Pijn erger na fysiotherapie? Hierdoor komt het

Het kan zijn dat je (meer) pijn ervaart na je fysiotherapie behandeling. Bij de één is dit milde pijn, bij de ander is dit wat heftiger. Ervaar je pijn? Dan is het goed om te weten dat dit meestal een normale reactie van het lichaam is op de behandeling. Het hoort bij het natuurlijke herstelproces. We vertellen je graag hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

Deze pijn kan je ervaren na fysiotherapie

Fysiotherapie kan voor verschillende soorten klachten verlichting bieden. Afhankelijk van je oorspronkelijke klacht en het behandelplan dat jouw fysiotherapeut hiervoor heeft uitgestippeld, kun je verschillende soorten pijn ervaren na de behandeling.

Spierpijn

De meest voorkomende pijn na een behandeling fysiotherapie is spierpijn. De oorzaak hiervan is tweeledig. Op de eerste plaats maken we met fysiotherapie los wat vast zit. De spieren en gewrichten moeten er aan wennen dat ze weer normaal kunnen functioneren. Dit kan spierpijn veroorzaken. Op de tweede plaats gaan we aan de slag met het versterken van je spieren. Dit kan de normale spierpijn veroorzaken die je ook na een rondje sporten hebt. Naarmate je spieren sterker worden, zal de reactie op de behandelingen en trainingen minder worden. Het is normaal dat de spierpijn enkele uren tot dagen aanhoudt. Duurt het langer of vertrouw je het niet? Overleg dan gerust even met je fysiotherapeut.

Hoofdpijn

Zeker bij behandelingen aan nek en schouders kan hoofdpijn voorkomen. De oefeningen en technieken die we toepassen om je spieren en gewrichten te mobiliseren, kunnen spanning veroorzaken rond de nek en schouders. Aan de andere kant kan het zijn dat je de laatste weken of maanden spanning rond je nek en schouders hebt opgebouwd en dat deze juist loskomt door de behandeling. Hierdoor kan ontspanningshoofdpijn ontstaan. Verder kan je houding door de behandeling veranderen. Je lichaam moet daar aan wennen, waardoor eveneens hoofdpijn kan ontstaan. Meestal is de hoofdpijn na enkele dagen verdwenen.

Ontsteking

Heb je na de behandeling last van pijn, zwelling en roodheid? Dan kan het zijn dat je lichaam reageert met een natuurlijke ontstekingsreactie. Schrik hier niet van. Het is van voorbijgaande aard. Na een paar dagen nemen de zwelling, pijn en roodheid af. Nemen de klachten niet af? Neem dan contact op met je fysiotherapeut of huisarts.

Andere oorzaken van pijn na fysio

Pijn na fysio is meestal dus een natuurlijk gevolg van de behandeling en geen reden voor paniek. Let echter goed op onderstaande aandachtspunten om onnodige pijn na een fysio behandeling te voorkomen.

Je hebt te fanatiek geoefend

We adviseren je om je oefeningen ook thuis te doen. Tijdens de behandeling kijken we of je de oefeningen goed uitvoert. Toch kan het gebeuren dat je de oefeningen thuis net anders doet of juist te fanatiek ermee aan de slag gaat. Onthoud goed dat je best wat weerstand mag voelen bij het uitvoeren van de oefeningen, maar pijn is niet de bedoeling. Verlaag de intensiteit van de oefeningen of verminder het aantal herhalingen. Neem contact met ons op bij twijfel. We kunnen je altijd aangepaste oefeningen geven of bepaalde oefeningen overslaan.

Je hebt jezelf overbelast

Zodra de fysio behandelingen aanslaan en je minder pijn ervaart, ontstaat het risico dat je jezelf weer te snel overbelast bij dagelijkse werkzaamheden. Even die doos optillen of direct dat hardlooprondje van 10 kilometer? Het kan net teveel zijn geweest. Bouw je activiteiten langzaam op, zodat je lichaam ook hier weer aan kan wennen.

Voorkom onnodige pijn en sport bij Fysiopark in Uden!

Je doet gemakkelijk te veel of een oefening net verkeerd. Je fysiotherapeut zal tijdens een consult begeleiding geven, maar is er niet bij wanneer je thuis oefent. Om het risico op overbelasting en blessures te verkleinen heeft Fysiopark in Uden daarom een eigen eGym en eFlexx ruimte ingericht. Hier kan iedereen, ook iemand die niet bij ons in behandeling is, een zeer voordelig abonnement afsluiten. Onze high-tech sportapparatuur meet alles wat je doet waardoor te veel sporten of verkeerd sporten direct inzichtelijk wordt. Je krijgt een elektronisch polsbandje waarmee je de apparaten direct goed instelt. Even scannen en het apparaat doet de rest. Bovendien is er altijd een fysiotherapeut in de buurt voor vragen of advies.

Zelf ervaren? Vraag dan een gratis proeftraining aan!

Omgaan met pijn na fysiotherapie

De pijn na een fysio behandeling is vaak een kwestie van even uitzitten, maar er zijn manieren om de pijn te verlichten. We zetten ze hier voor je op een rij:

  • Drink voldoende water: start direct na je behandeling met het drinken van water en drink 1,5 tot 2 liter per dag. Op die manier voer je de afvalstoffen af die na de behandeling zijn vrijgekomen.
  • Rust op tijd uit, neem niet teveel hooi op je vork en zorg voor voldoende slaap.
  • Neem pijnstillers als de pijn te heftig is. Bij spierpijn en hoofdpijn is paracetamol vaak voldoende. Heb je last van roodheid, zwelling en warmte op de plek van de behandeling? Overweeg dan ontstekingsremmende medicijnen zoals Ibuprofen of Diclofenac. Goed om te weten: ontstekingsremmers zijn minder geschikt als je last hebt van maag- of darmklachten. Overleg in dat geval met je huisarts.
  • Neem ingeval van spierpijn een warm bad of een warme douche. Ook hot packs kunnen verlichting geven.
  • Bij ontstekingen is het juist beter om enkele keren per dag te koelen met een cold pack.

Zijn de klachten heel hevig, worden ze steeds erger, gaan ze na een paar dagen niet weg of vertrouw je het niet? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen beoordelen of de reactie op je behandeling normaal is of niet en helpen je graag verder.

Minder pijn met fysiotherapie

In het begin kunnen je fysio behandelingen even pijnlijk zijn, maar je zult zien dat die pijn snel minder wordt en na enkele behandelingen weg zijn of een stuk draaglijker zijn geworden, afhankelijk van de aandoening die je hebt. Je kunt bij Fysiopark terecht met tal van klachten, bijvoorbeeld aan je hoofd, nek, schouders, rug, heup, handen, polsen, knieën, enkels en voet. Pijn? Blijf er niet mee rondlopen, maar maak een afspraak. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist