Herstellen na een heupoperatie

Heb je recentelijk een heupoperatie gehad of heb je een ingreep aan je heup in het vooruitzicht? Dan is het logisch dat je benieuwd bent hoe het hersteltraject eruit ziet. Voorop gesteld; ieder mens is anders en je fysieke gesteldheid voor de operatie en mogelijke complicaties naar aanleiding van de operatie hebben uiteraard in grote mate invloed op hoe goed en snel je herstelt na een heupoperatie. Dat gezegd hebbende willen we je in dit artikel graag een beeld schetsen van een gemiddeld hersteltraject na een heupoperatie.

Start hersteltraject direct na de heupoperatie

Na een heupoperatie verblijf je over het algemeen nog twee dagen in het ziekenhuis. Het herstel vindt dus met name buiten het ziekenhuis plaats. Je krijgt vanuit het ziekenhuis vast wat oefeningen mee voor thuis, maar voor persoonlijke begeleiding met een fysiotherapeut zul je zelf een afspraak met een fysiotherapeut bij jou in de buurt moeten maken. We raden je sterk aan al ruimschoots voor de operatie contact op te nemen met je fysiotherapeut zodat je zeker weet dat je snel na de operatie begeleid wordt.

Begin je herstel rustig

Het allerbelangrijkste is voldoende rust nemen, gecombineerd met de juiste oefeningen. Die oefeningen zijn belangrijk om voldoende te blijven bewegen en zo blijvende fysiek klachten te voorkomen. Het is hierbij van cruciaal belang dat je je goed laat begeleiden door een deskundige fysiotherapeut, zodat je zeker weet dat je de juiste oefeningen uitvoert, op de juiste manier en in de juiste frequentie.

Een heupoperatie is vaak een heftige ingreep en de duur van het herstel is afhankelijk van hoe de operatie is verlopen. Er wordt daarom ook geadviseerd de eerste zes weken te lopen met krukken of een rollator. Bij thuiskomst is het ook van belang om niet direct de zware huishoudelijke taken op te pakken, zoals boodschappen doen of stofzuigen.

Voorkom dat je heup uit de kom schiet!

Bewegingen zoals bukken brengen het risico met zich mee dat de heup uit de kom kan schieten. Het is daarom essentieel om zo snel mogelijk te beginnen met fysiotherapie na de heupoperatie. Dit voorkomt het uit de kom schieten van de heup, versnelt het herstel en helpt je om je spieren aan te sterken. Fysiopark maakt altijd een persoonlijk behandelplan na een heupoperatie, waarbij we jouw fysieke situatie en thuissituatie allereerst in kaart brengen. Onze fysiotherapeut bekijkt daarna samen met je welke oefeningen het beste passen bij jouw lichaam en persoonlijke situatie. Zo helpen we je om je dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk weer zelfstandig op te pakken.

Revalidatie bij Fysiopark

Een volledige revalidatie neemt gemiddeld vier tot zes maanden in beslag. Tijdens deze periode zal je een deel van de oefeningen bij je fysiotherapeut op locatie uitvoeren en een deel vanuit huis. De fysiotherapeuten bij Fysiopark in Uden zijn gespecialiseerd in het hersteltraject na een impactvolle ingreep zoals een heupoperatie. Onze specialisten begeleiden je intensief en één-op-één in onze eigen sportzaal, uitgerust met moderne EGym apparatuur. Medische fitness, noemen we dat ook wel. Door middel van de juiste oefeningen en begeleiding zorgen wij ervoor dat je zo snel mogelijk weer je dagelijkse activiteiten kan doen.

Zo wordt er in de eerste weken goed gekeken naar de beweeglijkheid van de heup en naar de activatie van de spieren rondom de heup. Dit kan door bijvoorbeeld het strekken van de knie, heffen van de knie en het zijwaarts bewegen van het been. Na een aantal weken kan het gebruik van loophulpmiddelen worden afgebouwd.

Persoonlijke begeleiding voor spoedig herstel.

Door de persoonlijke begeleiding kan je fysiotherapeut snel schakelen om te zorgen dat het herstel zo vlot mogelijk verloopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe oefeningen toevoegen of oefeningen moeilijker of zwaarder maken. Zo dagen we je lichaam steeds meer uit en komen we stapje voor stapje steeds dichterbij het gestelde doel. Uiteraard worden de dagelijkse activiteiten hierbij niet vergeten.

Laatste revalidatie fase

In de latere maanden draait het herstel met name om het versterken van de spieren. Het doen van de gebruikelijke dagelijkse activiteiten en het eventuele sporten zal daarna ook voorzichtig aan kunnen worden hervat, omdat de belastbaarheid wordt verbeterd. Dit is natuurlijk ook een belangrijk proces binnen de laatste fase van de revalidatie: er zullen meer specifieke oefeningen worden toegepast op basis van het gewenste doel. Je zal merken dat dagelijkse activiteiten in deze fase steeds soepeler uitgevoerd kunnen worden.

Wil je meer weten over hoe Fysiopark in Uden je kan helpen met het herstel na een heupoperatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Blijven sporten met een fysiotherapeut in de buurt

Wij vinden belangrijk dat je lichaam gezond is én blijft. We merken dat veel mensen het prettig vinden om na het revalidatie proces te kunnen blijven sporten bij Fysiopark, met gebruik van de EGym apparatuur. En dat kan! Fysopark Uden biedt voor iedereen de mogelijkheid op locatie te komen sporten. We stellen een persoonlijk trainingsschema met je op en begeleiden je zodat je je doestellingen behaald. Je sport zelfstandig in een klein gezelschap, met altijd een fysiotherapeut in de buurt om vragen te beantwoorden.

Tips voor thuis herstel na een heupoperatie

Er zijn een aantal dingen die je zelf thuis direct na de operatie kan doen, om de kans dat je heup uit de kom schiet te verkleinen en het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken:

  • Ga niet met de benen over elkaar te zitten;
  • Buig je heup niet meer dan 90 graden: ga bijvoorbeeld niet gehurkt zitten om je veters te strikken. Maak hierbij gebruik van een hulpmiddel zoals een sokaantrekker of vraag een huisgenoot om assistentie.
  • Niet opstaan vanuit een laag meubelstuk zoals een lage bank, stoel of een laag bed (zorg hier bijvoorbeeld voor een verhoogd bed);
  • Het geopereerde been niet met de knie naar binnen draaien. Het beste is om stap voor stap om te draaien en de knieën uit elkaar houden.
  • Ga zitten als je doucht zodat je de kans op uitglijden minimaliseert.
  • Begin bij het aantrekken van je broek met de kant waar je bent geopereerd.
  • Bij het uittrekken van je broek juist aan de kant waar je niet aan bent geopereerd.
Marieke van Galen

Marieke van Galen

Fysiotherapeut
Geriatrie fysiotherapeut