Fysiotherapie voor klachten tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent verandert er heel veel in je lichaam. Niet gek ook dat de meerderheid van de vrouwen dus op enige tijd in de zwangerschap last heeft van klachten aan spieren, botten, gewrichten of de wervelkolom. Vooral lage rugpijn, met eventuele uitstraling naar de bil of bovenbenen, horen we veel terug. Dit wordt veroorzaakt door een veranderende hormoonspiegel. De zwangerschapshormonen maken de spieren en banden namelijk zachter en weker in voorbereiding op de bevalling. Minder sterke spieren (bijvoorbeeld buikspieren) leiden tot lage rugpijn. Lopen wordt hierdoor moeilijker en staan of zitten kan veel pijn doen.
Wanneer kunnen deze klachten optreden?
Klachten aan de bekken of lage rugpijn kunnen in principe de gehele zwangerschap, en ook daarna, optreden. De klachten ontstaan meestal tussen de 3e en 7e maand van de zwangerschap.
Symptomen
In vrijwel alle gevallen heeft de vrouw last van lage rugpijn. Vaak in combinatie met een van onderstaande klachten:
- Uitstraling van de pijn naar de bil of bovenbenen
- Vermoeid gevoel in de bovenbenen
- Pijn in de schaamstreek
- Meer pijn na het uitvoeren van een activiteit
- Pijn rondom het stuitje
- Urine- of ontlasting verlies en moeizaam plassen en/of poepen
Bij sommige activiteiten krijg je vooral sneller last van klachten. Bijvoorbeeld bij lang staan, een flinke wandelingen, omdraaien in bed, traplopen, bukken en tillen.
Behandeling
Fysiotherapie kan je, door een combinatie van advies en oefeningen, helpen de klachten te verlichten. Je mag altijd zelf contact zoeken met een fysiotherapeut. In sommige gevallen zal de verloskundige, huisarts of gynaecoloog je doorsturen naar de fysiotherapeut.
De therapeut zal tijdens een intake bespreken welke zwangerschapsklachten je precies hebt en hoe deze je dagelijks leven beïnvloeden. We kijken daarbij vooral naar je houding en manier van bewegen, omdat die veel invloed hebben op de klachten. Samen stellen we een behandelplan op. Dit is een combinatie van oefentherapie en advies over de juiste houding en belasting bij activiteiten. De laatste drie maanden heeft oefentherapie vaak geen zin meer. Dan kijken we naar andere manieren om de klachten te verlichten. Indien nodig wordt er een specialist betrokken, bijvoorbeeld manuele therapie bij klachten aan de wervelkolom of een bekkenbodemfysiotherapeut.
Bewegen tijdens zwangerschap
Het belangrijkste advies bij zwangerschapsklachten is om in beweging te blijven, ook al kan dit pijnlijk of oncomfortabel zijn. Weinig beweging leidt tot nog minder spierkracht, waardoor de klachten alleen maar zullen verergeren. Probeer een vorm van beweging te zoeken die wel lukt, eventueel op een laag tempo. Vind je dit moeilijk? Ook hierbij kan een fysiotherapeut je van advies voorzien.
Klachten kunnen ook optreden na de bevalling
Niet alleen tijdens de zwangerschap komen veel klachten voor, ook na de bevalling kunnen klachten optreden. Dit kunnen dezelfde klachten zijn of juist klachten als gevolg van de bevalling. Zo is fysiotherapie ook bij uitstek geschikt om snel weer spierkracht op te bouwen en pijn aan gewrichten te verminderen bij een keizersnede. Het doel is om zo snel mogelijk de buikspieren en bekkenbodemspieren in goede conditie te brengen. Zo voel je je weer sneller fit en ben je bovendien beter voorbereid voor een eventuele volgende zwangerschap.
Fysiotherapie voor zwangeren bij Fysiopark Uden
Heb jij last van zwangerschapsklachten tijdens of na de zwangerschap? Ben je doorverwezen naar een fysiotherapeut of zoek je zelf hulp om de klachten te verlichten? Dan staan onze therapeuten graag voor je klaar! Fysiopark biedt fysiotherapie in Uden. Neem contact met ons op voor het maken van een eerste afspraak.