Fysiotherapie bij zweepslag

Je trekt je dagelijkse sprintje om die naderende trein te halen en net als je denkt dat je het gehaald, voel je plotseling een scherpe scheut pijn in je kuit. Of je buigt je tijdens het tuinieren voorover om een lastige onkruidwortel te verwijderen, wanneer een scherpe steek in je been die je bijna doet omvallen zich voordoet. Dit soort kleine, onschuldige momenten kunnen zorgen voor een vervelende kwaal: zweepslag.

Zweepslag in kuitspier

Wat is zweepslag precies?

Zweepslag is een pijnlijke aandoening die zich toont als een spierscheur of verrekking. Het ontstaat door een plotselinge en krachtige beweging die de spiervezels onder druk zet. Als deze spieren plotseling te ver worden uitgerekt of samentrekken, kunnen de vezels scheuren, wat allerlei reacties in het lichaam teweegbrengt. Dit resulteert in een intense pijn. Vaak ontstaat ook een zwelling.

Bij het optreden van een zweepslag hoor je soms een scherp knappend geluid, vergelijkbaar met het geluid van een snelle en krachtige zweepslag. Vandaar de naam.

Kleine scheurtjes in de spieren

Het microscopische weefsel van de spieren wordt verstoord, met kleine scheurtjes die zich vormen in de vezels. Het natuurlijke ontstekingsproces van het lichaam wordt onmiddellijk in gang gezet, wat leidt tot een ophoping van vocht en cellen rond het geblesseerde gebied. Dit draagt bij aan de zwelling en kan het gebied gevoelig maken voor aanraking en beweging.

Zweepslag in de kuitspier

Hoewel zweepslag op verschillende plaatsen in het lichaam kan optreden, is de kuitspier een veelvoorkomende locatie van dit letsel. Vooral de gastrocnemius en soleus spieren, die verantwoordelijk zijn voor het stabiliseren van de enkel en het mogelijk maken van beweging zoals lopen, rennen en springen, zijn bijzonder vatbaar. Het zijn deze spieren die vaak abrupt worden uitgerekt tijdens activiteiten zoals snelle sprints, waardoor het risico op zweepslag aanzienlijk toeneemt.

Hoewel zweepslag dus meestal in de kuitspier optreed, zijn er wel degelijk ook andere spieren die hier het slachtoffer van kunnen worden. Tijdens het sporten kan je ook in je dijbeen last krijgen van zweepslag. Dit fenomeen is ok wel eens voelbaar in je lage onderrug. In dat geval ontstaat zweepslag meestal in situaties waarbij iemand onverwacht moet tillen, buigen of draaien.

Ook de schouder, hamstring, bovenarm en knie zijn plekken waar je mogelijk last kan krijgen van zweepslag.

Verhoogde kans op zweepslag

Hoewel zweepslag iedereen kan treffen, zijn er bepaalde groepen die een verhoogd risico lopen.

Sporters vaker last van zweepslag

Sporters, vooral degenen die betrokken zijn bij activiteiten die snelle en onverwachte bewegingen vereisen, zoals voetbal, basketbal en sprinten, lopen een groter risico. Daarnaast kunnen personen die onvoldoende zijn opgewarmd of gestretcht voordat ze aan fysieke activiteiten beginnen, vatbaarder zijn voor zweepslag. Een gebrek aan flexibiliteit en adequaat spieronderhoud kan ook bijdragen aan het risico.

Ook senioren lopen meer risico op zweepslag

Maar… zoals gezegd kan een verkeerde beweging tijdens het tuinieren ook al zorgen voor zweepslag. Men name wanneer je al wat meer op leeftijd bent is de kans groot dat een ogenschijnlijk onschuldige beweging, grote gevolgen met zich meebrengt. Hier zijn verschillende redenen voor.

Naarmate mensen ouder worden, neemt de spiermassa af en kunnen spieren stijver en minder flexibel worden. Dit verlies aan flexibiliteit vergroot het risico op spierscheuren bij plotselinge bewegingen of rekken. Het vermogen van het lichaam om bloed naar de spieren te pompen, kan ook verminderen met de leeftijd. Een verminderde doorbloeding betekent dat de spieren mogelijk niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen ontvangen, wat hun kracht en elasticiteit kan verminderen en het risico op zweepslag kan vergroten.

Bovendien kan wat de coördinatie en reactietijd verslechteren naarmate iemand ouder wordt. Hierdoor kunnen ouderen vaak minder snel reageren op onverwachte bewegingen, wat eveneens het risico op zweepslag vergroot.

Verantwoord sporten

Voldoende rekken en trekken is nodig om de spieren op te warmen voor het sporten. Dat geldt voor iedereen, maar wellicht nog nadrukkelijker voor senioren. Simpelweg omdat de kans op klachten bij deze doelgroep groter zijn. Fysiopark Uden biedt eGym en eFlexx apparatuur aan op haar locatie. Zo sport je onder het toeziend oog van een fysiotherapeut en met state-of-the-art apparatuur die altijd perfect is afgestemd op jouw lichaam. Neem gerust contact met ons op als je hier mee over wilt weten.

Fysiotherapie helpt herstel van zweepslag

De gevolgen van zweepslag zijn verstrekkend en gaan verder dan de onmiddellijke pijn. Het kan je dagelijkse routine verstoren; van eenvoudige taken zoals traplopen tot meer complexe bewegingen zoals sporten. Gelukkig kan fysiotherapie helpen om het herstel te bespoedigen.

Een deskundige fysiotherapeut kan een breed scala aan behandelingen bieden om het herstelproces te bevorderen. Zowel manuele therapie als shockwave therapie kan ingezet worden. De keuze van behandeling is afhankelijk van de ernst van de blessure en de specifieke behoeften van de patiënt.

manuele fysiotherapie Fysiopark

Manuele fysiotherapie voor herstel zweepslag

Manuele fysiotherapie is een veelgebruikte benadering bij het herstel van zweepslag en kan aanzienlijk bijdragen aan het versnellen van het genezingsproces. Deze gespecialiseerde vorm van fysiotherapie maakt gebruik van handmatige technieken en manipulaties om de mobiliteit te verbeteren, pijn te verminderen en de natuurlijke genezingsreacties van het lichaam te bevorderen.

Bewegingen bevorderen de doorbloeding

Manuele fysiotherapie omvat zachte manipulaties en mobilisaties van het getroffen gebied. Deze bewegingen bevorderen de doorbloeding van het weefsel, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen naar het beschadigde gebied worden gebracht. Dit versnelt het natuurlijke genezingsproces van het lichaam, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en stimuleert de aanmaak van nieuw weefsel.

Gevolgen van littekenweefsel voorkomen

Tijdens het herstelproces na een spierscheur kan littekenweefsel ontstaan. Dit kan de flexibiliteit en kracht van de spier beperken, wat het herstel kan vertragen en het risico op terugkerende blessures kan vergroten. Manuele fysiotherapie kan helpen bij het afbreken van littekenweefsel door zachte rek- en mobilisatietechnieken, waardoor het weefsel soepeler wordt en het herstel van de normale spierfunctie wordt bevorderd.

Minder last van pijn bij zweepslag

Manuele fysiotherapie omvat technieken zoals zachte massage, oefeningen en stretching, die helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van ontspanning. Deze technieken stimuleren de afgifte van natuurlijke pijnstillende stoffen, zoals endorfines, wat ervoor zorgt dat je minder last hebt van de pijn.

Fysiotherapie bij zweepslag

Shockwave therapie bij zweepslag

Shockwave fysiotherapie is een moderne en innovatieve benadering die kan helpen bij het herstel van zweepslag. Het maakt gebruik van hoogenergetische geluidsgolven die door de huid worden geleid naar het dieper gelegen weefsel. Deze geluidsgolven triggeren de natuurlijke genezingsreacties van het lichaam stimuleert en het herstelproces versnelt.

Shockwave fysiotherapie stimuleert de bloedstroom naar het gebied van de spierscheur. Dit verhoogt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het beschadigde weefsel, wat het genezingsproces versnelt en de afvoer van afvalstoffen bevordert.

De geluidsgolven activeren de cellen die betrokken zijn bij weefselherstel en regeneratie. Dit kan leiden tot een verhoogde productie van collageen, een eiwit dat belangrijk is voor de structuur en sterkte van het weefsel. Shockwave fysiotherapie heeft bovendien een ontstekingsremmend effect. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het getroffen gebied, wat op zijn beurt de pijn verlicht en het genezingsproces bevordert.

Welke behandeling helpt bij zweepslag?

Ieder mens is anders. Fysiopark maakt daarom altijd een behandelplan op maat. Heb je last van zweepslag? Maar dan een afspraak voor een consult. We bekijken jouw specifieke situatie en stellen op basis daarvan een behandelplan op dat het beste aansluit bij jouw klachten en wensen.

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over onze behandelingen bij zweepslag? Neem gerust contact op voor een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist