Bekkenbodemtherapie helpt bij incontinentie

Incontinentie kan een uitdaging zijn die zowel fysiek als emotioneel zwaar zijn. We begrijpen hoe dit probleem je dagelijkse leven kan beïnvloeden. Bekkenbodemtherapie kan gelukkig heel effectief zijn als je last hebt van incontinentie. Nog meer goed nieuws? Deze behandeling wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Waardoor ontstaat incontinentie

Incontinentie is het onvrijwillig verlies van urine of ontlasting. Het kan variëren van enkele druppels tot een volledige lekkage. Incontinentie komt voor bij mensen van alle leeftijden, maar het wordt vaker geassocieerd met ouder worden. Het kan optreden als gevolg van verschillende oorzaken. Bij vrouwen kan zwangerschap en de bevalling leiden tot verzwakte bekkenbodemspieren en beschadiging van de zenuwen die de blaas controleren. Dit kan incontinentie veroorzaken.

Overgewicht legt extra druk op de bekkenbodem en de blaas, wat de kans op incontinentie vergroot. Het gewicht kan de spieren en zenuwen in dit gebied overbelasten.

Een zwakke bekkenbodem kan het ook moeilijk maken om de sluitspieren van de blaas en de darmen goed te controleren. Dit kan leiden tot urine- en ontlastingsverlies.

Neurologische aandoeningen zoals beroertes, multiple sclerose (MS) of ruggenmergletsel kunnen de communicatie tussen de hersenen en de blaas of darmen verstoren, waardoor incontinentie ontstaat. Sommige chirurgische ingrepen, zoals prostaatoperaties bij mannen of operaties aan de bekkenbodem, kunnen de normale functie van de blaas beïnvloeden.

Ook hormonale veranderingen, met name bij vrouwen tijdens de menopauze, kunnen de elasticiteit en de gezondheid van de blaas- en bekkenbodemspieren beïnvloeden, wat tot incontinentie kan leiden. Tot slot kunnen sommige medicijnen kunnen de controle over de blaas beïnvloeden, evenals bepaalde voedingsmiddelen en dranken die de blaas kunnen irriteren.

De gevolgen van incontinentie

Incontinentie kan een grote impact hebben op iemands leven, zowel fysiek als mentaal. Fysiek kan het leiden tot huidproblemen, urineweginfecties en een verminderde kwaliteit van leven. Mensen vermijden vaak sociale activiteiten en voelen zich geïsoleerd, wat de mentale gezondheid kan beïnvloeden. Gelukkig is er hulp beschikbaar.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij incontinentie?

Fysiotherapie kan effectief zijn bij de behandeling van incontinentie door zich te richten op het versterken en verbeteren van de controle over de bekkenbodemspieren. Bekkenbodemtherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het versterken en coördineren van de spieren in het bekkengebied. Het doel is om de controle over de bekkenbodem te herstellen en incontinentieklachten te verminderen of te elimineren. Deze therapie omvat oefeningen, ademhalingstechnieken en educatie over gezonde gewoonten.

Een gecertificeerde bekkenbodemfysiotherapeut zal een individueel behandelplan opstellen op basis van je specifieke situatie. De behandeling kan variëren, maar het doel is altijd om jou te helpen weer controle te krijgen over je blaas en darmen.

Wat houdt bekkenbodemtherapie precies in?

Bij bekkenbodemtherapie ligt de focus op het versterken en coördineren van de spieren in het bekkengebied. Deze spieren spelen een cruciale rol in de ondersteuning van organen zoals de blaas en darmen, en bij vrouwen ook de baarmoeder. De therapie start met een grondige beoordeling van de spierfunctie, vaak aan de hand van vragen over levensstijl en medische geschiedenis en soms door middel van een inwendig onderzoek. Dit leidt vervolgens tot een op maat gemaakte behandeling, waarin voorlichting een belangrijke rol speelt. Je fysiotherapeut leert je over de werking van de bekkenbodem en je krijgt inzicht in hoe je dagelijkse gewoonten de gezondheid van deze spieren beïnvloeden.

De praktische kant van de fysiotherapie omvat een reeks oefeningen gericht op het versterken, ontspannen en coördineren van de bekkenbodemspieren. Kegel-oefeningen zijn een bekend voorbeeld, gericht op het aan- en ontspannen van deze spieren. Voor iedereen met gespannen spieren worden ontspanningsoefeningen ingezet, terwijl coördinatieoefeningen helpen om de spieren correct in te zetten tijdens dagelijkse activiteiten. Aanvullend kunnen technieken zoals biofeedback wordeng gebruikt. Hierbij maken sensoren de spieractiviteit zichtbaar en activeert elektrische stimulatie de spieren.

Daarnaast kan manuele therapie ingezet worden om gespannen spieren te masseren of littekenweefsel los te maken. Ook krijg je vaak levensstijladviezen mee, zoals voedings- en drinkadviezen en tips voor gewichtsbeheersing. Deze geïntegreerde aanpak is bedoeld om klachten zoals incontinentie, pijn en seksuele dysfunctie te verminderen of verhelpen.

Wat kun je thuis, zelf al doen als je last hebt van incontinentie?

Naast bekkenbodemtherapie zijn er enkele dingen die je zelf thuis kunt doen om incontinentieklachten te verminderen:

Blaastraining:
Probeer je plas langer op te houden voordat je naar het toilet gaat en verhoog geleidelijk de tijd tussen toiletbezoeken.

Bekkenbodemoefeningen:
Je therapeut zal je specifieke oefeningen leren die je thuis kunt uitvoeren om de bekkenbodemspieren te versterken.

Dieet en vochtinname
Let op je voeding en drinkgewoonten, want sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen incontinentie verergeren.

Gewichtsbeheersing:
Overgewicht kan de druk op de bekkenbodem vergroten, dus het handhaven van een gezond gewicht kan helpen.

Stop met roken:
Roken kan hoesten veroorzaken, wat incontinentie kan verergeren.

Blijf niet langer lopen met bekken problemen en incontinentie klachten

Bij Fysiopark zijn we er om je te ondersteunen met bekkenbodemtherapie, een zorgvuldige benadering die zich richt op het verbeteren van de functie van je bekkenbodemspieren. Onze therapie omvat een combinatie van doelgerichte oefeningen, informatieve educatie, en indien nodig, gespecialiseerde technieken. We richten ons erop om jouw klachten te verminderen of zelfs helemaal op te lossen, altijd met een persoonlijke aanpak die afgestemd is op jouw unieke behoeften en situatie.

We begrijpen dat je mogelijk vragen hebt over hoe bekkenbodemtherapie jou specifiek kan helpen. Voel je vrij om contact met ons op te nemen voor meer informatie of om je vragen te bespreken. Ons team staat klaar om je te helpen.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist