Revalideren na hartklachten

Wanneer je recent hartklachten hebt ervaren moet je lichaam allereerst herstellen en daarna revalideren. In deze revalidatie periode is het belangrijk dat je rustig weer begint met sporten en mogelijk een andere levensstijl aanneemt. In dit artikel zetten we even alles op een rijtje. Van de soorten hartklachten, het revalideren van deze hartklachten tot het voorkomen van toekomstige klachten. Mocht je meer te weten willen komen over revalideren na hartklachten lees dan snel verder.

Verschillende type hartklachten

Er zijn een hoop verschillende hartziektes. Al deze hartaandoeningen hebben verschillende symptomen, behandelmethodes en behandeltrajecten. Er zijn zoveel verschillende hartklachten dat het lastig is om ze allemaal uit elkaar te houden. Hieronder zetten we vier van de meest voorkomende hartaandoeningen op een rijtje:

  • Hartinfarct – Een hartinfarct, ook wel hartaanval genoemd, komt het meest op oudere leeftijd voor. Mannen lopen hierbij vergeleken met vrouwen gemiddeld genomen al op wat vroegere leeftijd, namelijk vanaf 55 jaar, een verhoogd risico op ene hartinfarct. Bij een hartaanval stopt de toevoer van bloed naar een deel van het hart. Dit deel van het hart krijgt geen zuurstof meer en raakt hierdoor beschadigd. Het hart kan zijn werk dan minder goed doen. Een hartinfarct moet direct behandeld worden. In de ambulance krijgt iemand met een hartaanval een medicijn waardoor de kransslagader wijder wordt. Op deze manier wordt het hart weer van bloed en zuurstof voorzien.
  • HartstilstandEen hartinfarct kan soms leiden tot een hartstilstand. Een hartstilstand is levensbedreigend en hierbij is snelle actie dan ook cruciaal. Het hart staat letterlijk stil en pompt geen bloed meer rond. Organen krijgen de geen bloed zuurstof meer. Hersenen kunnen slechts drie minuten zonder zuurstoftoevoer, voordat hersencellen gaan afsterven.
  • Hartfalen – Bij hartfalen gaat je hart langzaam achteruit. In het begin merk je hier weinig van. Na een tijdje ontstaan er klachten. Vaak eerst alleen bij fysieke inspanning maar na verloop van tijd ook bij het nemen van rust. De klachten zijn natuurlijk afhankelijk van de ernst van het hartfalen. Hartfalen wordt vaak veroorzaakt door een eerdere hartinfarct. Een hartinfarct laat een litteken achter op je hart. Hierdoor kan een gedeelte van het hart minder goed samentrekken waardoor hartfalen kan ontstaan. Ook een te hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat je te hard moet werken om het bloed door je lichaam te pompen. Hierdoor wordt de hartspier dikker en na een tijdje stijver.
  • Hartritmestoornis – Bij een hartritmestoornis kan de hartslag te snel, te langzaam of heel onregelmatig zijn. Het ritme wijkt bij iedereen wel eens een keer af. Een cardioloog kan vaststellen of je werkelijk een hartritmestoornis hebt. Wanneer je hart regelmatig te hard klopt dan noemen we dat tachycardie, wanneer een hart te langzaam klopt heet dat bradycardie. Sommige mensen worden geboren met een hartritmestoornis. Anderen krijgen dit bijvoorbeeld als gevolg van een lange periode van stress. Ook roken leidt tot een aanzienlijk vergrote kans op hartritmestoornissen.

Revalidatie training bij Fysiopark

Goed revalideren na ernstig hartfalen is belangrijk om te zorgen dat je je kwaliteit van leven behoudt. Ook kan door een deskundig begeleid revalidatie proces nieuw hartfalen worden voorkomen. Hartrevalidatie is voor iedereen die recent is behandeld voor een hartaandoening, of voor mensen die recent een hardoperatie zijn ondergaan. Hartrevalidatie wordt vaak voorgeschreven door je huisarts of cardioloog. Bij een hartaandoening blijven mensen vaak angstig achter, wat kan en mag je na een hartaandoening?

Hartrevalidatie zorgt naast lichamelijk herstel ook voor herstel in vertrouwen van uw eigen fysiek en verhoogt zo de kwaliteit van uw leven. Tijdens de revalidatie trainingen van Fysiopark werk je samen met onze specialisten om op verantwoorde manier uw lichaam te laten herstellen. Om dit gezonde niveau weer te bereiken zal er getraind moeten worden. Het is belangrijk dit onder begeleiding te doen zodat je oefeningen doet die passen bij uw fysieke gesteldheid en je ondersteuning geven bij de specifieke klachten waar je mee kampt. We maken om die reden altijd een behandelplan op maat.

Leefstijlcoaching voorkomt nieuwe klachten

De kans op hartfalen of een hartinfarct kun je nooit helemaal wegnemen maar deze kans kun je wel aanzienlijk verkleinen. Zoals eerder gesteld kan het soms nodig zijn om jouw leefstijl aan te passen om nieuwe klachten te voorkomen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig heeft Fysiopark specialisten in huis die je helpen met kennis en ervaring in leefstijlcoaching. Ze ondersteunen je om zo jouw huidige klachten te verminderen én nieuwe klachten te voorkomen.

Verantwoord bewegen met ons Senior Fit programma

Ook op latere leeftijd is het belangrijk voldoende te blijven bewegen. Te veel of te weinig sporten kan allebei schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarnaast is het lastig om de juiste oefeningen te vinden als je met wat lichamelijke beperkingen zit. Met senior fit ga je onder begeleiding van onze Fysiopark specialisten in een groep sporten waardoor je gezond en fit blijft. In de afwisselende oefeningen wordt er voornamelijk gefocust op conditie, kracht, evenwicht, lenigheid en coördinatie.

fysiotherapie-na-hartklachten

Heb je vragen?

Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen! Bij Fysiopark helpen we je graag verder.

Vincent Vos

Vincent Vos

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Extended Scope Specialist