Sporten met overgewicht

Sporten is goed. Voor iedereen. Maar zeker wanneer je overgewicht hebt, heeft meer sporten voor een grote impact op je leven. Overgewicht brengt naast fysieke ongemakken en mogelijke ernstige gezondheidsklachten ook mentale klachten met zich mee. Als je last hebt van overgewicht, is de kans groot dat je hierdoor slechter slaapt, meer stress ervaart en mogelijk zelf last hebt van depressies of angstaanvallen. Door meer te bewegen zit je dus lekkerder in je vel en haal je meer plezier uit het leven. Maar wij weten ook, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Fysiopark Uden helpt je daarom met verantwoord en begeleid sporten.

De meest gemaakte fout bij sporten met overgewicht

Je hebt het punt bereikt waarop je denkt: NU ga ik wat aan mijn gewicht doen! Vol enthousiasme ga je naar de sportschool en begin je aan de cardio- en krachttrainingen. Fietsen, cross trainen, rennen, gewichtheffen… je pakt het allemaal op. Gevolg; je lichaam wordt overbelast waardoor je last krijgt van je gewrichten. Dit demotiveert waardoor je je goede voornemens uiteindelijk weer laat varen. Bouw je training dus langzaam op. Het is beter om iedere dag 15 – 30 minuten te sporten dan twee keer in de week 1 tot 1,5 uur.

Waarom val ik niet af?

De grote vraag die voor een hoop mensen heel herkenbaar zal zijn is: waarom val ik niet af? Dat kan uiteindelijk meerdere oorzaken hebben. Vergeet bijvoorbeeld niet dat spieren zwaarder wegen dat vet. Het kan dus zomaar zijn dat je wel degelijk vetmassa kwijtraakt, maar dit niet direct terugziet op de weegschaal. Het is dus belangrijk om je niet gek te laten maken door dat cijfer op de weegschaal. Laat je goed begeleiden door iemand die verder kijkt dan dat. Anders is de kans groot dat je in de stress schiet en daardoor blokkeert, waardoor je juist gewicht aankomt.

Tips voor effectief sporten met overgewicht

  • Bouw rustig op: begin met iedere dag 15 minuten bewegen en vraag langzaam steeds wat meer van je lichaam.
  • Geef voldoende aandacht aan warming-up én cooling down om scheurtjes in je spieren te voorkomen.
  • Combineer cardio altijd met krachttraining voor het beste resultaat.
  • Pak niet te veel gewicht tijdens krachttraining. Je gewrichten kunnen ernstig beschadigd raken wanneer je teveel gewicht pakt. Welk gewicht passend is voor jou is volledig afhankelijk van jouw specifieke situatie. Laat je hier dus goed over adviseren!
  • Zorg dat je oefeningen correct uitvoert. Een verkeerde houding zorgt er niet alleen voor dat je geen gewenst resultaat bereikt, maar kan zelfs averechtse gevolgen hebben.
  • Meet niet alleen je gewicht maar kijk ook naar je vochtgehalte, spier- en vetmassa.
  • Laat je begeleiden door een personal trainer of fysiotherapeut zoals Fysiopark, om klachten te voorkomen en je doelstellingen te behalen.

Klachten door sporten met overgewicht

Pijn aan de borst
Als je last hebt van overgewicht, ligt je bloeddruk over het algemeen hoog. Hierdoor kun je je erg benauwd voelen en pijn aan de borstkas ervaren. Omdat een te hoge bloeddruk de kans op een hartinfarct of beroerte aanzienlijk verhoogt, is het begrijpelijk als je hier angstig van wordt. Door onder begeleiding van een specialist te sporten, weet je zeker dat je verantwoord sport en is er altijd iemand bij je om je hartslag voor je in de gaten te houden. Eventueel kan sporten met extra zuurstof je meer ruimte geven.

Pijnlijke gewrichten
Doordat een hoog lichaamsgewicht meer druk zet op je gewrichten is de kans op artrose groter. De klachten die daarmee gepaard gaan, worden groter bij lichamelijke belasting. Betekent dit dat je niet moet sporten als je artrose hebt? Alles behalve dat! Maar het is wel belangrijk het op een verantwoorde manier te doen. Dat betekent dat je goed moet luisteren naar je lichaam en de juiste oefeningen moet doen. Als je last hebt van pijnlijke gewrichten kan het bijvoorbeeld raadzaam zijn om een kwartiertje hardlopen te vervangen door een kwartiertje fietsen. Dat belast je knieën een stuk minder.

Sport onder begeleiding van een fysiotherapeut

Fysiopark in Uden heeft een eigen sportgedeelte, ingericht met de hoogste kwaliteit eGym en eFlexx apparatuur. Deze apparatuur meet alles wat je doet en brengt je resultaten zeer nauwkeurig in beeld. Je krijgt van ons een elektronisch polsbandje waar jouw specifieke gegevens en instellingen mee vastgelegd zijn. Scan het polsbandje bij onze apparatuur en de machine past zich direct aan, aan de instellingen die onze specialist voor jou heeft ingesteld. Omdat we als fysiotherapeut verregaande kennis hebben van het menselijk lichaam, kijken we verder dan calorieverbranding. We weten wat jouw lichaam wel en niet aan kan. Zodoende voorkomen we dat je lichaam overbelast wordt, terwijl we op een verantwoorde manier naar jouw gestelde doel werken.

Er is altijd een fysiotherapeut in de buurt om vragen aan te stellen. Ook hebben we op afgesproken momenten een persoonlijk gesprek waarbij we je voortgang bespreken ten opzichte van je doelstellingen. Waar nodig stellen we bij. We ondersteunen je mentaal en op praktische punten.

Sport bij Fysiopark voor een aantrekkelijk tarief

Omdat we als fysiotherapeut fysieke problemen verhelpen maar nog veel liever willen voorkomen, willen we sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar maken. De tarieven van onze abonnementen zijn daarom vele malen lager dan bij andere sportscholen die met deze hoogwaardige sportapparatuur werken.

Door onder begeleiding van onze specialisten met eGym en eFlexx apparatuur te werken weet je zeker dat je wél de gewenste resultaten behaalt, zonder blessures op te lopen. Neem vandaag nog contact voor meer informatie!

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over sporten met overgewicht of heb je klachten als gevolg van overgewicht? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Zet vandaag nog de eerste stap en neem contact met ons op.

Nicky Smits

Nicky Smits

Fysiotherapeut
Manueel therapeut i.o.