Fysiotherapie bij slijmbeursontsteking in de schouder
Een slijmbeursontsteking in de schouder kan ontstaan door verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan herhaalde bewegingen zoals het gooien van een bal tijdens sporten zoals honkbal of tennis. Of het herhaaldelijk tillen van zware voorwerpen. Deze bewegingen kunnen wrijving veroorzaken tussen de slijmbeurs en de schouderspieren. Dit kan leiden tot ontsteking van de slijmbeurs in de schouder. Langdurige druk op de schouders, zoals leunen op een bureau met de ellebogen, kan ook leiden tot irritatie en ontsteking van de slijmbeurs. In sommige gevallen kan een slijmbeursontsteking in de schouder worden veroorzaakt door een infectie die de slijmbeurs bereikt.
De symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder kunnen variëren, maar ze omvatten doorgaans pijn die erger wordt bij beweging van de arm, zwelling rond de schouder en beperkte beweging. Soms kan de pijn plotseling en intens zijn, vooral na een letsel, terwijl het in andere gevallen geleidelijk kan opbouwen na verloop van tijd door herhaalde belasting van de schouder. Gelukkig kan fysiotherapie je helpen de klachten van een slijmbeursontsteking in de schouder in bedwang te houden.
Zo kan fysiotherapie helpen bij slijmbeursontsteking in de schouder
Fysiotherapie kan een effectieve benadering zijn om de symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder te verminderen en het herstel te bevorderen. Ieder lichaam is anders dus vraag altijd persoonlijk advies op tijdens een consult bij een fysiotherapeut.
Een fysiotherapeut kan een reeks oefeningen voor je opstellen, die specifiek gericht zijn op jouw fysieke gesteldheid. Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de spieren rondom de schouder. Ze kunnen variëren in intensiteit en complexiteit, afhankelijk van de ernst van de slijmbeursontsteking en jouw individuele behoeften. Het doel is om de spieren te versterken die betrokken zijn bij de schouderbeweging en waardoor de stabiliteit en ondersteuning van het gewricht te verbeteren. Daarnaast kunnen deze oefeningen de beweeglijkheid van je schouder bevorderen.
Manuele therapie helpt je soepeler te bewegen
Fysiotherapeuten kunnen verschillende manuele therapie toepassen om je schouder te behandelen bij een slijmbeursontsteking. Deze technieken zijn gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid van het gewricht en het verminderen van spierspanning. Door je schouder op de juiste manier te masseren kan de fysiotherapeut de spierspanning verminderen en de doorbloeding in dit gebied verbeteren. Dat kan helpen de pijn te verminderen en je minder stijf te voelen.
Herstellen van slijmbeursontsteking
Als je herstellende bent van een slijmbeursontsteking in de schouder, zijn er enkele belangrijke zaken waar je op moet letten om een succesvol herstel te bevorderen. Allereerst natuurlijk; volg altijd de medische instructies en aanbevelingen van je arts of fysiotherapeut. Zorg ervoor dat je regelmatig contact houdt en eventuele vragen of zorgen met hen bespreekt.
Daarnaast is het verstandig om activiteiten te vermijden die de ontsteking kunnen verergeren. Denk hierbij aan het tillen van zware objecten, zwaar werk boven schouderhoogte en veelvuldig herhalende bewegingen. Als je pijn of ongemak ervaart tijdens activiteiten of oefeningen, stop dan onmiddellijk en raadpleeg je fysiotherapeut.
Tot slot, blijf geduldig tijdens het herstel van een slijmbeursontsteking in de schouder. Het kan enige tijd duren voordat de ontsteking volledig verdwijnt en je schouder weer normaal aanvoelt. Luister naar je lichaam en neem de nodige rust om een gezond en volledig herstel te bevorderen.
Sport onder begeleiding van fysiotherapeut
Zoals gezegd reageert ieder lichaam anders. Bij Fysiopark maken we daarom altijd een behandelplan op maat en bieden we je persoonlijke begeleiding waar nodig. Ben je herstellende van een slijmbeursontsteking en vind je het lastig hoe je je sportschema weer op kan pakken? Ben je bang om je lichaam te zwaar te belasten of de verkeerde oefeningen te doen?
Bij Fysiopark bieden we de optie om te sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je sport zelfstandig, maar als je hulp nodig hebt of twijfelt over de juiste uitvoering, is er altijd een fysiotherapeut in de buurt om te assisteren.
Onze faciliteit in Uden heeft een geavanceerde sportruimte met eGym en eFlexx apparatuur, waarmee we nauwkeurig je prestaties kunnen volgen om overbelasting te voorkomen. Afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften, kunnen we beoordelen of individuele training met een fysiotherapeut nodig is, of dat je zelfstandig kunt trainen met de mogelijkheid om een fysiotherapeut in te schakelen als je vragen hebt. Volg je bij een andere fysiotherapeut een behandelplan voor de slijmbeursontsteking aan je schouder, maar wil je wel graag bij Fysiopark komen sporten? Geen probleem! Je bent van harte welkom, ook als je ergens anders een behandelplan doorloopt.
Wil je meer weten over onze sportmogelijkheden bij Fysiopark of een gratis proeftraining proberen? Neem dan contact met ons op.
Hoe herken je een slijmbeursontsteking in de schouder?
Heb je last van je schouder en twijfel je of het komt door een slijmbeursontsteking? Achterhalen of schouderpijn het gevolg is van een slijmbeursontsteking in de schouder of een andere oorzaak kan soms best lastig zijn omdat de klachten per aandoening veel op elkaar lijken. Schouderpijn, vaak gelokaliseerd aan de buitenkant van de schouder en soms uitstralend naar de bovenarm, kan verschillende oorzaken hebben, waaronder slijmbeursontsteking, rotator cuff-blessures, artritis, zelfs nekproblemen die doorstralen naar de schouder kunnen mogelijk de veroorzaker zijn van de pijn die je ervaart in je schouder.
Pijn die wordt veroorzaakt door een slijmbeursontsteking in de schouder verergert vaak bij beweging van de arm, vooral bij activiteiten waarbij de schouder wordt belast. Het kan gepaard gaan met zwelling, roodheid en stijfheid van de schouder. Probeer te achterhalen of de pijn is begonnen na een specifieke activiteit of letsel.
Zelfdiagnose kan schadelijk zijn!
Heb je blijvend last van pijn aan je schouder? Zelfdiagnose kan leiden tot verslechtering van je symptomen. Laat je daarom altijd goed adviseren door een professional. Een arts of een gespecialiseerde fysiotherapeut kan nauwkeurig onderzoeken en diagnosticeren wat de oorzaak van de pijn in de schouder is. Dit kan onder meer het uitvoeren van fysieke tests en onderzoeken. Ook het bespreken van je medische voorgeschiedenis helpt om een juiste diagnose te stellen en een geschikte behandeling te bepalen. Zonder juiste diagnose, geen juist behandelplan. Heb je last van aanhoudende pijn aan je schouder? Neem dan vandaag nog contact met ons op om een consult in te plannen.
Maak een afspraak
Wil jij meer weten over onze behandelingen bij een slijmbeursontsteking in de schouder? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Wordt weer de baas over je eigen lijf en neem vandaag nog contact met ons op.