Een muisarm? Zo kom je er vanaf

Veel mensen hebben een baan waarbij ze de hele dag achter hun computer zitten. Natuurlijk is er niks mis met een kantoorbaan, maar de hele dag stilzitten verhoogt wel de kans op lichamelijke klachten. Een veelvoorkomende klacht van mensen met een fulltime kantoorbaan is een zogenaamde ‘muisarm’. Wij vertellen je wat het inhoudt, wat de oorzaak hiervan is, hoe een muisarm te behandelen is en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is een muisarm?

Een muisarm, ook wel bekend als RSI (Repetitive Strain Injury), gaat over klachten in de hand, pols, arm, schouder en nek als gevolg van overmatig werk met een computermuis. De bewegingen die je maakt met je computermuis zijn vaak maar kleine bewegingen maar door het vaak uitvoeren hiervan wordt het te veel voor je arm. De herhaalde beweging die je maakt zorgt voor een slechtere doorbloeding in je gehele hand. Hierdoor kan er irritatie ontstaan wat vaak leidt tot stijve spieren, spierpijn, kramp, spiervermoeidheid, tintelingen en een verminderde coördinatie. In het ergste geval kunnen er zelfs ontstekingen ontstaan.

 

Waardoor krijg je een muisarm

De oorzaak van een muisarm is dus het vele gebruik van uw computermuis. Dit heeft voornamelijk te maken met twee verschillende factoren. Als eerste is het zo dat je met het gebruik van je computermuis je hand vaak in een constante houding hebt. Hierdoor staan je spieren langdurig onder spanning. Het langdurig gebruik van een muis zorgt voor een statische belasting wat een belangrijke oorzaak is voor de klachten. Daarnaast kunnen klachten ook veroorzaakt worden door dynamische belasting. Dit is een herhaaldelijke, simpele beweging die helemaal los kan staan van computer gebruik.

Behandeling muisarm met fysiotherapie

Een muisarm kan zoveel klachten met zich mee brengen dat je niet meer prettig kan werken. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om een specialist in te schakelen. Een fysiotherapeut kan je helpen om je klachten snel te verminderen. Met de juiste fysiotherapie kun je met behulp van goede oefeningen de klachten minimaliseren.

Hoe voorkom je een muisarm?

Wanneer je voor je werk veel achter de computer zit is het fijn om te weten hoe je een muisarm kunt voorkomen. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je kan toepassen om de kans op een muisarm een stuk kleiner te maken.

  • Zorg voor een goede houding: Een goede houding is essentieel als je veel achter uw computer zit. Wanneer je een goede houding aanneemt krijg je minder snel last van vermoeidheid en zul je ook langer klachtenvrij blijven.
  • Pas de werkomgeving aan: Een belangrijke tip is om de werkomgeving zo comfortabel mogelijk aan te passen. Hierbij kun je denken aan een goede stoel om uw houding te verbeteren. Maak daarnaast gebruik van een aangepaste muis. Een ergonomische muis houdt rekening met de natuurlijke stand van uw arm en geeft meer ondersteuning en comfort bij langdurig werk.
  • Maak minder gebruik van de muis: Veel functies zijn naast de muis ook met het toetsenbord uit te voeren. Probeer daarom wat vaker sneltoetsen te gebruiken om zo de muis wat vaker te laten staan.
  • Neem tijdig pauze: Zorg dat je regelmatig een kleine pauze houdt tussen uw werkzaamheden. Het is belangrijk dat je tijdens deze pauze dan ook even weg bent van het scherm.
  • Vermijd stress: Probeer zo veel mogelijk stress te vermijden. Wanneer je veel stress ervaart kan het namelijk moeilijk zijn om uw spieren te ontspannen waardoor je klachten kunt krijgen.

Vragen of hulp nodig?

Heb je last van een muisarm? Een fysiotherapeut kan je helpen met de klachten. Samen kijken we naar passende oefeningen om de klachten te minimaliseren.

Heeft je vragen of wil je een afspraak maken ? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

 

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist