Relax!

Relax! Dat is tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer heb je voor het laatst bewust een ontspannende activiteit gepland? Sommigen doen dit vaak, maar de meeste mensen plannen vooral de inspannende activiteiten.

Dit is jammer, want een mens heeft zijn rust juist zo hard nodig! Na een inspanning is het logisch dat je tijd nodig hebt voor rust en herstel. Maar kom je daar wel aan toe? En wat doe je dan?

Neem je onvoldoende rust, dan loop je vast. Je krijgt lichamelijke klachten als vermoeidheid, spierpijn, versnelde ademhaling of je krijgt last van je spijsvertering. Geestelijk ga je minder goed functioneren. Zo kan het zijn dat je een gespannen gevoel hebt, je opgejaagd voelt. Je wordt prikkelbaar en cynisch, je gedachten worden negatiever en chaotischer. Dit alles kan leiden tot lusteloosheid, ruzie met mensen om je heen en je terugtrekken uit het sociale leven.

Als je dit bij jezelf merkt kun je een paar dingen doen.

Op korte termijn is het verstandig om extra gezond te eten. Ga iedere dag minstens een half uur naar buiten om te bewegen. Plan momenten waarop je ontspanningsoefeningen doet. Last but not least: zorg dat je op tijd op bed ligt.

Op de langere termijn zou je kunnen onderzoeken wat je zo gespannen maakt. Neem daar de tijd voor en laat anderen meedenken. Praat er over met iemand die je vertrouwt. Zoek ook naar de dingen die je juist ontspanning geven. Zo kun je een plan maken voor een structurele aanpak van je problemen en kun je gericht aan je ontspanning werken.

Wanneer je het gevoel hebt dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken, praat dan met je huisarts over de mogelijkheden. Deze kent de beste hulpverleners die je kunnen helpen. Een logische keus is DE LEEFSTIJLCOACH. Die heeft er zijn werk van gemaakt.

Je Leefstijlcoach

Jan Bout

Jan Bout

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist
Leefstijlcoach