Nek- en schouderklachten door een ’text neck’

Waar we tegenwoordig ook om ons heen kijken, overal zien we mensen in hun telefoon gedoken zitten. Vaak duiken deze mensen letterlijk in hun mobiele apparaat en zitten zij met een gebogen nek, voorover naar hun scherm te turen. De term ’text neck’ is geen officiële medische term, maar duidt meer de oorzaak van de klachten aan. De officiële benaming voor de houding waarbij de nek ver voor de borstkas staat, wordt een anteropositie van het hoofd genoemd. Ons hoofd bedraagt – ja, echt waar – een achtste deel van ons lichaamsgewicht. Bij iedere 2,5 centimeter die je verder naar beneden gaat hangen, verdubbelt dit zelfs! Het is niet voor niets dat we bij vermoeidheid het liefst ons hoofd in onze handen leggen.

Door te vaak en teveel naar beneden te hangen met het hoofd, worden alle nek- en schouderspieren overbelast omdat zij het hoofd op zijn plaats moeten houden. De symptomen van een ’text neck’ verschillen daarom niet veel van de klachten die ontstaan bij houdingsklachten in het algemeen:

  • Stijve nek- en schouderspieren
  • Hoofdpijn
  • Uitstralende pijn naar onder andere de armen
  • Gevoelloosheid, tintelingen en/of een brandend gevoel in de armen

Oude symptomen in een nieuw jasje

De klachten door het langdurig in een verkeerde houding zitten zijn niet perse nieuw, maar de oorzaak is de laatste jaren wel verschoven. Waar onze voorouders voornamelijk voorover gebogen zaten om de krant te lezen, gebeurt dat nu in de meeste gevallen om content op een mobiele telefoon of tablet te bekijken. Daarnaast zitten we steeds vaker per dag in deze verkeerde, gespannen houding, omdat we onze mobiele apparaten altijd en overal kunnen gebruiken. Het fenomeen is dus al langer bekend, maar heeft door een Amerikaanse chiropractor een nieuwe benaming gekregen.

Voorkom een text neck met de juiste houding en oefeningen van Fysipark

Beter voorkomen dan genezen!

Zoals bij iedere aandoening is het beter om het probleem te voorkomen in plaats van te genezen. Een ’text neck’ begint namelijk met overbelaste spieren in de nek, waardoor je pijn of stijfheid in onder andere de nek en schouders gaat ervaren. Deze overbelasting kan echter doorgroeien naar luiheid in de spieren. Door een langdurig verkeerde houding ontstaat er namelijk een onvermogen van de spieren om de nek boven de schouders te houden. De nek- en schouderspieren zijn flink onderontwikkeld, omdat men voor lange tijd met het hoofd voorover zit en het hoofd niet omhoog hoeft te houden. Er zijn een aantal oefeningen die ervoor kunnen zorgen dat jij niet te lang in een verkeerde houding zit en daardoor jouw nek en schouders belast.

  • Zorg ervoor dat je je mobiele apparaat, boek of krant niet te laag vasthoudt. Het liefst op ooghoogte.
  • Zorg dat je rechtop zit, je kin iets ingetrokken hebt en je schouderbladen naar achteren gerold zijn.
  • Las regelmatig een pauze in wanneer je langdurig in dezelfde houding zit.
  • Geef jezelf een seintje, bijvoorbeeld via een agendapuntje of alarm op je telefoon, om van houding te veranderen.

Oefeningen voor een ’text neck’

Naast het bewust zijn van je houding, kunnen ook oefeningen bijdragen aan de stabiliteit van jouw nek- en schouderspieren. De oefeningen hoeven niet lang te duren en kunnen altijd en overal uitgevoerd worden. De oefeningen mogen niet zorgen voor meer pijn. Wanneer dit wel het geval is, is het verstandig om contact op te nemen met jouw fysiotherapeut. Hieronder worden twee oefeningen uitgelegd die kunnen bijdragen aan een goede houding en ontspannen spieren.

  • Chin tuck: Zorg dat je goed rechtop zit en maak vervolgens een beweging alsof je een dubbele kin maakt. Het is belangrijk dat je neus en kin ten alle tijden naar voren gericht zijn en niet naar beneden wijzen. Houd deze houding een aantal seconden vast en herhaal de oefening een aantal keer.
  • Scapuliere intrekking: Bij deze oefening ga je je schouders, vanuit een zittende positie, intrekken en weer uitrekken. Zorg ervoor dat je op een inademing de schouderbladen naar elkaar toetrekt en tijdens een uitademing weer loslaat.

Klachten verminderen met fysiotherapie

Wanneer je kampt met klachten door een verkeerde houding, is het belangrijk om dit bij de bron aan te pakken. Met de juiste behandeling zorgen we ervoor dat jouw houding verbeterd wordt in het dagelijks leven. Daarnaast geven we jou oefeningen om de spieren in de nek en schouders te versterken en jouw houding te verbeteren. Het uitvoeren van de oefeningen kan daarnaast gecombineerd worden met het los masseren van de stijve spieren. Wil jij aan de slag met jouw ’text neck’? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Neem vandaag nog contact met ons op om de weg naar herstel en een goede houding in te zetten.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist