Ademhalingstherapie effectief bij patiënten met COPD

COPD is een verzamelnaam voor verschillende chronische longaandoeningen, waarbij de luchtwegen vernauwd worden. Ademhalen wordt hierdoor moeilijker en de longcapaciteit wordt sterk verkleind. Daarnaast krijgen patiënten met deze longaandoeningen regelmatig te maken met luchtweginfecties, waardoor de conditie nog verder achteruit gaat. COPD kan grote beperkingen opleveren en ervoor zorgen dat jouw kwaliteit van leven zowel fysiek als mentaal flink op de proef wordt gesteld. COPD kan dan wel niet genezen worden, met een goede behandeling kun je wel leren omgaan met de aandoening. Fysiotherapie kan bijdragen aan het op peil brengen en houden van je conditie door middel van verschillende oefeningen.

Symptomen verminderen

Fysiotherapie kan je helpen om symptomen en klachten van COPD te verminderen, zodat je kwaliteit van leven wordt verhoogd. Een voorbeeld van een symptoom is slijm dat vast blijft zitten in de longen en door patiënten lastig opgehoest kan worden. Het is taai slijm en in combinatie met een verminderde spierkracht in de longen, kan het voor patiënten lastig zijn om het op te hoesten. Het ophoesten van slijm is een vervelende klacht, die past in het ziektebeeld van COPD. Fysiotherapie kan je helpen bij het effectief ophoesten van slijm, zodat je beter kunt ademhalen en aan een betere conditie kunt werken.

Verbetering van het inspanningsvermogen

Fysiotherapie kan bijdragen aan het verbeteren van je uithoudingsvermogen. De fysiotherapeut stelt samen met jou ademhalingsoefeningen op om dieper aan te halen in plaats van oppervlakkig op de borst. Hierdoor kun je kortademigheid verminderen. Daarnaast kan fysiotherapie met behulp van verschillende oefeningen de ademhalingsspieren versterken. Wanneer de ademhalingsspieren sterker zijn, kan dat bijdragen aan een effectiever ademhaling en helpen bij het verminderen van ademnood.

Fysiotherapie kan effectief zijn bij COPD en wordt vergoed - Fysiopark

Mentale klachten verminderen

Hoewel COPD een aandoening is met vooral lichamelijke klachten, kan ook jouw mentale welzijn flink op de proef worden gesteld. Psychische problemen komen veel voor bij patiënten met COPD, met name in de vorm van angstgevoelens en depressiviteit. De oorzaak hiervan ligt bij twee verschillende aspecten van de longaandoening. Zo kan de kortademigheid en benauwdheid ervoor zorgen dat je je angstig gaat voelen. Daarnaast kan je je somber of depressief voelen door het feit dat je wereld een stuk kleiner wordt, omdat je door het gebrek aan energie veel aan huis gebonden bent. Het verminderen van mentale klachten wordt voornamelijk bereikt door je meer te laten bewegen, natuurlijk op een manier die aansluit bij jouw capaciteiten.

Bewust worden van je eigen capaciteit en vermogen

Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk uit je leven kunt halen, zelfs met een longaandoening, is het goed om jezelf bewust te zijn van je mogelijkheden én valkuilen. Fysiotherapeuten kunnen je leren om symptomen te herkennen en hoe je je hierop aan kunt passen. Zo kun je ervoor zorgen dat je activiteiten zo plant, dat je zoveel mogelijk kunt doen terwijl het je zo min mogelijk energie kost. Pas het tempo aan en doseer je energie gedurende de dag door activiteiten af te wisselen met rustmomenten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen, zodat je spieren en botten sterk blijven. Bovendien zorgt voldoende beweging voor een betere conditie en hogere weerstand. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een kleinere kans op ziekenhuisopnames of longaanvallen.

Vergoeding uit de basisverzekering

Wanneer je COPD met Gold stadium 2 of hoger hebt, wordt fysiotherapie vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De Gold stadia geven aan hoe ernstig jouw vorm van COPD is en wat de diagnose en behandeling van dit stadium is. Daarnaast kan er aan de hand van deze stadia voorspeld worden hoe goed je kunt leven met COPD.

De juiste behandeling

Hoe graag we het ook zouden willen, we kunnen COPD niet genezen met fysiotherapie. Maar we kunnen je er wel mee leren leven. Met de juiste behandeling zorgen we ervoor dat COPD je minder beperkt in het dagelijks leven. Dit doen we door middel van verschillende oefeningen en ademhalingstechnieken. Het is belangrijk dat de behandeling van COPD klachten bij de fysiotherapeut altijd worden aangepast aan jouw individuele behoeften. Het doel is om symptomen te verminderen, de kwaliteit van leven te verbeteren en de zelfstandigheid te vergroten op een manier die bij jou past.

In onze eigen Egym kijken we met een deskundige blik naar jouw lichaam, zodat de trainingen perfect op je aansluiten. De Egym zorgt ervoor dat je altijd de juiste vorm en techniek aanhoudt tijdens de oefeningen. Zo train je veilig zonder het lichaam te overbelasten. Natuurlijk is er ook altijd een fysiotherapeut om je te begeleiden en je vragen te beantwoorden, want een goede coaching staat bij ons voorop. Alles om je vooruit te helpen en je klachten te verminderen.

Maak een afspraak

Wil jij meer weten over onze behandelingen voor COPD klachten? Maak gerust een afspraak. We nemen de tijd voor je en kijken samen naar een oplossing die voor jou werkt. Wordt weer de baas over je eigen lijf en neem vandaag nog contact met ons op. Fysiopark is aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Met deze samenwerking kunnen wij jou gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg bieden die nauw aansluit bij jouw unieke gezondheidsbehoeften.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist