Knieklachten door de Ziekte van Osgood-Schlatter

Stel je voor: je staat langs de zijlijn van het voetbalveld, vol trots te kijken naar je kind dat vol energie achter de bal aan jaagt. Plotseling stopt je kind met een pijnlijke grimas en grijpt naar zijn of haar knie. Het spel gaat door, maar je voelt een knoop in je maag van bezorgdheid. Deze situatie kan een eerste kennismaking zijn met de Ziekte van Osgood-Schlatter; een aandoening die pijn aan de knie veroorzaakt.

Wat is de Ziekte van Osgood-Schlatter?

De term “ziekte” in de naam “Ziekte van Osgood-Schlatter” kan in dit geval wat misleidend zijn. Men denkt bij dit woord vaak aan een virusinfectie of bacterie in je lichaam die zorgt voor een ziek gevoel. Daar is in dit geval geen sprake van.

Het is genoemd naar de artsen Robert Osgood en Carl Schlatter die, onafhankelijk van elkaar, de aandoening in 1903 beschreven. In de loop der tijd heeft de naam “Ziekte van Osgood-Schlatter” zich gevestigd als de gangbare term, hoewel het eigenlijk meer een overbelastingsblessure dan een “ziekte” is.

De Ziekte van Osgood-Schlatter is niet zomaar een naam die je snel vergeet, maar ook een aandoening die je niet over het hoofd wilt zien. Deze knieaandoening doet zich vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen die actief zijn in sport en andere lichamelijke activiteiten. Bij deze aandoening raakt het gebied net onder de knie, waar de pees van de bovenbeenspieren zich hecht aan het scheenbeen, ontstoken. Dit gebeurt als gevolg van herhaalde trekkrachten op het groeigebied van het scheenbeen, wat vooral kan optreden tijdens periodes waarin jongeren snel groeien. De snelle groei en frequente lichamelijke activiteiten kunnen leiden tot een overbelasting van dit gebied, wat vervolgens resulteert in pijn en ontsteking.

Het herkennen van de Ziekte van Osgood-Schlatter bij je kind

“Is mijn kind gewoon moe van de training of is er meer aan de hand?” kan een vraag zijn die je jezelf stelt. Wanneer kinderen met de Ziekte van Osgood-Schlatter klachten hebben, klagen ze vaak over een zeurende of stekende pijn net onder de knieschijf. Deze pijn kan toenemen bij activiteiten zoals rennen, springen, knielen en zelfs bij langdurig zitten. Soms kan de pijn zelfs ’s nachts opspelen.

Bijkomend kan het gebied rood en gezwollen ogen en kan er een duidelijke bobbel of verdikking ontstaan net onder de knieschijf. Deze verdikking is het gevolg van de voortdurende trekkracht van de pees op het groeigebied van het bot, wat uiteindelijk kan leiden tot een uitstulping van het bot.

De Ziekte van Osgood-Schlatter wordt veroorzaakt door herhaaldelijke trekkracht op de aanhechtingsplaats van de kniepees. Dit komt vaak voor bij sporten waarbij veel wordt gerend en gesprongen, zoals voetbal, basketbal en gymnastiek. Kinderen die actief zijn én zich in een groeispurt bevinden, lopen een groter risico om deze aandoening te ontwikkelen.

Fysiotherapie bij de Ziekte van Osgood-Schlatter

Meestal gaan de klachten van een zogenoemde ‘Osgood-Schlatter knie’ vanzelf weg binnen één tot twee maanden. Het kan echter soms wel twee jaar duren voordat de klachten weg zijn. Niets zo vervelend voor een kind als niet kunnen rennen en spelen met leeftijdsgenoten natuurlijk. Fysiotherapie kan in dat geval mogelijk helpen om het proces te bespoedigen. 

Elke behandeling begint met een gedegen inzicht in de specifieke situatie van het kind. Wanneer je denkt dat je kind mogelijk de Ziekte van Osgood-Schlatter heeft, zal de fysiotherapeut beginnen met een uitgebreide evaluatie. Hierbij wordt er gedetailleerd gekeken naar de manier waarop je kind beweegt tijdens verschillende activiteiten. Factoren zoals spierkracht, bewegingsbereik en flexibiliteit worden nauwkeurig onderzocht, omdat deze allemaal kunnen bijdragen aan de klachten en het herstel kunnen beïnvloeden.

De juiste oefeningen kunnen helpen tegen de pijn

Pijn is vaak het meest prominente symptoom voor kinderen met de Ziekte van Osgood-Schlatter. Bepaalde specifieke rek- en strekoefeningen, onder toezicht van de fysiotherapeut, kunnen ook helpen de spierspanning te verminderen, wat direct de pijn kan verminderen.

Eén van de belangrijkste doelen van fysiotherapie bij de Ziekte van Osgood-Schlatter is het versterken van de beenspieren, met name de quadriceps en hamstrings. Door deze spieren te versterken, wordt de druk en spanning op de aanhechtingsplaats verminderd. Dit helpt niet alleen om de symptomen te beheersen, maar draagt ook bij aan een sneller herstel en vermindert het risico op toekomstige klachten.

Fysiopark Uden beschikt over een eigen sportzaal met e-Gym en e-Flexx apparatuur. Deze apparatuur is goed inzetbaar wanneer, om wat voor de reden dan ook, overbelasting ten alle tijden voorkomen moet worden. Doordat de  machines, middels een persoonsgebonden polsbandje, direct op de juiste manier worden ingesteld, wordt voorkomen dat oefeningen te zwaar worden uitgevoerd. Ook meet deze apparatuur alles grondig waardoor resultaten heel concreet inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Naast spierversterking is het verbeteren van de flexibiliteit essentieel. Als de spieren rondom de knie stijf zijn, kan dit extra stress veroorzaken op het reeds geïrriteerde gebied. Regelmatige, zachte rekoefeningen kunnen helpen om deze spieren te ontspannen en de bewegingsvrijheid te vergroten. Een specialist in kinderfysiotherapie weet exact waar hij of zij op moet letten, kijkende naar het groeiende lichaam van je kind. Zodoende kan je kind hopelijk snel weer lekker meespelen met zijn vrienden!

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over onze behandelingen bij de Ziekte van Osgood-Schlatter of andere knieklachten? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou of jouw kind werkt. Neem vandaag nog contact met ons op om de weg naar herstel in te zetten.

Hilde Delisse

Hilde Delisse

Fysiotherapeut
Kinderfysiotherapeut