Zo krijgt u betere glucosewaardes als diabetes patient
Diabetes kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven. Sporten kan helpen om de klachten te verminderen. Maar als diabetes patient is bewegen niet altijd zo gemakkelijk. Het is ook helemaal niet vreemd als u wat angstig bent om te sporten wanneer u last hebt van diabetes. De verhoogde hartslag brengt u mogelijk van slag. Ook kunt u bang zijn voor een hypo. Allemaal heel begrijpelijk. Maar zéker voor u als diabetes patient is het belangrijk om toch te sporten. Het verbetert de insulinegevoeligheid en glucosewaardes in uw bloed. U voelt u fitter en u zit lekkerder in uw vel.
Dit is één van de redenen waarom Fysiopark in Uden een EGym heeft geopend waar iedereen kan komen sporten, tegen een zeer betaalbaar tarief. Zo sport men veilig, in een klein gezelschap waar altijd een deskundige fysiotherapeut in de buurt is.
Meer weten over sporten met diabetes? In dit artikel geven we u meer inzicht en tips zodat u gemakkelijk meer kunt bewegen en uw glucosewaardes kan verbeteren.
Wat is diabetes eigenlijk precies?
Als je last hebt van diabetes dan heb je te veel glucose (oftewel suiker) in je bloed. Diabetes wordt daarom ook wel eens suikerziekte genoemd. Diabetes ontstaat doordat je lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline of omdat je dit te weinig aanmaakt. Insuline zorgt ervoor dat glucose naar je lichaamscellen wordt vervoerd. Als je te weinig insuline hebt blijft de glucose in je bloed zitten. Hierdoor worden je glucosewaardes te hoog.
Heb ik diabetes?
Diabetes komt in twee vormen; diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes type 1 is een stuk eenvoudiger vast te stellen gezien de klachten duidelijker zijn. Hierdoor wordt diabetes type 2 helaas pas vastgesteld wanneer er complicaties zijn. Je kunt dus goed diabetes hebben zonder dat je dit door hebt. Als je hier te laat achter komt kan dit levensbedreigend zijn.
Diabetes 2 is het type dat het meest voorkomt. Doordat de symptomen overeenkomen met klachten waar iedereen wel eens last van heeft, wordt diabetes type 2 helaas vaak pas laat ontdekt.
Denk bij veelvoorkomende klachten van diabetes type 2 aan:
- Vaak erg moe zijn
- Enorme dorst, droge mond
- Veel drinken als gevolg van de dorst
- Veel plassen als gevolg van het drinken
- Wazig zien
- Afvallen zonder logische reden
Als je last hebt van diabetes type 1, kun je je naast bovenstaande klachten mogelijk ook herkennen in de symptomen;
- Ziek voelen
- Veel honger hebben
- Juist totaal geen eetlust meer hebben
- Misselijkheid of plots overgeven
Herkent u één of meerdere van deze klachten? Laat dan voor de zekerheid bij de huisarts uw bloed even controleren. Uw huisarts kan aan de hand van een test met 1 druppeltje bloed al vertellen of u wel of niet diabetes heeft.
Veilig sporten met diabetes
Is diabetes bij u vastgesteld? Dan is het goed om met een paar dingen rekening te houden als u wilt gaan sporten. Zo is het belangrijk dat u voor het sporten voldoende koolhydraatrijke producten eet. Dit is belangrijk om uw energieniveau tijdens het sporten op peil te houden.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkoren pasta, druiven en bananen. Zorg er ook altijd voor dat uw medicijnen of insuline goed afgestemd zijn. Sporten maakt uw lichaam namelijk meer gevoelig voor insuline. Hierdoor kunt u, zonder de juiste voorbereidingen, last krijgen van een lage bloedsuiker. Dit wordt ook wel een hypo (hypoglykemie) genoemd.
Zo voorkomt u een hypo door sporten
- Neem de tijd om uw glucosewaardes te checken voor u begint met sporten
- Zorg dat u snel opneembare suikers, zoals sportdrank of druivensuiker, altijd bij de hand houdt
- Draag een sos-polsbandje of zorg dat u uw medische papieren bij u heeft zodat aantoonbaar is dat u diabetes heeft, ook als u zelf niet aanspreekbaar bent
- Breng indien van toepassing uw sportinstructeur en/of medesporter op de hoogte
- Hou een logboek bij en noteer hierin hoeveel u heeft gesport, wat uw glucosewaarde was voor het sporten én na het sporten. Zodoende krijg u meer inzicht in hoe uw bloedsuiker reageert op de inspanning
Zo voorkomt u een hyper door het sporten
Een te lage bloedsuiker (hypo) is dus niet goed, maar u moet net zo goed in de gaten houden dat u geen last krijgt van een hyper; te hoge bloedsuiker. Een hyper ontstaat meestal na het sporten. Dit valt vaak al te voorkomen door voldoende tijd voor een coolingdown te berekenen. Stop met andere woorden niet abrupt met de inspanning maar bouw het af. Ga van rennen naar wandelen, bijvoorbeeld. Zo geeft u uw lichaam de kans zichzelf weer te herstellen.
Sport onder begeleiding van een fysiotherapeut
Vind u het niet prettig om te sporten zonder dat iemand u begeleid? Dan is het wellicht interessant om bij Fysiopark in Uden te komen sporten. Een fysiotherapeut die de korte én lange termijn voordelen voor u fysiek behartigt stelt dan een persoonlijk trainingsschema voor u samen. Er wordt met kennis naar uw lichaam gekeken zodat trainingen perfect bij uw lijf aansluiten.
Heeft u vragen? Dan is er bij Fysiopark altijd een fysiotherapeut in de buurt die uw vragen kan beantwoorden. Samen houden we uw gezondheid op peil.
U sport bij Fysiopark gewoon in een gemoedelijke sfeer en nooit meer dan met zes andere sporters tegelijk. In tegenstelling tot de meeste sportscholen kunt u bij ons drie keer in de week gebruik komen maken van de high-tech Egym en Eflexx apparatuur. Deze apparatuur, geschikt voor krachttraining, cardio en coördinatie oefeningen, meet continu welke inspanningen u levert. Ook wordt door gebruik van een slim polsbandje het apparaat na scannen direct goed voor u ingesteld. Zo voorkomen we dat u niet per ongeluk te zwaar traint. U bent bij ons flexibel in tijden en dagen, waardoor sporten gemakkelijk met werk en privé te combineren is.
Bent u nieuwsgierig geworden? Kom gewoon eens een kijkje nemen en vraag een gratis proeftraining aan.