Hernia

Heb je pijn in de rug die uitstraalt naar één of beide benen of je bil, en wordt de pijn erger bij hoesten of niezen? Dan kan het zijn dat je een rughernia hebt. Heb je last van je nek en straalt die uit naar je armen, dan kan er sprake zijn van een nekhernia. We vertellen je graag meer over wat hernia is en wat je er aan kunt doen.

Wat is hernia?

Tussen je wervels zitten tussenwervelschijven. Zij zorgen ervoor dat de wervels soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en vangen schokken op. In de tussenwervelschijf zit een soort gelei met daaromheen een stevige rand van bindweefsel. Als de tussenwervelschijf inzakt, verzwakt deze bindweefselrand. Er kunnen dan scheurtjes ontstaan waardoor de gelei-achtige kern uitpuilt. Deze uitpuiling noemen we een hernia. Hierdoor kunnen zenuwen bekneld raken. Dit geeft de typische klachten die hernia kenmerken: pijn en uitvalsverschijnselen, zoals verlammingen, tintelingen of gevoelsverlies.

Hoe ontstaat hernia?

Hernia kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door: slijtage, een aangeboren zwakke tussenwervelschijf, een slechte houding of zwaar lichamelijk werk. Lange mensen en mensen met overgewicht hebben meer risico op hernia. Verder kan te weinig lichaamsbeweging hernia veroorzaken. Slappere rugspieren zijn namelijk minder goed in staat de wervelkolom te beschermen.

Symptomen van hernia

Er zijn verschillende soorten hernia van de wervelkolom. Ze hebben elk hun eigen klachten.

Rughernia of lendenhernia

Dit is hernia in de 5 lendenwervels van de onderrug. Rughernia (of lendenhernia) is de meest voorkomende vorm van hernia. De symptomen van deze vorm van hernia zijn:

  • Pijn in je onderrug
  • Brandende of scherpe pijn in je bil en been, soms tot in de voet
  • Tintelingen of minder gevoel in het been
  • Minder kracht in je been
  • De pijn wordt minder bij liggen
  • De pijn wordt erger bij hoesten, niezen of persen

Nekhernia

Dit is hernia in de 7 halswervels van de nek. Je herkent deze vorm van hernia aan:

  • Een brandende of scherpe pijn in je nek en arm
  • Tintelingen of een doof gevoel in je arm en hand
  • Minder kracht in je arm of schouder
  • Als de hernia lager in de nek zit: klachten in je romp of been en eventueel controleverlies over je blaas of darmen

Borsthernia

Deze vorm van hernia zit in de 12 borstwervels in het borstgedeelte. Een borsthernia is vrij zeldzaam. Bij deze vorm van hernia heb je last van:

  • Pijn in het midden en onder de schouderbladen
  • Uitstralende pijn naar de rib
  • Een verminderd gevoel links of rechts op de borstkas

Dit kan je zelf doen bij hernia

In het verleden kregen mensen met hernia het advies van hun arts om wekenlang plat te liggen. Fout, weten we nu, want daardoor verslappen de spieren juist en worden de klachten alleen maar erger. Daarom adviseren we je juist om voldoende te bewegen, maar wel op de juiste manier. Til geen zware dingen, wees voorzichtig met bukken en wissel regelmatig van houding. Zorg ook dat je niet te lang aan één stuk zit. Heb je een zittend beroep? Probeer dan regelmatig staand te werken of loop tussendoor een rondje. Wandelen is namelijk ook een prima bezigheid als je last hebt van hernia. Luister bij alles wat je doet goed naar je lichaam en ga niet over je pijngrens heen. Voor de ergste pijn kan je huisarts je overigens pijnstillers voorschrijven. En fijn om te weten: bij 3 op de 4 mensen, verdwijnt de hernia na 3 maanden vanzelf.

Fysiotherapie behandeling bij hernia

Maar wat als de hernia niet over gaat? Bij Fysiopark hebben we jarenlange ervaring met het behandelen van hernia. Heb je rugklachten die niet overgaan of twijfel je of je hernia hebt? Maak dan gerust een afspraak. We doen dan een lichamelijk onderzoek van je wervelkolom en kunnen je snel vertellen wat de oorzaak van je klachten is. Daarna gaan we samen met je aan de slag met een persoonlijk behandelplan. De behandeling van hernia is meestal een combinatie van:

  • Het verminderen van de pijn en spierspanning
  • Het verbeteren van de beweeglijkheid
  • Het aanleren van een betere lichaamshouding
  • Het versterken van de rug met oefeningen

Is hernia hetzelfde als een uitpuilende tussenwervelschijf (discusbulging)?

Veel mensen verwarren hernia met discusbulging. Niet vreemd, want zowel de oorzaak als klachten lijken erg op elkaar. Er is echter een belangrijk verschil: bij discusbulging stulpt de tussenwervelschijf uit, maar is deze nog niet doorgescheurd. Bij hernia is de buitenste bindweefselring van de tussenwervelschijf al helemaal doorgescheurd. Discusbulging kan leiden tot hernia, maar dit hoeft niet. De adviezen die we geven voor hernia, gelden ook voor discusbuldig. Dat wil zeggen, blijf bewegen en versterk je rugspieren. Hiermee blijven je tussenwervelschijven beter beschermd en verklein je de kans op hernia.

Lees meer over discusbulging

Verminder de kans op hernia en discusbulging

Door voldoende te bewegen en je rugspieren blijvend te versterken, voorkom je (het terugkeren van) discusbulging en hernia. Bij Fysiopark kan je sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dat betekent super deskundige begeleiding die past bij jouw fysieke kunnen. Je kunt bij ons terecht voor medische fitness, AquaFysio en onze geavanceerde eGym. De eGym werkt met een polsbandje dat direct is ingesteld op jouw persoonlijke settings en alles meet wat je doet. Zo kunnen kunnen we je progressie in de gaten houden, maar ook scherp zijn op mogelijke overbelasting. Verantwoord sporten met een veilige achtervang van je fysiotherapeut dus. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies.

Maak een afspraak

Heb je rug- of nekklachten die niet overgaan en twijfel je of je een hernia hebt? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Neem vandaag nog  contact met ons op.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist