Een muisarm? Zo komt u er vanaf

Veel mensen hebben een baan waarbij ze de hele dag achter hun computer zitten. Natuurlijk is er niks mis met een kantoorbaan, maar de hele dag stilzitten verhoogt wel de kans op lichamelijke klachten. Een veelvoorkomende klacht van mensen met een fulltime kantoorbaan is een een zogenaamd ‘muisarm’. Wij vertellen u wat het inhoud, wat de oorzaak hier van is, hoe een muisarm te behandelen is en hoe u het kunt voorkomen.

Wat is een muisarm?

Een muisarm, ook wel bekend als RSI (Repetitive Strain Injury), gaat over klachten in de hand, pols, arm, schouder en nek als gevolg van overmatig werk met een computermuis. De bewegingen die u maakt met uw computermuis zijn vaak maar kleine bewegingen maar door het vaak uitvoeren hiervan wordt te veel voor uw arm. De herhaalde beweging die u maakt zorgt voor een slechtere doorbloeding in uw gehele hand. Hierdoor kan er irritatie ontstaan wat vaak leidt tot stijve spieren, spierpijn, kramp, spiervermoeidheid, tintelingen en een verminderde coördinatie. In het ergste geval kunnen er zelfs ontstekingen ontstaan.

 

Waardoor krijg je een muisarm

De oorzaak van een muisarm is dus het vele gebruik van uw computermuis. Dit heeft voornamelijk te maken met twee verschillende factoren. Als eerste is het zo dat u met het gebruik van uw computermuis uw hand vaak in een constante houding heeft. Hierdoor staan uw spieren langdurig onder spanning. Het langdurig gebruik van een muis zorgt voor een statische belasting wat een belangrijke oorzaak is voor de klachten. Daarnaast kunnen klachten ook veroorzaakt worden door dynamische belasting. Dit is een herhaaldelijke, simpele beweging die helemaal los kan staan van computer gebruik.

Behandeling muisarm met fysiotherapie

Een muisarm kan zoveel klachten met zich mee brengen dat u niet meer weet hoe u uw werkstijl nog kunt aanpassen om fijn te kunnen werken. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om een specialist in te schakelen. Een fysiotherapeut kan u helpen om uw klachten snel te verminderen. Met de juiste fysiotherapie kunt u met behulp van goede oefeningen de klachten minimaliseren.

Hoe voorkom je een muisarm?

Wanneer u voor uw werk veel achter de computer zit is het fijn om te weten hoe u een muisarm kunt voorkomen. Daarom hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet die u kan toepassen om de kans op een muisarm een stuk kleiner te maken.

  • Zorg voor een goede houding: Een goede houding is essentieel als u veel achter u computer zit. Wanneer u een goede houding aanneemt krijgt u minder snel last van vermoeidheid en zult u ook langer klachtenvrij blijven.
  • Pas de werkomgeving aan: Een belangrijke tip is om de werkomgeving zo comfortabel mogelijk aan te passen. Hierbij kunt u denken aan een goede stoel om uw houding te verbeteren. Maak daarnaast gebruik van een aangepaste muis. Een ergonomische muis houdt rekening met de natuurlijke stand van uw arm en geeft meer ondersteuning en comfort bij langdurig werk.
  • Maak minder gebruik van de muis: Veel functies zijn naast de muis ook met het toetsenbord uit te voeren. Probeer daarom wat vaker sneltoetsen te gebruiken om zo de muis wat vaker te laten staan.
  • Neem tijdig pauze: Zorg dat u regelmatig een kleine pauze houdt tussen uw werkzaamheden. Het is belangrijk dat u tijdens deze pauze dan ook even weg bent van het scherm.
  • Vermijd stress: Probeer zo veel mogelijk stress te vermijden. Wanneer u veel stress ervaart kan het namelijk moeilijk zijn om uw spieren te ontspannen waardoor u klachten kunt krijgen.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u last van een muisarm? Een fysiotherapeut kan u helpen met de klachten. Samen kijken we naar passende oefeningen om de klachten te minimaliseren.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken ? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

 

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist