstralingen naar onze schouders, armen of het hoofd. Wanneer er in de nekspieren verschillende triggerpoints ontwikkelen kunnen deze uitstralende pijn geven naar andere delen van het lichaam. Deze triggerpoints kunnen simpel verholpen worden met deze behandeling
  • Acute en chronische nekklachten. Met acute nekklachten worden er op klachten gedoeld die korter zijn dan 6 weken. Heb je langer dan zes weken last noemen we dat chronische nekklachten. Een vorm van triggerpoint therapie geeft bij chronische nekklachten vaak goede resultaten.
  • Dry needling bij nekpijn. Bij nekpijn zitten er verschillende triggerpoints vast in je nek die voor pijn zorgen. Door de interventie van dry needling wordt doorbloeding binnen

Fysiopark biedt dry needling aan.

Deze triggerpoint therapie kan ook nog tegen een hoop andere pijntjes ingezet worden. Zo lang het over een spier gaat waar een triggerpoint in zit kan dry needling helpen. Over het gehele lichaam kunnen pijnlijke spieren geholpen worden. Fysiopark biedt dry needling behandeling aan. Mocht je interesse hebben dan kunt je altijd contact met ons opnemen. Onze specialisten staan voor je klaar!

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist