Wat te doen bij een hamstringblessure.

Als je een sport beoefent waarin explosief bewegen, sprinten, remmen, wenden of keren vaak voorkomt dan is er een grote kans dat de term ‘hamstring blessure’ bekend klinkt. Misschien heb je zelf ooit een hamstring blessure gehad of wellicht een teamgenoot? Het is een blessure die er tijdens het sporten zomaar in kan schieten. Wij leggen in dit artikel uit hoe iemand de blessure oploopt, wat een fysiotherapeut voor je kan betekenen en wat je er zelf aan kan doen.

Wat is een hamstringblessure?

De spieren die aan de achterkant van je bovenbeen zitten noemen we de hamstrings of ook wel de achterdijbeenspieren. Dit zijn drie spieren die alledrie van zitbeen tot onderbeen lopen. Bij het maken van een verkeerde beweging kan een hamstringblessure ontstaan in deze spieren. Je hamstring scheurt dan in of wordt verrekt. Vaak ontstaat de blessure tijdens een sprint, explosieve start of bij het plotseling afremmen. Wanneer de spier inscheurt voel je een abrupte pijn midden in je hamstring. Bij een hoge trap, of andere rekkende beweging zoals het maken van een sliding kan je hamstring ook gemakkelijk worden verrekt.

Het is belangrijk dat je bij een hamstring blessure niet verder gaat met sporten. Laat je eerst nakijken door je fysiotherapeut. Deze kan vaststellen hoe heftig je blessure is en wat het behandelplan wordt.

De klachten van de blessure

Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn in de spier. Je kunt uw been vaak moeilijker buigen en lopen kan veel pijn doen. De plek kan stijf worden en een paar dagen na het oplopen van de blessure kan er een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen vormen. De blessure is niet altijd even heftig en is vier niveaus in te delen.

  • Niveau 1: Bij het dagelijkse bewegen merk je niks van de blessure. De plek is wel een beetje gevoelig maar niet blauw of dik. In dit geval heb je lichte schade aan de spiervezels opgelopen.
  • Niveau 2: Als je het been buigt dan voelt dit niet prettig, maar lichte bewegingen doen nauwelijks pijn. Er is geen zwelling maar de plek is wel een beetje gevoelig. In dit geval heb je een beetje schade aan de spiervezels opgelopen.
  • Niveau 3: Drukken op de hamstring is pijnlijk en je ziet misschien een zwelling of verkleuring. Wandelen en fietsen doet pijn. Je kunt je knie moeilijk buigen. In dit geval is er behoorlijke schade aan de spiervezels.
  • Niveau 4: Lopen is erg pijnlijk en je hebt misschien wel krukken nodig. Je voelt de pijn niet alleen in het bovenbeen maar ook omliggende spieren. Er kan een zwelling te zien zijn en die kan ook blauw zijn. In dit geval is je spier volledig gescheurd.

Wat kun je zelf doen bij een hamstringblessure?

Heb je het idee dat je slechts een lichte hamstringblessure heeft? Zorg dan dat je de hamstring de eerste twee dagen ontlast. Koel de plek en pas eventueel drukverband toe. Rustig wandelen mag. Ook kun je bij een lichte blessure een paar keer de volgende oefening proberen: ga op je buik liggen en probeer rustig je hak naar je bil te bewegen. Doe dit maar een paar keer achter elkaar.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een hamstringblessure?

Nogmaals; als je vermoed dat je een hamstringblessure heeft raden we je sterk aan niet verder te sporten en je blessure te laten nakijken door een specialist. Heeft je een zwaardere hamstringblessure? Dan moet je tijdens het herstel aangepast trainen. Hoe die training eruit ziet hangt af van de ernst van je blessure. De fysiotherapeuten van Fysiopark kunnen je hierbij begeleiden.
Zo voorkom je dat je je klachten met de beste bedoelingen groter maakt en houd je tegelijkertijd ook terwijl je geblesseerd bent je conditie zo goed mogelijk op peil.

Hamstringblessure? Neem contact op met Fysiopark.

Mocht je advies of hulp nodig hebben bij het revalideren dan staan wij van Fysiopark voor je klaar. Onze specialisten kunnen je helpen met begeleiding tijdens de revalidatie periode, zodat je helemaal topfit terugkomt van de blessure. Heb je interesse of verdere vragen? Neem dan contact met ons op!

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist