Tips voor groeipijn bij kinderen

Ruim een of de vijf kinderen heeft wel eens last van groeipijn: pijnscheuten in, meestal, de armen of benen. Vaak gaat deze pijn samen met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien en vermoeidheid. Groeipijn ontstaat wanneer de botten sneller groeien dan de spieren en pezen. Er ontstaat (nog) niet verkalkt kraakbeen bij de groeischijven waar de pezen aan trekken. Dat geeft een pijnscheut. Na een groeispurt wordt het kraakbeen omgezet in bot, dan verdwijnt de pijn. Helaas kunnen we groeipijn niet voorkomen, maar we hebben wel een aantal tips om de pijn te verminderen.

Waar en wanneer ontstaat groeipijn?

Groeipijn ontstaat dus in een fase waarin een kind een zogenaamde groeispurt doormaakt, en de botten sneller groeien dan spieren en pezen. Groeipijn komt dan ook vaak voor in de pubertijd, maar kan zeker ook bij jongere kinderen ontstaan. Groeipijn kan op veel plekken in het lichaam voorkomen, maar met name in de benen, knieën, enkels, heup, armen en hielen. Ook zien we dat groeipijn vaker voorkomt bij kinderen die veel of vaak sporten: verschillende bewegingen kunnen namelijk de pijn veroorzaken of verergeren. De pijn speelt vaak ’s avonds of ’s nachts op, dan groeien de botten namelijk het snelst.

Tips bij groeipijn

Groeipijn kunnen we helaas niet voorkomen. Wel zijn er een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat de pijn beperkt blijft en sneller overgaat.

  1. Rustig blijven bewegen

Stoppen met bewegen of sporten heeft geen zin. De pijn kan namelijk nog steeds ontstaan, ook in rust. Wel kan teveel bewegen of sporten ervoor zorgen dat de pijn erger wordt of langer duurt, omdat je kind daarmee de pijngrens steeds verlegd. Je hoeft dan ook niet helemaal te stoppen met sporten of bewegen als de groeipijn optreedt, maar probeer het op een lager tempo te doen of iets minder intensief.

  1. Balans en stabiliteit

Tijdens een groeispurt verandert ook de motoriek. Daardoor verandert ook de balans of stabiliteit van je kind. Het kan daardoor voelen alsof het eigen lichaam in de weg zit. Daardoor zien we vaak wat slungelige bewegingen bij kinderen in een groeispurt. Oefeningen of de balans en stabiliteit te herstellen of verbeteren kunnen hierbij helpen en de groeipijn verminderen. Een fysiotherapeut kan hier eventueel bij helpen.

  1. Praat erover

Zorg ervoor dat je met je kind praat over groeipijn. Door aan te geven dat het heel normaal is om hier af en toe last van te hebben en dat een tandje rustiger aan doen kan werken, geeft je kind misschien sneller aan ergens last van te hebben. Beoefent je kind een teamsport of individuele sport? Geef dan tijdens een groeispurt aan de trainer aan wat er speelt en vraag of hij of zij extra goed op let op hoe je kind beweegt.

Naast deze tips kan je bij hevige groeipijn het volgende proberen:

  • Paracetamol
  • Koude doek met water op de pijnlijke plekken (eventueel met citroensap)
  • Rekken en strekken van de spieren voor een betere doorbloeding
  • De spieren licht masseren
  • Neem een warm bad

Fysiotherapie bij groeipijn

Heeft jouw kind al lange tijd last van groeipijn, of is de groeipijn zo hevig dat het dagelijks leven erdoor belemmerd wordt? Kinderfysiotherapie kan dan helpen. Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in de werking van botten, spieren en pezen tijdens het groeien en de motoriek van kinderen. Eventueel passen we echografie toe om te kijken of de pijn inderdaad veroorzaakt wordt door het groeien. Vervolgens stellen we een behandelplan op om de pijnen dragelijker te maken. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden of het maken van een afspraak.

Hilde Delisse

Hilde Delissen

Fysiotherapeut
Kinderfysiotherapeut