Problemen met prikkelverwerking kan vervelend zijn voor je kindje. Fysiopark Uden kan helpen.

Onze zintuigen nemen continu prikkels op. Daardoor krijgen onze hersenen veel informatie te verwerken Dit noemen we sensorische prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking. Prikkels worden door ons brein geregistreerd en krijgen betekenis. Een huilend kind, een koude windvlaag, een groen stoplicht; allemaal prikkels die door je hersenen worden opgepikt en vertaalt. Dit is een continu proces waar we soms heel bewust mee bezig zijn, maar wat we met name onbewust doen.

Sommige kinderen ervaren dat het lastig is om prikkels te verwerken. Daarmee bedoelen we ook zeker baby’s, dreumesen en peuters. Kinderen prikkels lastig kunnen verwerken raken snel overprikkeld omdat alle prikkels uit de omgeving worden waargenomen en er moeilijk onderscheid kan worden gemaakt tussen hoofd- en randzaken. Hierdoor ontstaat onrust bij het kind, wat dan weer vaak voor onbegrip vanuit zijn omgeving zorgt.

De kinderfysiotherapeut van Fysiopark in Uden is gespecialiseerd in begeleiding van sensorische prikkelverwerking, met name voor baby’s, dreumesen en peuters. Zij kan je kind en mogelijk jou als ouder/verzorger, helpen hier beter mee om te gaan. Dit heeft een positief effect op:

  • de gemoedstoestand van het kind
  • de alertheid en het slaapgedrag van het kind
  • de ontwikkeling, waarbij de motorische ontwikkeling gezien door de kinderfysiotherapeuten bril vaak een uitgangspunt kan zijn

Vermoed je dat je kind problemen heeft met prikkelverwerking? Neem dan contact op met Fysiopark in Uden.

Service Fysiopark

Wil je een afspraak maken voor sensorische prikkleverwerking? Of heb je er een vraag over? Dat kan op verschillende manieren!

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30-12.30 en van 13.30-17.00 uur op 0413 25 12 60. Je kunt ons ook een e-mail sturen naar info@fysiopark.nl

Hoog gevoelig (sensitief) of juist laag gevoelig?

Wellicht heb je deze termen wel eens gehoord. Een kind dat hoog gevoelig ofwel hoog sensitief is, het moeite met het verwerken van alle prikkels die gedurende de dag op hem afkomen. Bij de meeste mensen worden de prikkels door onze hersenen direct gefilterd; zijn deze prikkels belangrijk, of kan ik ze negeren? Een kind dat hoog gevoelig is heeft als het ware geen filter. Alle prikkels komen binnen. Dit heeft invloed op het gedrag van een kind, wat niet altijd begrepen wordt door de omgeving wat voor beide onrust en/of frustratie op kan leveren. Gedrag wordt door anderen als raar ervaren of afgekeurd terwijl het voor het kind een logische reactie lijkt, omdat het reageert op de informatie zoals hij of zij die binnen krijgt. Doordat zijn omgeving vaak geïrriteerd of zelfs boos reageert op de reactie van het kind, kan hij of zij zich erg ongelukkig voelen. De symptomen worden daardoor over het algemeen alleen maar aangesterkt.

Denk eens aan een hele drukke omgeving met veel achtergrondgeluiden en veel bewegende beelden, terwijl het kind zich moet focussen op wat er door de leraar gezegd wordt. Dan kan er bewegingsonrust ontstaan. Dit kan zich uiten in letterlijk veel gaan bewegen; het niet ‘stil’ kunnen zitten. Maar het kan ook dat een kind de indruk wekt dat hij of zij niet wil luisteren en/of boos wordt, terwijl het kind het in feite niet voor elkaar krijgt om te luisteren door de vele afleiding. Ook bij een baby kunnen vele omgevingsgeluiden, veel verschillende visuele prikkels of juist het van arm tot arm gedragen worden (veel tast prikkels) voor onrust zorgen, omdat het te veel aan prikkels niet gefilterd kan worden. Het kind kan door de hoeveelheid prikkels sneller moe raken en veel huilen of juist vermijdend gedrag laten zien. Hiermee proberen ze eigenlijk aan te geven dat ze de hoeveelheid prikkels die aanwezig is als onprettig worden ervaren.

Laag gevoelig

Aan de andere kant heb je ook de kinderen die juist laag gevoelig, laag sensitief zijn of ook wel hyporesponsief genoemd worden. Zij hebben juist meerdere prikkels uit hun omgeving nodig om het überhaupt op te merken. Deze kinderen kunnen zowel erg rustig als enorm druk zijn. Van nature zou ieder kind een prikkelzoeker mogen zijn. Ontdekken is gezond. Door prikkels beter te kunnen verwerken verbetert de ontwikkeling en gemoedstoestand van je kind.

Ook laag sensitieve kinderen kennen we allemaal wel in onze omgeving. Dat zijn vaak de baby’s waarover verteld wordt dat ze heel makkelijk en rustig zijn. Ze ‘vinden alles goed’ zo lijkt het. Echter is het dan de vraag of dit daadwerkelijk zo is. Mogelijk komen de prikkels uit hun omgeving niet binnen en hebben ze juist meer nodig om tot actie te kunnen komen. Daarentegen heb je ook de hele actieve kindjes die, doordat ze een hele hoge prikkeldrempel hebben, zelf heel actief op zoek gaan om prikkels binnen te laten komen. Van nature zou ieder kind een prikkelzoeker mogen zijn, echter willen we het kind helpen wanneer de bewegingsonrust en/of het gedrag van het kind de ontwikkeling in de weg staat.

Is jouw kind hoog of juist laag gevoelig? Onze kinderfysiotherapeut kan je kind helpen met een goede prikkelverwerking.

Wordt deze behandeling vergoed?

Kinderfysiotherapie wordt tot 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor heb je dus geen aanvullende verzekering nodig. Merk je dat je kind snel moe is, snel afgeleid of boos is en of veel terug trekt? Mogelijk is heeft je kind dan moeite met sensorische prikkelverwerking. Neem contact op met onze specialiste om te bekijken welke behandeling goed aansluit bij de behoeftes van jouw kind.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Ieder kind is anders en reageert ook anders op de hulp die we aanbieden. Deze vraag is daarom niet te beantwoorden. Tijdens het eerste consult is het belangrijk dat we het kindje en jullie als ouders leren kennen. Daarna maken we een plan op maat.

Symptomen slechte sensorische prikkelverwerking

Zicht, gehoor, reuk, smaak en voelen zijn de vijf zintuigen die we allemaal al wel kennen. Maar ook bewegingszin en ons evenwichtsorgaan zijn zintuigen waarmee we sensorische informatie opnemen en tenslotte hebben we onze organen die ons brein van informatie voorzien. Denk maar aan bijvoorbeeld het hongergevoel, of het gevoel van plassen bij het hebben van een volle blaas.

Onze kinderfysiotherapeut helpt je kind graag om de prikkels die hij of zijn gedurende de dag binnenkrijgt, beter te verwerken. Uiteraard speelt bij de manier van uiten de leeftijd van je kind een grote rol.Hieronder zie je een aantal symptomen met zintuig, waar je jouw kind mogelijk in herkent.

Voelen:

  • Badderen/ douchen/ wassen als onprettig ervaren
  • Verzetten bij haren kammen
  • Vervelend vinden om vieze handen te hebben bij het eten of juist niet door hebben dat hij/zij vieze handen heeft
  • Niet graag spelen in de zandbak
  • Onvrede bij bepaald type kleding

Zicht:

  • Snel afgeleid door wat er om hem/haar heen te zien is
  • Niet in actie komen doordat visuele prikkels niet voldoende worden geregistreerd
  • Snel hinder ervaren van licht inval

Reuk:

  • Snel afgeleid worden door aanwezige geur; deze kan zoals als prettig of onprettig worden ervaren
  • Onveilig gevoel ervaren door geur
  • Hechtingsproblematiek bij onbekende of onveilige geur
  • Geuren niet waarnemen, waardoor een normaliter logische reactie uitblijft

Smaak/ gevoel in de mond:

  • Problemen ervaren met eten
  • Geen nieuwe smaken of structuren tot zich willen nemen
  • Warmte of koude niet goed ervaren, wat gevaarlijke situaties kan opleveren
  • Problemen met tandenpoetsen

Gehoor:

  • Zich afwenden van harde geluiden (handen over de oren)
  • Ontsnappen uit lawaaierige ruimte
  • Onrust bij onbekende geluiden of rumoerige ruimtes
  • Snel afgeleid zijn bij geluiden
  • Schrikken bij onverwachte geluiden
  • Niet reageren op gerichte geluiden of gerichte spraak

Interreceptoren/ organen:

  • Pijnprikkels niet goed waarnemen of heel snel waarnemen
  • Honger gevoel heel sterk of juist niet voele

Evenwicht:

  • Niet prettig vinden om van zit naar lig positie gebracht te worden
  • Autorijden/ liggen in wandelwagen tijdens het wandelen als onprettig ervaren
  • Niet willen schommelen
  • Veel vallen

Bewegingszin:

  • Veel vallen
  • Vaak ergens tegenaan lopen/kruipen
  • Moeite met oprichten van de romp bij zitten en/of staan
  • Houterig bewegen/ onhandig/ lomp
  • Bonken met het hoofd (bijvoorbeeld op de grond)
  • Hard stampen met de voeten
  • Fladder bewegingen maken met de armen
  • Hoog op de tenen lopen
  • Heel voorzichtig zijn in bewegen, om beweegprikkels te vermijden

Hoe kan een kinderfysiotherapeut helpen met prikkelverwerking?

Problemen met prikkelverwerking kan zowel fysieke als mentale klachten opleveren bij je kind. Het kindje kan zich op een manier gedragen die niet wenselijk is voor diens omgeving, maar die net zo goed niet fijn is voor het kindje zelf. De vraag is dan of we te maken hebben met gedrag of een probleem in de prikkelverwerking. Denk hierbij aan een kind dat niet “wil” luisteren en/of vaak boosheid uit. Bedenk dan dat dit is geen kwestie van niet willen luisteren, maar niet kunnen luisteren. Het lukt je kind niet om goed te luisteren door alle andere aanwezige prikkels. Ook voor baby’s kunnen vele omgevingsluiden, vele visuele prikkels of juist het van arm tot arm gedragen worden (veel tast prikkels) voor onrust zorgen. De baby raakt sneller moe en zal zijn onvrede uiten in huilen of juist vermijding gedrag laten zien.

Ieder kind is anders

Een kinderfysiotherapeut kan het kind en/of de ouders helpen door te kijken en te luisteren naar het kind en de ouders om te zien waar de problemen in de prikkelverwerking zich voortdoen. Hebben we te maken met een kindje dat een hele hoge prikkeldrempel heeft en daardoor anders reageert dan dat we zouden verwachten, omdat het niet alle prikkels registreert? Of hebben we juist te maken met een kindje dat een hele lage prikkeldrempel heeft en juist veel te veel prikkels registreert? Vervolgens gaan we samen kijken voor elke zintuigen dit dan voornamelijk geldt.

Neem bijvoorbeeld een kindje dat moeite heeft met inslapen. Een kind kan namelijk heel gevoelig zijn voor geluid, maar normaal regeren op visuele prikkels. Zo kan het ene kind moeite hebben met in slaap vallen, door de vele achtergrondgeluiden en een ander kind wordt juist onrustig wanneer het doodstil is. Terwijl weer een ander kind ook moeite kan hebben met slapen, waarbij omgevingsgeluid geen invloed lijkt te hebben, maar waarbij visuele prikkels juist een storende factor zijn. Na het analyseren van de zintuigen en kwetsbare punten gaan we kijken hoe we met het geven van adviezen, handvaten en eventuele oefeningen hulpvraag gericht kunnen handelen. Waarbij het kind beter gelezen kan worden door de omgeving en waarop de omgeving beter kan anticiperen op het kind. De omgeving aanpassen waardoor we andere gedragingen zien, in plaats van verlangen dat we ander gedrag gaan zien bij voorbaat. Een kind dat beter in staat is om zichzelf te reguleren, zal zich automatisch beter kunnen aanpassen aan zijn omgeving.

Achterstand in motorische ontwikkeling

Een hulpvraag kan dus gericht zijn op bepaald gedrag, maar ook juist op het motorisch bewegen van een kind. Want een kindje kan ook als gevolg van problemen in de prikkelverwerking moeite hebben met zijn motoriek. Een kindje komt maar niet tot het maken van een transfer, doordat het kind problemen ervaart in het vestibulaire systeem (evenwichtsorgaan). Het gevolg daarvan is dat hij/zij een vertraging in de grof motorische ontwikkeling laat zien. We stimuleren in dat geval middels oefeningen en adviezen de motorische ontwikkeling van het kind, rekening houdend met diens prikkelverwerkingssysteem.

Een kinderfysiotherapeut kan jullie als ouders handvaten geven om beter met deze situatie om te gaan. Denk hierbij aan tips in de omgang met je kind maar ook handvaten om een omgeving te creëren waarin jouw kind in zijn of haar eigen tempo leert met prikkels om te gaan. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje kunnen we ook het kind zelf handvaten meegeven die hij of zij in het dagelijks leven kan gebruiken.

Heeft je kindje moeite met het verwerken van prikkels? Fysiopark helpt hoog en laag sensitieve kinderen

Hoe gaat de kindertherapeut bij Fysiopark te werk?

Samen met ouders en het kind kijken we naar wat voor kind we voor ons hebben. Is het kind hyperresponstief (lage prikkeldrempel) of juist hyporesponsief (hoge prikkeldrempel). Bij welke zintuigen is deze prikkeldrempel van toepassing? Samen gaan we op zoek naar de kwetsbaarheden van het kind. We bekijken waar de kansen liggen op zintuigelijk gebied. Een kind dat beter in staat is om zichzelf te reguleren, zal zich automatisch beter kunnen aanpassen aan de omgeving.

x

Vrijblijvende intake

Loop jij al een tijdje met een klacht en twijfel je of fysiotherapie je kan helpen?

Plan een intake