Eetwissel

Vandaag wil ik het met je hebben over de Eetwissel.

Dit is een relatief nieuwe term die bedacht is door het Voedingscentrum.

Bij het Voedingscentrum werken slimme mensen die precies weten welke voedingsstoffen je dagelijks nodig hebt voor een gezond leven. Ze kunnen ons ook vertellen welke voedingsmiddelen je kunt eten om die nuttige voedingsstoffen tot je te nemen. Maar ga je als goedwillende burger daardoor gezonder eten?

Minder bekend is dat ze ook gedragswetenschappers in dienst hebben, en dat is niet voor niets.

Gedragswetenschappers zijn cool. Hele nuchtere mensen die weten hoe wij in elkaar zitten. Zij weten bijvoorbeeld dat wij niet zomaar onze oude, vertrouwde gewoontes over boord gooien. We zijn aan onze gewoontes verknocht. Heel je leven overhoop gooien, alleen omdat professor Erik Scherder (je weet wel, die net iets te enthousiaste neuropsycholoog met dat witte haar en die witte baard die vaak bij De Wereld Draait Door zat) zegt dat het goed voor je is? Echt niet.

We zijn wel bereid tot kleine stapjes; babystapjes. Kleine aanpassingen in de goede richting. Het geeft ons het gevoel dat we goed bezig zijn, zonder dat we direct al onze houvast kwijt zijn. De kunst is wel om er mee door te gaan. Veel babystapjes maken dat je toch bij je doel uitkomt.

Wat er binnen jezelf vooral verandert is je basisinstelling. De basisinstelling: ik wil constant een klein stapje in de goede richting zetten. Deze week, volgende week, volgende maand …. Deze basisinstelling maakt dat je regelmatig naar jezelf kijkt en je afvraagt: ga ik nog in de goede richting en welk stapje kan ik nu het beste zetten?

Wanneer we dit toepassen op ons eetpatroon en we regelmatig één voedingsmiddel vervangen voor een andere dan krijgen we een blijvende verandering; een eetwissel. Bekende voorbeelden zijn: ’s avonds een handje ongezouten nootjes in plaats van een zak chips; fruit in plaats van koffie en een koekje, een stukje zalm in plaats van een karbonaadje; mineraalwater in plaats van frisdrank. Zo zijn er nog veel meer te bedenken. Mocht je inspiratie zoeken, kijk dan op de site van het Voedingscentrum.

Zo kom je stap voor stap bij je ideale eetpatroon. Uit vrije wil, zonder dat je hele leven op de kop staat. Ikzelf ben begonnen met ’s ochtends mijn boterham met boter en kaas (50% dierlijk vet) te verruilen voor een smoothie van drie vruchten. Heerlijk en ik eet eindelijk voldoende fruit.

Ik wens jullie veel plezier bij je experimenten met EETWISSELS.

Je Leefstijlcoach

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach