Fysiotherapie bij artritis helpt je gemakkelijker te bewegen

Artritis is een veelvoorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden kan treffen, maar vooral bij ouderen veel voorkomt. Het kan pijnlijke gewrichten en beperkte mobiliteit veroorzaken, waardoor dagelijkse activiteiten een uitdaging worden. Je kan artritis krijgen aan verschillende gewrichten, zoals de knieën, handen, heupen, schouders, enkels, rug en tenen. Gelukkig kan fysiotherapie een rol spelen in het verlichten van de symptomen van artritis.

Wat kan een fysiotherapeut doen tegen artitis?

Fysiotherapeuten kunnen technieken gebruiken zoals massage, warmte- en koudetherapie en shockwave therapie om pijn te verminderen en spierspanning te verlichten.

Verbetering van je bewegelijkheid

Specifieke oefeningen en technieken kunnen helpen om gewrichtsstijfheid te verminderen en de bewegingsmogelijkheden te verbeteren. Ook kunnen we met de juiste oefeningen ervoor zorgen dat de spieren worden aangesterkt. Dit helpt je wanneer je last hebt van artritis, om dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit te voeren.

Balanstraining voorkomt vallen

Vallen kan ernstige verwondingen veroorzaken, vooral bij ouderen met artritis. Met balanstraining kan een fysiotherapeut zoals Fysiopark je helpen het risico op vallen te verminderen.

Oefeningen uitvoeren onder begeleiding van fysiotherapeut

Vaak geeft een fysiotherapeut je oefeningen mee die thuis uitgevoerd dienen te worden. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat de oefeningen op de juiste manier wordt gedaan. Bij Fysiopark bieden we de mogelijkheid om, naast de consults, zelfstandig te trainen met een specialist in de buurt. Weet je even niet meer goed hoe de oefening moest of wil je even wat controleren? Dan is er altijd een specialist in de buurt die je kan helpen.

Fysiopark Uden beschikt voor een high-tech sportruimte met eGym en eFlexx apparatuur. Deze apparatuur meet alles wat je doet. Naast meer inzicht voorkomen we daarmee ook overbelasting van de spieren. Afhankelijk van jouw specifieke persoonlijke situatie, bekijken we of het nodig is om één op één te sporten met een fysiotherapeut of om zelfstandig te trainen, met de mogelijkheid om een fysiotherapeut in de buurt te raadplegen als je vragen hebt.

Meer weten over sportmogelijkheden bij Fysiopark of een gratis proeftraining volgen? Neem dan contact met ons op of lees meer over onze abonnementen. Heb je last van artritis maar ga je naar een andere fysiotherapeut? Geen probleem! Je bent altijd welkom om bij ons te komen sporten!

Shockwave-therapie kan ook helpen tegen artritis

Shockwave-therapie is een behandelingsoptie voor sommige mensen met artritis, zoals osteoartritis. Deze behandeling kan je niet helpen herstellen van artritis, maar kan wel de klachten ervan verminderen . De geluidsgolven die tijdens de behandeling worden gebruikt, kunnen helpen om de pijn in de aangetaste gewrichten te verminderen door de bloedstroom te stimuleren en spierspanning te verminderen. Shockwave therapie kan de ontsteking in je gewrichten verminderen. Dit is prettig omdat ontsteking een belangrijke oorzaak is van gewrichtspijn en schade bij artritis.

De schokgolven kunnen beschadigd weefsel bovendien helpen herstellen en de productie van collageen bevorderen. Collegeen kan helpen bij het versterken van het gewrichtsweefsel.

Shockwave-therapie is niet voor iedereen met artritis geschikt. Als je last hebt van artritis nodigen we je daarom graag uit om bij ons langs te komen zodat we jouw specifieke situatie kunnen bespreken en waar nodig onderzoek kunnen verrichten. Naar aanleiding van dit consult kunnen we een behandelplan opstellen dat het beste aansluit bij jou.

Heb je last van artritis en ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is artitis eigenlijk precies?

Artritis is een aandoening die ontsteking en zwelling van de gewrichten veroorzaakt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde bewegingsmogelijkheden. Er zijn verschillende soorten artritis, maar de twee meest voorkomende zijn osteoartritis en reumatoïde artritis.

Osteoartritis treedt op wanneer het kraakbeen, het gladde weefsel dat de uiteinden van botten in een gewricht bedekt, geleidelijk verslechtert. Dit kan gebeuren als gevolg van veroudering, overmatige belasting van de gewrichten, of eerdere verwondingen.

Reumatoïde artritis, daarentegen, is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem per ongeluk de gewrichten aanvalt, wat ontsteking en schade veroorzaakt.

Beide vormen van artritis kunnen leiden tot pijn, zwelling, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid in de aangetaste gewrichten, en dit kan een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit.

Verhoogde kans op atritis

Hoewel artritis mensen van alle leeftijden kan treffen, hebben sommige groepen een verhoogd risico. Leeftijd is een belangrijke factor, aangezien het risico op artritis toeneemt naarmate men ouder wordt.

Ook hebben vrouwen vaker last van artritis dan mannen. Vrouwen lopen vaker het risico op artritis dan mannen, deels vanwege hormonale invloeden. Als artritis in de familie voorkomt is de kans ook groter dat je hier last van krijgt. Genetische aanleg speelt volgens onderzoekers dus zeker ook een rol.

Overgewicht of eerder opgelopen letsel door overbelasting van de gewrichten kan ook artritis veroorzaken.

Dit kun je zelf al doen tegen klachten door artritis

Er zijn verschillende dingen die je thuis kan doen om de klachten van artritis te verlichten. Probeer bijvoorbeeld te blijven bewegen, ookal gaat dit soms lastig. Door stil te blijven zitten wordt de stijfheid alleen maar erger en krijg je dus alsmaar meer klachten. Probeer dagelijks activiteiten zoals wandelen, fietsen en/of zwemmen op te pakken. Hoe lang hangt af van jouw specifieke situatie. Overleg hierover dus even met je fysiotherapeut. Probeer overmatige belasting van je gewrichten te vermijden en til dus liever geen zware voorwerpen.

Aanpassing in leefstijl

Als je last hebt van overgewicht kun je contact opnemen met een diëtist. Hij of zij  kan je helpen je gewicht te verlagen waardoor de druk op je gewrichten zal verminderen. Vooral op je knieën en heupen. Heb je moeite met het volgen van een diëet? Fysiopark Uden ondersteunt je met leefstijlcoaching. Wij begrijpen hoe moeilijk het kan zijn om gewoontes te doorbreken en helpen je hier graag bij.

Zorg naast voldoende beweging net zo goed voor voldoende rust en slaap. Stress kan de symptomen van artritis verergeren. Heb je moeite met slapen? Overweeg dan ontspanningstechnieken zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.

Zorg ervoor dat je dagelijkse omgeving, zoals je werkplek, ergonomisch is ingericht om zo onnodige spanning op je gewrichten te vermijden. Een goede bureaustoel of de juiste afstelling van bureau en bureaustoel kan al voor verlichting zorgen.

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over onze behandelingen voor reumatische klachten? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Wordt weer de baas over je eigen lijf en neem vandaag nog  contact met ons op.

Marieke van Galen

Marieke van Galen

Fysiotherapeut
Geriatrie fysiotherapeut